Ξανά στο φως η υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου


Διαβάστε επίσης: Οι Τούρκοι στηρίζουν τους τουρκοκύπριους σε θέματα τεχνολογίας και με φιλικό διακανονισμό κλείνει η υπόθεση Στρος Καν-καμαριέρας.   


Όπως αναφέρει η εφημερίδα, εννέα χρόνια μετά την αποζημίωση που έλαβε η Ελληνοκύπρια πρόσφυγας από την Κερύνεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για απώλεια χρήσης της περιουσίας της, το σπίτι της παραμένει εγκαταλελειμμένο, χωρίς το παραμικρό ενδιαφέρον από τον οποιονδήποτε.

Μάλιστα, σε αυτό συχνά εισέρχονται άστεγοι για να περάσουν την νύχτα τους, άνθρωποι που ψάχνουν ακόμη και για φαγητό, ενώ τις περισσότερες ώρες της ημέρας, διακρίνονται στον γύρω χώρο σκύλοι και γάτες. «Οι τοίχοι είναι έτοιμοι να πέσουν, τα τζάμια είναι σχεδόν κατεστραμμένα και ολόκληρη η κατοικία είναι χαμένη μέσα σε ξερόχορτα και άγρια δέντρα», λέει το θέμα του εντύπου.

Μέχρι στιγμής, αντίδραση από πλευράς της ιδιοκτήτου δεν υπάρχει.

Η υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου συγκλόνισε τα δικαστικά χρονικά. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγε, με απόφασή του το 1998 την δικαίωσε, αναγκάζοντας τους τουρκοκυπρίους να της καταβάλλουν αποζημίωση για την απώλεια χρήσης της περιουσίας της στην κατεχόμενη από τα τουρκικά στρατεύματα πόλη της Κερύνειας,  ενώ αποκατέστησαν το δικαίωμά της να απολαμβάνει ειρηνικά και με ασφάλεια την περιουσία της.

«Η αφαίρεση του δικαιώματος πρόσβασης και χρήσης της περιουσίας στην πόλη όπου μεγάλωσα και το δικαίωμα να απολαμβάνω, να κινούμαι και να ζω ελεύθερα με την οικογένειά μου και τους συμπολίτες μου Κερυνιώτες δεν μπορεί να μετρηθεί με κρύους αριθμούς και με αποζημιώσεις», ανέφερε τότε, σε μια απλή γραπτή δήλωση η Τιτίνα Λοϊζίδου.

«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή » δήλωσε τότε ο δικηγόρος της Λοϊζίδου, Αχιλλέας Δημητριάδης, ο οποίος υπέδειξε ότι παρά τις πολλές της προσπάθειες για να αποφύγει τη συμμόρφωση με την απόφαση τού Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η Τουρκία εξαναγκάστηκε στο τέλος να πληρώσει το επιδικασθέν ποσό πού υπερβαίνει συνολικά το ένα εκατομμύριο δολάρια.