Λιλλήκας: Αντιφατικές δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων

 

Προειδοποίησε για τον κίνδυνο «εισαγωγής από το παράθυρο» και δια όρων του μνημονίου η εξομοίωση του εταιρικού φόρου.

Σχολιάζοντας την τελευταία δήλωση του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Λιλλήκας διατύπωσε ιδιαίτερη ανησυχία σε σχέση με τις ενστάσεις κάποιων Ευρωπαίων εταίρων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ζήτημα του εταιρικού φόρου και την απαίτηση για εξομοίωση του εταιρικού φόρου στην ΕΕ.

Παρατηρώντας ότι μέσα σε ένα κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας που δημιουργείται από τη μεγάλη καθυστέρηση και τα στενά χρονοδιαγράμματα που έχουν δημιουργηθεί στο διάλογο με την Τρόικα,  έρχεται να προστεθεί μια απειλή που σχετίζεται με την αφαίρεση ενός σημαντικού οικονομικού πλεονεκτήματος που διαθέτει η χώρα μας, εξέφρασε «κάθετη διαφωνία στην όποια πρόταση προέλθει ή στην όποια πίεση πιθανόν να προγραμματίσουν να ασκήσουν στην κυπριακή Κυβέρνηση για να αποδεχθεί την εξομοίωση του εταιρικού φόρου στο σύνολο της ΕΕ».

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η διατήρηση χαμηλού εταιρικού φόρου στην Κύπρο και σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές  χώρες συμφωνήθηκε κατά την ένταξη στην ΕΕ και με κανένα τρόπο δεν θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να αποδεχθεί παράκαμψη της ομοφωνίας που απαιτείται για την εξομοίωση και να εισαχθεί από το παράθυρο μέσα  από κάποιο όρο στο μνημόνιο της Τρόικα.

Κάλεσε την Κυβέρνηση να είναι πιο προσεκτική στις δηλώσεις των διαφόρων κρατικών αξιωματούχων, οι οποίοι με τις δηλώσεις και τις αντιφατικές τους τοποθετήσεις που αλληλοαναιρούνται, επιτείνουν το κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας στους κύπριους πολίτες και επιτρέπουν σε άλλους παράγοντες στον εξωτερικό να τις αξιοποιούν μεγιστοποιώντας τις πιέσεις στην κυπριακή κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων που διενεργεί ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος για προώθηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας,  αντιπροσωπεία του ΠΙΣ συναντήθηκε με τον υποψήφιο Πρόεδρο Γιώργο Λιλλήκα

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Ανδρέας Δημητρίου και ο κ. Λιλλήκας χαρακτήρισαν πού εποικοδομητική τη συνάντηση. Ο μεν Πρόεδρος του ΠΙΣ διατύπωσε  έντονη ικανοποίηση από τη συζήτηση και από τις θέσεις που εξέφρασε ο κ. Λιλλήκας όσον αφορά τη διαχρονική και παρούσα στήριξη του στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

«Έχουμε αποκομίσει διαβεβαιώσεις ότι η εφαρμογή του ΓΕΣΥ θα συμπεριληφθεί οπωσδήποτε στο προεκλογικό πρόγραμμα και θα είναι ένας από τους κύριους πυλώνες του πολιτικού προγράμματος του υποψηφίου Προέδρου Γιώργου Λιλλήκα», πρόσθεσε ο κ. Δημητρίου.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος ανέφερε ότι διαπιστώθηκαν συγκλίσεις στη δέσμευση να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό η εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας αναφέροντας ότι αυτή καθίσταται ιδιαίτερα επιτακτική, επειδή η οικονομική κρίση δημιούργησε και κρίση στον τομέα της παροχής ιατρικών υπηρεσιών στους πολίτες.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι υπάρχει σύγκλιση στην πρόταση για αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα με στόχο να εξυπηρετήσει τους πολίτες που περιμένουν στις λίστες αναμονής και εισηγήθηκε όπως συναφθεί συμφωνία μεταξύ των ιατρών του ιδιωτικού τομέα και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων για την κοστολόγηση ή και τη συγχρηματοδότηση μεταξύ κράτους και ασθενών για αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα.

Πηγή ΚΥΠΕ