Κινήσεις απελπισίας και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

 

Μετά και τη τελευταία βόμβα του γερμανικού περιοδικού Spiegel  η Γερμανία θα θέσει επιτακτικά στη χώρα μας σε σχέση με το υπό διαπραγμάτευση Μνημόνιο θέμα αύξησης του εταιρικού φόρου και αντιμετώπιση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.  Ο θόρυβος που δημιουργήθηκε για τον εταιρικό φόρο πλήττει τις διαπραγματευτικές ικανότητες της κυβέρνησης με την τρόικα και αν μπει στο μικροσκόπιο της Ευρωζώνης το όλο θέμα θα πλήξει μία από τις κύριες πηγές εσόδων στο νησί μας.


Διαβάστε επίσης για την εκπόρνευση Κυπρίας αλλά και πως προσγειώθηκε ένα μικρό αεροπλάνο πάνω σε αυτοκίνητο.


 

Η Κυβέρνηση γνωρίζει ότι η τρόικα μπορεί να επιβάλει σκληρούς όρους λιτότητας σε αντάλλαγμα για την οικονομική στήριξη και για αυτό προσπαθεί μέχρι την τελευταία στιγμή να επιτύχει συμφωνία με τη Ρωσία για τη χορήγηση βοήθειας.

Κυβέρνηση και Υπουργείο Εμπορίου ρίχνουν το τελευταίο τους  χαρτί διασυνδέοντας αλλαγές που έγιναν στην αξιολόγηση της Επιτροπής Αξιολογήσεων των προσφορών του ΄β γύρου για τα οικόπεδα φυσικού αερίου με ένα ρωσικό δάνειο που θα βοηθήσει την Κυβέρνηση να επιβιώσει μέχρι τις εκλογές του 2013 χωρίς Μνημόνιο. Αν και αυτή η ενέργεια πέσει στο κενό τότε τα σενάρια και οι φήμες για πρόωρες εκλογές όλο και θα φουντώνουν αφού είναι γνωστό ότι τα ταμεία είναι άδεια και η κυβέρνηση εξ’ ανάγκης θα πάει σε στάση πληρωμών. Μια εξέλιξη με αλυσιδωτές παρενέργειες σε όλους τους τομείς της κυπριακής οικονομίας.

Το βαρύ κλίμα που προκαλεί η αργοπορία της καθόδου της Τρόικα και η καθυστέρηση στην υπογραφή του μνημονίου η κυβέρνηση, είναι σε εξαιρετικά δυσχερή θέση  και το κύρος της έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα.  Η φιλολαϊκή πολιτική του Προέδρου Χριστόφια είναι κάτι που δεν αλλάζει και ο ίδιος στο παρελθόν είχε δηλώσει με σαφήνεια ότι δεν υπογράφει μνημόνιο που καταργεί την ΑΤΑ και τον 13ο μισθό.  Αυτός ίσως είναι και ένας κύριος λόγος για να δώσει στην επόμενη κυβέρνηση τη μεγάλη ευθύνη υπογραφής του μνημονίου.

Το κλίμα που διαμορφώνεται είναι άκρως  ζοφερό   και κανένας δεν μπορεί να προδιαγράψει με σιγουριά τι θα γίνει τους  προσεχείς μήνες. 

Θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές ο κ. Χριστόφιας; Ποτέ δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα της οικειοθελούς αποχώρησης έστω και αν δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενου προέδρου που να μπήκε σε ανάλογο πειρασμό.