Κάτοχοι Αξιογράφων: Υπόμνημα με προτάσεις στην Τρόικα


Διαβάστε επίσης “Υπ. Εμπορίου: Πάνω απ’ όλα το συμφέρον του τόπου” αλλά και “Οικόπεδο 9: Επέλεξαν την 5η σε βαθμολογία κοινοπραξία”.


Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φοίβος Μαυροβουνιώτης, μαζί με «τον Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Σταύρο Γιαλλουρίδη, τον Σάκη Κωνσταντινίδη και τον Μάριο Ηλιάδη φέραμε τα πράγματα σε μια πολύ ελπιδοφόρα πορεία. Μιλήσαμε με τις τράπεζες, το Διοικητή της Κεντρικής και το Υπουργείο Οικονομικών και συγκατατέθηκαν σε μια πρόταση που είναι μέσα στα μέτρα του εφικτού ικανοποιητική, με το 4,5% να μείνουν τα αξιόγραφα όπως έχει και με τη λογική ότι θα γίνει συμψηφισμός των δανείων τα οποία ζητούμε, και παράλληλα να μάθουμε πότε θα πάρουμε τα χρήματά μας».

Ανέφερε ότι όταν θα γίνει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και εφόσον το κράτος θα φύγει από εγγυητής, «τότε τα κεφάλαια θα είναι διασφαλισμένα».

Ο κ. Μαυροβουνιώτης είπε ότι “ήδη έχουμε την πρότασή τους», προσθέτοντας ότι αυτή δεν μπορεί να διαρρεύσει πριν δοθεί στην Τρόικα”. Η πρόταση, είπε, έχει μελετηθεί από το σύνδεσμο.

«Σας ζητούμε να μας εμπιστευτείτε απόλυτα ότι θα κάνουμε όλες τις ενέργειες, όλες τις ορθολογικές κινήσεις, εκεί που επιβάλλεται πίεση θα την εξασκήσουμε μέχρις εσχάτων. Είπαμε ότι αν δεν λυθεί το πρόβλημα, εμείς ξεκινούμε τα μέτρα», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι επειδή οι τράπεζες έχουν αντιληφθεί τους κινδύνους που υπάρχουν έκαναν υποχωρήσεις.

«Δεν θα αφήσουμε να περάσει το άδικο. Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας», είπε και πρόσθεσε ότι στις 4μμ θα υποβάλουν υπόμνημα προς την Τρόικα. «Το υπόμνημα δεν θα είναι εκείνο που θέλουν αυτοί, αλλά θα είναι πιο διεκδικητικό. Απαιτούμε άμεσα τα λεφτά μας πίσω, γιατί παρατύπησαν, παρανόμησαν. Το λιγότερο που έχουμε να πάρουμε είναι το 4,5%. Παρακάτω είναι η κόκκινη γραμμή. Αν το απορρίψουν, την επόμενη μέρα ξεκινούμε τα μέτρα. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί. Γιατί με τα μέτρα θα καταστρέψουμε  τις τράπεζες και θα τις διαλύσουμε. Εκείνοι που έφταιξαν θα πρέπει να πληρώσουν, πρέπει να γίνει έρευνα από την ΜΟΚΑΣ», είπε.

«Θα πρέπει να πειστούν ότι το δίκαιο είναι με το μέρος μας. Αν σωθούμε εμείς, θα σωθούν και οι τράπεζες και το κράτος», είπε.

Σημείωσε ότι τα αξιόγραφα αορίστου διαρκείας πρέπει, σύμφωνα με δικαστές ευρωπαϊκών δικαστηρίων, να έχουν εύλογη ημερομηνία λήξης. Δεν μπορεί να είναι ετεροβαρής συμφωνία, είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιαλλουρίδης, είπε ότι είναι τραγικό ότι εμείς είμαστε εδώ, απλοί πολίτες, για να διατρανώσουμε την οργή μας και να πείσουμε την Τρόικα. «Αν έχουν καλή διάθεση, τότε η Τρόικα θα ακούσει», πρόσθεσε.

Όπως δήλωσε ο Μάριος Ηλιάδης, νομικός σύμβουλος του συνδέσμου, «το πιο σημαντικό πράγμα που έχει επιτευχθεί είναι ότι πείσαμε και τις δύο τράπεζες και το Υπουργείο Οικονομικών να υποβάλουν πρόταση προς την Τρόικα, η οποία πρέπει να ικανοποιεί τις απαιτήσεις των κατόχων αξιογράφων. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε η πρόταση που θα κατατεθεί στην Τρόικα να είναι αυτή που ικανοποιεί τις δικές μας προσδοκίες και το δίκαιο στις συγκεκριμένες συνθήκες».

Κάλεσε όλους να μην προβαίνουν σε ακραίες εκδηλώσεις «γιατί έχουμε μαζί μας και τις τράπεζες που αναγνώρισαν το σφάλμα τους, και την Κεντρική Τράπεζα με το πόρισμα το οποίο έχει εκδώσει και τον Γενικό Εισαγγελέα και πιστεύω και εκτιμώ το Υπουργείο Οικονομικών».

Πηγή ΚΥΠΕ