Μέρκελ: Την επόμενη εβδομάδα μια συμφωνία για την Ελλάδα

 

Σε ομιλία της για τον προϋπολογισμό της Γερμανίας στην Κάτω Βουλή της Bundestag, η κ. Μέρκελ είπε ότι υπάρχει “μια πιθανότητα να υπάρξει λύση τη Δευτέρα” για την Ελλάδα, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Eurogroup κατά τη διάρκεια της νύχτας.


Διαβάστε επίσης για τον συνταξιούχο Βρετανό που είναι ύποπτος για παιδική πορνογραφία. Διαβάστε ακόμα για την 8ημερη κράτηση του 23χρονου που μαχαίρωσε το γείτονά του.


Αλλά, επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει “μια ενέργεια, μια λύση μονομιάς, μια αλήθεια” για να ξεπεραστεί η τριετής κρίση που οδήγησε σε διαφωνία τα 17 κράτη μέλη της Ευρωζώνης

“Είναι μια διαδικασία και ό,τι έχει γίνει στα προηγούμενα χρόνια και δεκαετίες δεν μπορούν να επιλυθούν στη διάρκεια μιας νύχτας και ως εκ τούτου θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε βήμα-βήμα», πρόσθεσε η Καγκελάριος.

Με λιγότερο από ένα χρόνο μέχρι τις εκλογές στην κορυφαία οικονομία της Ευρώπης, ο Σοσιαλδημοκρατικός αντίπαλός της για την Καγκελαρία, Περ Στάινμπρουκ, πρώην Υπουργός Οικονομικών, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά των προσπαθειών της κ. Μέρκελ για αντιμετώπιση της κρίσης της Ευρωζώνης.

“Πες μας πώς θα γίνει αυτό», είπε, μέσω χειροκροτημάτων των υποστηρικτών του στη Βουλή, καλώντας την κ. Μέρκελ να παραδεχτεί ότι θα απαιτηθεί από τους Γερμανούς φορολογούμενους να καταβάλουν μεγαλύτερες θυσίες και να επιβαρυνθούν με περισσότερα έξοδα για διάσωση της Ελλάδας. “Το χάσμα χρηματοδότησης δεν μπορεί να κλείσει”, πρόσθεσε.

“Αν διαβάσετε τις 500 σελίδες που σας στείλαμε για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, τότε θα γνωρίζετε ότι δεν είναι μόνο εξοικονομήσεις”, τόνισε από την πλευρά της η κ. Μέρκελ.

“Πρόκειται για εξοικονομήσεις – ειδικά στο δημόσιο τομέα – αλλά αφορά επίσης μια απαραίτητη βαθιά αναδιάρθρωση του ελληνικού κράτους, έτσι ώστε σε βάθος χρόνου οι Έλληνες να μπορούν να ζήσουν και πάλι στην ευημερία και να διαμορφώσουν οι ίδιοι το μέλλον τους», πρόσθεσε.

Μιλώντας νωρίτερα, ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι οι Υπουργοί έχουν “κινηθεί προς τα εμπρός”.

Ανέφερε ότι η Γερμανία είναι υπέρ στο να επιτραπεί στην Ελλάδα να επαναγοράσει το χρέος της σε χαμηλότερες τιμές και στην ενίσχυση της δύναμης πυρός του προγράμματος διάσωσης του EFSF “μέχρι και 10 δισεκατομμύρια ευρώ» για το σκοπό αυτό.

Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι ελπίζει πως η Bundestag θα είναι σε θέση να ψηφίσει την επόμενη εβδομάδα την καταβολή της επόμενης δόσης βοήθειας προς την Ελλάδα.