Μαυρογιάννης: Βήμα προς την επίτευξη συμφωνίας επί του ΠΔΠ


Διαβάστε επίσης, “Επαφές Ντάουνερ με Χριστόφια-Έρογλου”.


Ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος θα προεδρεύει του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που θα προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ότι  έχουν γίνει βήματα προς την κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας πάνω στο ΠΔΠ στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συνέρχεται Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα προετοιμάσει σήμερα Τρίτη την έκτακτη σύνοδο, στη βάση σχεδίου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ετοιμάστηκε από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι.

Οι Υπουργοί που συμμετέχουν στο Συμβούλιο ΓΥ αντάλλαξαν απόψεις για το ΠΔΠ με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χερμαν βαν Ρομπέι  κατά τη διάρκεια δείπνου που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ.

Σε δηλώσεις πριν την έναρξη του Συμβουλίου ο κ. Μαυρογιάννης είπε στους δημοσιογράφους ότι μετά και την χθεσινοβραδινή συνάντηση των Υπουργών με τον κ. Ρομπέι οι προθέσεις των κρατών μελών είναι πιο ξεκάθαρες και εξέφρασε τη θέση ότι έγινε ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας πάνω στο ΠΔΠ κατά το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτή την εβδομάδα.

Το σχέδιο συμπερασμάτων που ετοίμασε ο κ. Ρομπέι έχει αντικαταστήσει το διαπραγματευτικό πλαίσιο του ΠΔΠ που ετοίμασε η Κυπριακή Προεδρία, αν και διατηρεί τη δομή και το σκοπό του. Από το διαπραγματευτικό πλαίσιο της 29ης Οκτωβρίου που ετοίμασε η Κυπριακή Προεδρία διαφαίνεται ότι είναι αναπόφευκτο το συνολικό επίπεδο δαπανών που πρότεινε η Επιτροπή να προσαρμοστεί προς τα κάτω και ότι οι μειώσεις πρέπει να γίνουν σε όλα τα κεφάλαια .

Το σχέδιο συμπερασμάτων του κ. Ρομπέι επιβεβαιώνει αυτή τη θέση και προτείνει περαιτέρω μειώσεις στο συνολικό ποσό του ΠΔΠ, που αφορούν όλα τα κεφάλαια για τις διαφορετικές κατηγορίες δαπανών.

Επιπρόσθετα, το Συμβούλιο ΓΥ θα προσπαθήσει να καταλήξει (στο πλαίσιο δημόσιας διαβούλευσης) σε μια μερική γενική προσέγγιση – εν αναμονή και της πρώτης ανάγνωσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- σχετικά με περαιτέρω στοιχεία του νομοθετικού πακέτου για την Πολιτική Συνοχής για την περίοδο 2014-2020, τα οποία θα συμπληρώνουν τις γενικές προσεγγίσεις που συμφωνήθηκαν τον Απρίλιο, τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο. Σημειώνεται ότι η  Πολιτική Συνοχής της ΕΕ στοχεύει στην μείωση των διαφορών μεταξύ των επιπέδων ανάπτυξης των διαφόρων περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επισημαίνεται ακόμη ότι αυτές οι γενικές προσεγγίσεις δεν προδικάζουν την έκβαση των διαπραγματεύσεων σχετικά με άλλα στοιχεία της Πολιτικής Συνοχής ή το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020.

Το Συμβούλιο θα εξετάσει, επίσης, το σχέδιο της ημερήσιας διάταξης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 13 και 14 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, οι Υπουργοί θα συζητήσουν για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν μετά και τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου, ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο σύμφωνο για την ανάπτυξη και το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης.

Επιπλέον, το Συμβούλιο θα ενημερωθεί από την Κομισιόν για το πρόγραμμα εργασίας της για το 2013.

Πηγή ΚΥΠΕ