Λιλλήκας: Ο Αναστασιάδης εκβίαζε για υπογραφή του μνημονίου


Διαβάστε επίσης τι δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Διαβάστε ακόμα τι αναφέρει το Bloomerg για την Ελλάδα.


Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Λιλλήκας, σχολιάζοντας σημερινή δήλωση του κ. Αναστασιάδη ο οποίος αναφέρθηκε σε εκβιαστικά διλήμματα που τίθενται στο διάλογο με την Τρόικα, υπενθύμισε «ότι αυτός που έθεσε εκβιαστικά διλήμματα ήταν ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης με τη χθεσινή του συνέντευξη», ο οποίος μας θύμισε, όπως είπε, τα εκβιαστικά διλήμματα που ο ίδιος έθετε πριν από 8 χρόνια για να εκβιάσει τον κυπριακό Ελληνισμό να αποδεχτεί το σχέδιο Ανάν.

Ο ίδιος, πρόσθεσε, εκβίαζε χθες τους Κύπριους πολίτες και την κυβέρνηση πως αν δεν υπογράψουμε άρον άρον το μνημόνιο με την Τρόικα, χωρίς να ενδιαφέρεται για το περιεχόμενο αυτού του μνημονίου, θα καταρρεύσει  το κράτος, και η κυπριακή οικονομία.

Τέτοιου είδους εκβιαστικά διλήμματα, συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, υποσκάπτουν και τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούν προϋποθέσεις για σκλήρυνση της στάσης της Τρόικας.

Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε στη συνέχεια την ανησυχία του για τη δήλωση του Σόλωνα Κασίνη ότι η Τρόικα ζήτησε να ενημερωθεί για τα έσοδα από το φυσικό αέριο.

Ελπίζω, συμπλήρωσε ο κ. Λιλλήλας, «να είναι για να τα λάβει υπόψη της στις προοπτικές της Κυπριακής Δημοκρατίας, και να μην είναι για να ενισχύσει την πρόνοια που έχει εντάξει στο μνημόνιο της για να καταλήγουν τα έσοδα από το φυσικό μας αέριο, στα ταμεία της Τρόικας για αποπληρωμή των δανείων».

Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε επίσης την ελπίδα όπως η κυβέρνηση μέσα απ’ αυτή την εξέλιξη αποφασίσει να καταθέσει  στο τραπέζι του διαλόγου με την Τρόικα την πρόταση μας ή οποιαδήποτε άλλη πρόταση μπορεί να διαμορφώσει για την άμεση αξιοποίηση των εσόδων από το φυσικό αέριο πριν από την εξόρυξη, έτσι ώστε να τεθεί η κυπριακή οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας το ταχύτερο δυνατό και πρόσθεσε «να αποδείξει στην Τρόικα ότι υπάρχει σχεδιασμός από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας για αξιοποίηση του φυσικού αερίου και ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε τους υδρογονάνθρακες μας στην Τρόικα».

Πηγή: ΚΥΠΕ