Μούδιασμένοι οι αρχηγοί – συνεχίζουμε λέγει η κυβέρνηση


Διαβάστε επίσης την προσπάθεια του Σιαρλή στις συζητήσεις με Τρόικα. Διαβάστε ακόμα τι είπε ο κατάδικος Μενέλαος Αντωνίου στη Δίκη για τον Χατζηκωστή.


Μετά το πέρας της σύσκεψης στο Προεδρικό, ο Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι μετά από μια μακρά και σκληρή διαπραγμάτευση έχουν επιτευχθεί διάφορες συγκλίσεις. Είπε ωστόσο ότι παραμένουν διαφωνίες σε μερικά πολύ σημαντικά ζητήματα γι’ αυτό συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα .

Σε δηλώσεις τους εξερχόμενοι του Προεδρικού, πολιτικοί αρχηγοί δήλωσαν άγνοια για το μέλλον των διαπραγματεύσεων, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο τερματισμού των διαπραγματεύσεων και αποχώρησης της τρόικας.

Είναι δύσκολες οι μέρες, οι ώρες, ο καιρός για την Κύπρο έχοντας υπόψη την οικονομική κρίση που υπάρχει και στην ανάγκη που βρέθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία να απευθυνθεί στο Μηχανισμό ζητώντας δανειοδότηση για να μπορέσει να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες.

Τούτες τις δύσκολες ώρες αυτό που χρειάζεται πρώτα από όλα είναι όλοι μας, και οι ηγέτες των κομμάτων ειδικά, να θέτουμε πάνω από όλα το συμφέρον της Κύπρου μακριά από τις όποιες μικροκομματικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Υπάρχει ανάγκη μέσα από μια κοινή προσπάθεια να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτό που είναι και ο στόχος: να μπορέσουμε να φτάσουμε σε συμφωνία για ένα υποφερτό Μνημόνιο. Και θέλω ξανά να τονίσω: για ένα Μνημόνιο που θα έχει μέσα πολλές δυσκολίες και θα περιέχει πρόνοιες που θα είναι δύσκολες για το λαό μας. Αντιλαμβανόμενοι, όμως, τις δυσκολίες που περνούμε και τα προβλήματα που έχουμε θα πρέπει να γίνει αυτό από όλους κατανοητό και μέσα από τις δηλώσεις μας να μη δημιουργούμε περισσότερα προβλήματα από αυτά που υπάρχουν».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η εικόνα που έχουν δώσει με τις δηλώσεις τους οι πολιτικοί αρχηγοί είναι διαφορετική από αυτά που παρουσιάζεται από την Κυβέρνηση σε σχέση με τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα και ερωτηθείς αν έχει φύγει η Τρόικα από την Κύπρο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν έχει φύγει η Τρόικα «είμαστε σε διαπραγμάτευση μαζί της. Εχω πει ότι υπό συζήτηση είναι μερικά πολύ δύσκολα ζητήματα στα οποία υπάρχουν διαφωνίες και αυτή την προσπάθεια θα τη συνεχίσουμε».

Ερωτηθείς για τα προβλήματα αυτά, ο κ. Στεφάνου είπε «δεν θα ήθελα να ενδιατρίψω στα προβλήματα. Τα γνωρίζουν τα κόμματα διότι έχουν ενημερωθεί και για το περιεχόμενων των όσων μέχρι σήμερα έχουν διαμειφθεί, για το ποιες είναι οι βασικές πρόνοιες αυτών των οποίων έχουμε συζητήσει και πού έχουμε φτάσει, όπως γνωρίζουν πάρα πολύ καλά και ποια είναι τα θέματα διαφωνίας».

Σε ερώτηση αν θα δοθεί γραπτή πρόταση από την Κυβέρνηση προς τα κόμματα για το πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση στην περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας, όπως έχουν πει οι πολιτικοί αρχηγοί σε δηλώσεις τους ενωρίτερα σήμερα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η Κυβέρνηση είναι επικεντρωμένη σε αυτό που έχουμε θέσει ως στόχο ευθύς εξ αρχής για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε συμφωνία. Βέβαια ξενίζει το γεγονός ότι κάποιοι προσπαθούν να φορτώνουν στην Κυβέρνηση τα πάντα, να ζητούν ταυτόχρονα και θέσεις και τοποθετήσεις, ενώ οι ίδιοι τίποτα δεν λένε αναφορικά με το ποια είναι η άποψή τους, τι προτείνουν και πώς μπορούμε να κινηθούμε. Αποφεύγουν να το πράξουν. Τούτη την ώρα το σημαντικό είναι αυτό που κάνει η Κυβέρνηση, δηλαδή τη συνέχιση της προσπάθειας να δούμε πώς μπορούν να ξεπεραστούν, αν θα ξεπεραστούν οι διαφωνίες». 

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο και ούτε πρόκειται να αποπροσανατολιστούμε από αυτό».

Κληθείς να πει αν η διαπραγμάτευση με την Τρόικα συνεχίζεται, ο κ. Στεφάνου απάντησε «ναι βεβαίως συνεχίζεται». Πρόσθεσε ότι «η Τρόικα είναι εδώ, έχουμε επαφή για μερικά ζητήματα. Εν πάση περιπτώσει η Τρόικα όταν ήρθε στην Κύπρο έθεσε ως στόχο να προχωρήσουμε περαιτέρω στη διαπραγμάτευση και αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται. Επίσης, επειδή υπάρχουν και πολλές υποχρεώσεις, και επειδή ήταν προγραμματισμένο η Τρόικα να μείνει  μέχρι σήμερα στην Κύπρο, η αποχώρηση της από την Κύπρο δεν σημαίνει ότι θα τερματιστούν οι προσπάθειες και οι επαφές που έχουμε με την Τρόικα, όπως και έχουμε κάνει όλο αυτό το διάστημα που η Τρόικα δεν βρισκόταν στην Κύπρο, όταν είχαμε αυτή την επαφή και την εξ αποστάσεως διαπραγμάτευση. Τώρα τα πράγματα έχουν γίνει πολύ συγκεκριμένα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τίθεται θέμα ανταπόκρισης του κράτους στις άμεσες υποχρεώσεις του, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «έχουμε αναφερθεί στις δυσκολίες που υπάρχουν. Αν συνεχώς βάζουμε τον εαυτό μας μπροστά στα διλήμματα για να τοποθετούμαστε δημόσια, σε μια οικονομία με ένα τραπεζικό σύστημα που έχει τα προβλήματα του και μαστίζεται από την αβεβαιότητα, αυτό κάνει κακό στην οικονομία. Όπως και αυτή η δημόσια συζήτηση κάνει κακό στην οικονομία, στην ψυχολογία του κόσμου και στην ψυχολογία των επενδυτών».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει επαφές για το θέμα του Μνημονίου, στις Βρυξέλλες όπου μετέβη σήμερα για να συμμετάσχει στο Εκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιεί στις 22 και 23 Νοεμβρίου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο Πρόεδρος πάντοτε αξιοποιεί τις επαφές που έχει για να συζητήσει ζητήματα που ενδιαφέρουν την Κύπρο, πόσο μάλλον τώρα που μας απασχολεί ένα πολύ σημαντικό θέμα».

Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Οι πολιτικοί αρχηγοί ζητούν κατάθεση σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης, καθώς η διαδικασία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή.

Άντρος Κυπριανού: Ενημερωθήκαμε για όλα

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ,, είπε ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης είχαν ολοκληρωμένη ενημέρωση για το που έχει καταλήξει η διαπραγμάτευση με την Τρόικα, καθώς και για τις συμφωνίες και διαφωνίες. Το ΑΚΕΛ είπε, δεσμεύτηκε να μελετήσει τις και να απαντήσει εντός των ημερών. Χρειάζεται υπευθυνότητα και σοβαρότητα και όχι επιπόλαιες αποφάσεις κατέληξε.

Νίκος Αναστασιάδης: Ζητώ γραπτές απαντήσεις από τον Χριστόφια

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, είπε ότι ο ίδιος επέδωσε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία ζητεί γραπτές απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων για το πλάνο της κυβέρνησης. Παράλληλα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η τρόικα να αποχωρήσει με προοπτική μη επανόδου της. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ξεκάθαρο για το ποιο θα είναι το πλάνο σε περίπτωση που η τρόικα δεν επιστρέψει στην Κύπρο. Ο καθένας είπε, θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και δεν είμαστε εμείς που κυβερνούμε.

Μάριος Καρογιάν: Παίζουμε με την φωτιά

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ,  είπε ότι «παίζουμε με τη φωτιά» την ίδια ώρα που εντείνεται η αβεβαιότητα σε κάθε επίπεδο της κυπριακής οικονομίας. Τόνισε ότι το ΔΗΚΟ ζήτησε γραπτώς τα πάντα και εξέφρασε την ετοιμότητα του κόμματος να ενισχύσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για να τερματιστεί η αβεβαιότητα. Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξει ένα πλαίσιο διαχείρισης του ζητήματος, το οποίο πρέπει να προκύψει μετά από συλλογικές αποφάσεις, κατέληξε.

Γιαννάκης Ομήρου: Δεν ξέρω αν διεκόπησαν οι συνομιλίες

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, είπε ότι υπάρχει ερωτηματικό για το αν έχουν διακοπεί οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα ή όχι, αλλά παράλληλα υπάρχει η άποψη ότι μπορεί να αναχωρήσουν και να μην επιστρέψουν. Αναμένουμε είπε από τον Πρόεδρο, να την πρόταση του για το σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, όπως τείνουν να διαμορφωθούν τα δεδομένα. Σημείωσε επίσης ότι εάν η τρόικα αρνείται να διαπραγματευτεί, θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Τόνισε ότι αυτό που αναμένουν τα κόμματα είναι γραπτώς μια ολοκληρωμένη τοποθέτηση του Προέδρου για το τι μέλλει γενέσθαι.

Ιωάννα Παναγιώτου: Δεν υπάρχει Σχέδιο Β

Σε έντονο ύφος η ΓΓ των Οικολόγων, είπε ότι η ίδια δεν έχει αντιληφθεί αν υπάρχει σχέδιο Β, ενώ παράλληλα δεν γνωρίζει με ποιες θέσεις αναχωρεί η τρόικα από την Κύπρο και αν υπάρχει πιθανότητα να επανέλθει. Παράλληλα χαρακτήρισε σκληρούς τους όρους της τρόικας, όροι οι οποίοι δεν τελειώνουν το 2016. Πρέπει είπε να πούμε την αλήθεια στον κόσμο, ότι οι θέσεις της τρόικας ιδιαίτερα όσο αφορά το ΦΑ είναι πολύ σκληρές και πως τα πράγματα είναι πλέον επικίνδυνα.

Δημήτρης Συλλούρης: Τα περιθώρια στενεύουν

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, είπε ότι τα περιθώρια στενεύουν και οι όποιες δηλώσεις κάνουν κακό στη διαπραγμάτευση.