Λιλλήκας: Μη εφαρμογή μνημονίου αν υποθηκεύει το ΦΑ


Διαβάστε επίσης, “Επιθεώρηση στο Μαρί μελών του Κακουργιοδικείου”.


Καταθέτει προτάσεις για διεύρυνση των εξουσιών των πολιτών και ρίχνει το γάντι στα κόμματα για να τις εγκρίνουν. Αναφέρει ότι θα αξιοποιήσει τα πιο λαμπρά μυαλά του τόπου και ερμηνεύει το όραμά του για διαρθρωτικές αλλαγές.

 

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Ερ. Πολλές δημοσκοπήσεις σας φέρνουν στις τρίτη θέση μεταξύ των υποψηφίων. Πού στηρίζεται την αισιοδοξία σας ότι μπορείτε να περάσετε στο Β’ γύρο των προεδρικών εκλογών;

Απ. Στηρίζω την αισιοδοξία μου στους πολίτες. Είμαι βέβαιος ότι το κύμα της απογοήτευσης και της οργής έχει μετατραπεί σ’ ένα κοινωνικό, πλειοψηφικό ρεύμα το οποίο θα εκφραστεί στις εκλογές. Το βλέπω ήδη να εκφράζεται στις προεκλογικές συγκεντρώσεις συσπειρώνοντας πολίτες από όλους κομματικούς και ιδεολογικούς χώρους, από ενταγμένους σε κόμματα αλλά και από ανέντακτους, από ανθρώπους που τήρησαν αποχή από άλλες εκλογικές αναμετρήσεις και τώρα έχουν συνειδητοποιήσει ότι η αποχή δεν φέρνει την αλλαγή, ότι την αλλαγή την φέρνει η συμμετοχή. Κάποτε  κάποιοι έλεγαν για μένα ότι η υποψηφιότητα μου θα λάβει 2% ή 3% τα οποία θα ανταλλάξω στο Β’ γύρο με ένα Υπουργείο, τώρα όλοι, συμπεριλαμβανομένων και των επιτελείων των ανθυποψηφίων μου, ασχολούνται  με το τί θα κάνει η υποψηφιότητα μου στο Β’ γύρο.

Ερ. Πώς θα κινηθείτε σε αυτή την περίπτωση; Και αντίστροφα, αν αποκλειστείτε από το Β’ γύρο, ποιάν υποψηφιότητα θα στηρίξετε;

Απ. Οσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, είμαι βέβαιος ότι δεν θα προκύψει κάποιο δίλημμα διότι θα είμαστε το Β’ γύρο. Αυτοί που δεν θέλουν την επαναφορά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της περιόδου 1993-2003 με δημοσιονομικά ελλείμματα της τάξης του 7% και δημόσιο χρέος στο 70%, με τη ληστεία του Χρηματιστηρίου, την πολιτική που μας οδήγησε στο σχέδιο Ανάν, θα μας δώσουν το εισιτήριο για το δεύτερο γύρο. Όσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησης, απαντώ ότι στο Β’ γύρο θα συμπεριφερθώ ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφέρθηκα από την πρώτη μέρα της εξαγγελίας της υποψηφιότητας μου. Απευθύνομαι στους πολίτες και θα συνεχίσω έτσι μέχρι το τέλος. Δεν αρνήθηκα και δεν αρνούμαι πολιτικό διάλογο με οποιοδήποτε κόμμα, πάνω όμως σε ζητήματα πολιτικής και σε καμίαν περίπτωση σε θέματα νομής της εξουσίας, εξού και δεν εξαγγέλλω τη δημιουργία Υφυπουργείων.

Αν εκλεγώ Πρόεδρος έχω δεσμευτεί ότι θα αξιοποιήσω και θα διορίσω στο Υπουργικό Συμβούλιο τα πιο λαμπρά μυαλά του τόπου. Δεν υπάρχουν περιθώρια αποκλεισμών. Στο πλαίσιο της κοινωνικής ενότητας που έχουμε ήδη πετύχει, θα επιλέξουμε τους πιο ικανούς. Αυτό θα είναι το βασικό κριτήριο.

Ερ. Επικρίνετε τον κ. Αναστασιάδη ότι θα ακολουθήσει νεοφιλελεύθερη πολιτική αν εκλεγεί. Θα μπορούσε κανείς να σας απαντήσει ότι ο κ. Αναστασιάδης έχει ταχθεί υπέρ της διατήρησης του 13ου μισθού και της ΑΤΑ.

Απ. Ο κ. Αναστασιάδης έχει υιοθετήσει πολλές από τις προτάσεις μας, σήμερα μιλά για απόσυρση υποχωρήσεων στο Κυπριακό, σε άλλες περιπτώσεις λέει ότι συμφωνεί με τις προτάσεις για το εδαφικό και το περιουσιακό που έγιναν από τον Πρόεδρο Χριστόφια, τις οποίες η ηγεσία του ΔΗΚΟ απορρίπτει, αλλού μιλά για χαλαρή ομοσπονδία, αλλού για νέα βάση στο Κυπριακό ενώ στην οικονομία ο κ. Αναστασιάδης είχε υιοθετήσει το μνημόνιο και είχε δεσμευτεί να το υπογράψει αν το υπογράψουν και οι άλλοι υποψήφιοι, προτού η Τρόικα μας καταθέσει τους όρους του μνημονίου. Στην αρχή μάλιστα όταν κατατέθηκαν οι όροι, δεν είχε διαφωνήσει πουθενά. Όμως οι πραγματικές του απόψεις φαίνονται μέσω από την προϊστορία του.

Ερ. Η οικονομία και τα θέματα του φυσικού αερίου κυριαρχούν στην προεκλογική εκστρατεία. Τι διαφορετικό πρεσβεύετε εσείς από τους ανθυποψηφίους σας; Η πρόταση σας για άμεση αξιοποίηση του φυσικού αερίου γιατί δεν βρίσκει ανταπόκριση;

Απ. Κάποιοι Πανεπιστημιακοί υποστήριξαν ότι η πρόταση είναι ανέφικτη, πολλοί άλλοι όμως και διεθνούς εμβέλειας όπως είναι ο Μιχάλης Οικονομίδης, υιοθέτησαν την πρόταση. Ακόμα και ο κ. Κασίνης, σε ραδιοφωνική του αναφορά, είπε ότι την θεωρεί εφικτή. Σας διαβεβαιώνω ότι αν δεν υπήρχαν οι εκλογές, η πρόταση μας θα είχε υιοθετηθεί αμέσως. Εμένα δεν με ενδιαφέρει η πατρότητα της πρότασης αρκεί να εφαρμοστεί για να μπορέσουμε να βγούμε από το οικονομικό αδιέξοδο και να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στις νέες γενιές.

 

Πηγή ΚΥΠΕ