Κλείδωσε το μνημόνιο – Χριστόφιας: Ακόμη εργαζόμαστε σκληρά

“Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε πολύ σκληρά», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει ή όχι συμφωνία με την Τρόικα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε «εξακολουθούμε να εργαζόμαστε πολύ σκληρά. Αυτή είναι η απάντησή μου».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έκλεισαν όλα τα ακανθώδη, ζητήματα, ενώ όπως πληροφορούμαστε, μοναδική εκκρεμότητα είναι το ποσό που θα χρειαστούν οι τράπεζες, κάτι που αναμένεται να κλείσει με τον διαγνωστικό έλεγχο της Πίμκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία με την τρόικα πιστώνεται στις προσπάθειες του Yπουργού οικονομικών Βάσου Σιαρλή. Καταλυτικό ρόλο επίσης  διαδραμάτισε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης και ο Ανώτερος Διευθυντής της Τράπεζας Σπύρος Σταυρινάκης.

Στην ατζέντα των ανοικτών κεφαλαίων κυριαρχούσε το θέμα της διαχείρισης των εσόδων από το φυσικό αέριο, η αποκρατικοποίηση κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών και η ΑΤΑ.

Για τη διαχείριση των εσόδων από το φυσικό αέριο, η συμβιβαστική φόρμουλα που βρήκαν κυβέρνηση και νομική υπηρεσία, διασφαλίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και απαντούμε στην Τρόικα πως θα πάρει τα λεφτά της. Η πρόταση παρέχει πλήρη ανεξαρτησία και αυτονομία στην κρατική εταιρεία. Αυτές είναι οι μέχρι στιγμής πληροφορίες, εν αναμονή της ανακοίνωσης του Υπουργείου Οικονομικών.  

Η συμφωνία έκλεισε κατόπιν σκληρής διαπραγμάτευσης ψες βράδι καθώς και άλλων επαφών του Προέδρου Χριστόφια στις Βρυξέλλες.

Επίσης συμφωνήθηκε όπως δεν ιδιωτικοποιηθεί η CYTA, κάτι το οποίο θα γίνει μόνο εάν το χρέος καταστεί μη βιώσιμο.

Οι περικοπές μισθών και συντάξεων θα είναι κλιμακωτές από 9,5% ως 15%. Επίσης  από το 2014, επιπλέον οριζόντια μείωση μισθών 3%. 

Όσον αφορά το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα γίνει η αναλογιστική μελέτη το 2014 και όπως φαίνεται έχει συμφωνηθεί ότι δεν θα περιλαμβάνονται τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία οφείλει το κράτος στο ταμείο.

Συνεπώς το ταμείο θα έχει έλλειμμα το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί είτε με αύξηση των εισφορών, είτε με μείωση των συντάξεων, ίσως και με αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης.