ΚΤ: Διόρισε ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων

 


Διαβάστε επίσης για τη μείωση στη χρήση πιστωτικών καρτών για τους Κύπριους. Διαβάστε ακόμα για την παράταση στα τέλη κυκλοφορίας.


Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της, η επιτροπή η οποία θα μελετήσει το μέγεθος και τη δομή του τραπεζικού τομέα, την ενίσχυση της προληπτικής ρύθμισης και εποπτείας και την προώθηση του ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων θα εκπονήσει μια ενδιάμεση έκθεση μέχρι τα μέσα του 2013, και μια τελική έκθεση έως το τέλος Νοεμβρίου του 2013.

Κατά την εκτέλεση των εργασιών της, αναφέρεται, «η επιτροπή θα λάβει υπόψη τα πρόσφατα προβλήματα του κυπριακού τραπεζικού τομέα, καθώς και τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδοτικής ενίσχυσης της ΕΕ».

Ωστόσο, προστίθεται, «βασικός της σκοπός είναι η διαμόρφωση προτάσεων για την εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και της σταθερότητας του κυπριακού τραπεζικού τομέα, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για την κυπριακή οικονομία».

Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο Ντέιβιντ Λασέλ και μέλη της οι Ντέιβιντ Γκριν, Γιώργος Χαραλάμπους και Πιερ ντε Γουέκ.

Αναφέρεται ότι ειδικότερα η Επιτροπή θα επικεντρωθεί στη μείωση του συστημικού και ηθικού κινδύνου στον τραπεζικό τομέα, μείωση της πιθανότητας καθώς και των επιπτώσεων της χρεοκοπίας τραπεζών όσον αφορά, μεταξύ άλλων, το κόστος για τους φορολογουμένους και διασφάλιση του ανταγωνισμού και των επιλογών των καταναλωτών, έτσι ώστε οι ανάγκες των πελατών των τραπεζών να εξυπηρετούνται αποτελεσματικά.

Στη διαμόρφωση των συστάσεων της, η Επιτροπή θα λάβει υπόψη τις αιτίες των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο και τα διδάγματα από τις εμπειρίες άλλων χωρών, τις σχετικές μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν από τις κυπριακές Αρχές στο πλαίσιο ενός προγράμματος οικονομικής βοήθειας που αφορούν κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ και το ΔΝΤ, καλές διεθνείς πρακτικές, καθώς και τις τρέχουσες ευρωπαϊκές και διεθνείς πολιτικές στον συγκεκριμένο τομέα, και νομικές και επιχειρησιακές απαιτήσεις, καθώς και τις επιπτώσεις των μέτρων πολιτικής.

Προστίθεται ότι «η Επιτροπή θα προβεί σε εκτενείς διαβουλεύσεις με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, καθώς και άτομα τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες και να αναπτύξει μια ολοκληρωμένη εικόνα του κυπριακού χρηματοοικονομικού συστήματος».

Η Επιτροπή θα υποστηρίζεται στο έργο της από γραμματεία που θα στεγάζεται στην Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Λασέλ έχει εμπειρία στην ανάλυση του τραπεζικού τομέα για περισσότερο από 30 χρόνια, ως συντάκτης για τον τραπεζικό τομέα στους Financial Times και πιο πρόσφατα ως Senior Fellow του Κέντρου για τη Μελέτη της Χρηματοοικονομικής Καινοτομίας, μια ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης του Λονδίνου.

Ο κ. Γκριν είναι  κορυφαίος διεθνής εμπειρογνώμονας για θέματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, με πέραν των 40 χρόνων εμπειρία ως κεντρικός τραπεζίτης και ως ειδικός για θέματα χρηματοοικονομικής ρυθμιστικής Αρχής.

Ο Γιώργος Χαραλάμπους είναι εμπειρογνώμονας στον τομέα των οικονομικών στην Κύπρο εδώ και πολλά χρόνια, αρχικά ως Ανώτερος Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου και πιο πρόσφατα ως πρόεδρος της κυπριακής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Ο Πιερ ντε Γουέκ είναι Ανώτερος Τραπεζίτης στην Ελβετία με περισσότερα από 35 χρόνια εμπειρία στον τραπεζικό τομέα σε διεθνές επίπεδο. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει αναλάβει διάφορες υψηλόβαθμες θέσεις στη Citibank, UBS και Deutsche Bank στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και τη Μέση Ανατολή.

Πηγή: ΚΥΠΕ