Μαλάς: Βολές κατά Αναστασιάδη – Λιλλήκα


Διαβάστε επίσης, “Απάντηση ΕΔΕΚ σε ΑΚΕΛ για τοποθετήσεις του ΚΣ ΕΔΕΚ”.


Οφείλει, είπε, ο κ. Αναστασιάδης μια απάντηση στον κυπριακό λαό, τώρα που έχει τελειώσει η διαπραγμάτευση και τον κάλεσε να δώσει την επιστολή στη δημοσιότητα. Κάλεσε επίσης και τον Γιώργο Λιλλήκα να κάνει συγκεκριμένες τοποθετήσεις όσον αφορά τα θέματα της οικονομίας και ειδικά για το πώς ο ίδιος αντιλαμβάνεται τη διαχείριση του μνημονίου.

«Πρέπει να επικρατήσει σύνεση, πρέπει να επικρατήσει ένα πνεύμα προοπτικής και προόδου και αυτό το μήνυμα πρέπει να στέλνεται στον κυπριακό λαό». Γι’ αυτό ο καθένας οφείλει να δίνει τις δικές του πολιτικές όσον αφορά την ανάπτυξη, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο έχει συμπεριφερθεί μέχρι τώρα σε αυτή τη διαδικασία, κατέληξε.

 

Δέσμευση Μαλά για τεράστια αύξηση στον τομέα έρευνας και καινοτομίας 

Τη δέσμευση ότι στη δική του διακυβέρνηση θα υπάρξει μια «τεράστια αύξηση» από τον υφιστάμενο κρατικό προϋπολογισμό στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας, έδωσε σήμερα ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, λέγοντας ότι με αυτό τον τρόπο 2.000 νέοι επιστήμονες θα μπορούν να εργοδοτηθούν.

Μιλώντας μετά από συνάντηση με τους εκπροσώπους της δεξαμενής σκέψης «Θουκυδίδης», ο κ. Μαλάς είπε ότι θα χρησιμοποιήσει επιπλέον 40 εκ ευρώ μέσα από ανταγωνιστικά προγράμματα αριστείας τα οποία θα διαθέσει σε δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια, ώστε χιλιάδες νέοι – μέχρι και 2.000, όπως εκτίμησε – να μπορούν να εργοδοτηθούν σε αυτά τα προγράμματα καινοτομίας. «Πρέπει να μάθουμε στην Κύπρο να αξιοποιούμε τα πολύ καλά ακονισμένα νέα μας μυαλά, τα οποία παράγουμε σε αριθμούς, αλλά δυστυχώς δεν τα αξιοποιούμε».

Οι κοινωνίες που παράγουν νέα γνώση και δεν αναπαράγουν είναι αυτές που δημιουργούν πολυδιάστατες οικονομίες και δημιουργούν συνθήκες αυτοπεποίθησης, συνέχισε.

Δεσμεύθηκε στην επόμενη διακυβέρνηση, η ευρύτητα συμμετοχής στη συνδιαμόρφωση πολιτικής θα είναι από τις κυρίαρχες αρχές πολιτικής που θα εφαρμόσει και στη συνάντηση – όπως είπε – εξήγησε τη δική του πρόταση για τη διασύνδεση της αξιοποίησης του φυσικού αερίου και της διασύνδεσης της επίλυσης του Κυπριακού. Πιστεύει, ανέφερε, ότι «τώρα είναι η ευκαιρία να καλλιεργήσουμε στην κυπριακή κοινωνία ότι η βιώσιμη διαχείριση του φυσικού αερίου έχει άμεση σχέση με την εξεύρεση μιας ομοσπονδιακής λύσης που θα είναι βιώσιμη».

Θα έχουν, συνέχισε, την ευκαιρία να ανταλλάξουν πιο πολλές σκέψεις όταν ολοκληρωθεί το προεκλογικό του πρόγραμμα.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του «Θουκυδίδη», Άρης Πετάσης ανέφερε ότι η δεξαμενή σκέψης είναι στη διάθεση όλων των υποψηφίων Προέδρων για να τους δώσει εκείνο που έχουν μελετήσει και εξαρτάται από τους ίδιους πώς θα το χρησιμοποιήσουν. Επεσήμανε ότι η συνάντησή τους ήταν διάρκειας μιας ώρας περίπου, αναφέροντας ότι θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης με όλους τους υποψηφίους όπου ο κ. Μαλάς θα παρουσιάσει τις σκέψεις του και θα δεχθεί ερωτήσεις και αυτό θα γίνει περίπου αρχές Ιανουαρίου.

Πηγή ΚΥΠΕ