Βρέθηκε νερό στον Ερμή

 

Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων ο όγκος του πάγου μπορεί να φθάνει από 100 δισεκατομμύρια έως ένα τρισεκατομμύριο τόνους, δηλαδή όσο 20 δισεκατομμύρια παγοδρόμια Ολυμπιακών διαστάσεων.


Διαβάστε επίσης, “Εφημερίδες: Καζάνι που βράζει η κοινωνία” και “Εμπρησμοί αυτοκινήτων σε Λάρνακα και Λευκωσία”.


Τα νέα δεδομένα, τα οποία δημοσιεύτηκαν σε τρεις ξεχωριστές μελέτες στο περιοδικό Science, τους New York Times και το Nature, έρχονται να επιβεβαιώσουν τις υποψίες δύο δεκαετιών των επιστημόνων.

Αντίθετα με τη Γη που ο άξονάς της έχει κλίση περίπου 23 μοιρών, ο άξονας του Ερμή έχει μηδενική κλίση σε σχέση με το επίπεδο περιστροφής του γύρω από τον Ήλιο, με συνέπεια να μην έχει εποχές και οι πόλοι του να μην θερμαίνονται ποτέ από την ηλιακή ακτινοβολία.

Έτσι, παρόλο που η θερμοκρασία στον υπόλοιπο Ερμή μπορεί να φθάσει τους 427 βαθμούς Κελσίου, στο βόρειο πόλο του, σε εννέα κρατήρες που δεν ποτέ βλέπει ο Ήλιος και όπου η θερμοκρασία ποτέ δεν ανεβαίνει πάνω από τους μείον 170 βαθμούς Κελσίου, εντοπίστηκε ένα μίγμα παγωμένου νερού και πιθανών οργανικών ουσιών. Ίχνη για μεγάλα αποθέματα νερού είναι ορατά σε γεωγραφικό πλάτος βόρεια των 85 μοιρών, ενώ μικρότερα αποθέματα εντοπίζονται και πιο νότια (βορειότερα από τις 65 μοίρες).

Η ανακάλυψη αυτή – η οποία θυμίζει το νερό σε μορφή πάγου που επίσης ανακαλύφθηκε πρόσφατα σε ανήλιαγους κρατήρες της Σελήνης- έχει δημιουργήσει έξαψη στους επιστήμονες, που θα καθοδηγήσουν το “Messenger” να κάνει νέες παρατηρήσεις για νερό τους επόμενους μήνες. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι και ο νότιος πόλος του πλανήτη έχει πάγους, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί, όταν το σκάφος -που τέθηκε για πρώτη φορά σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη τον Μάρτιο του 2001- θα προσεγγίσει ξανά τον Ερμή, όπου και τελικά θα προσκρούσει, όταν θα τελειώσουν τα καύσιμά του.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις, ο πάγος του Ερμή μετά από κάποιο βάθος είναι σχεδόν καθαρό νερό, άρα είναι σχετικά πρόσφατος (το πολύ 50 εκατ. ετών). Η προέλευση του νερού πιθανολογείται ότι προέρχεται από κομήτες και αστεροειδείς που έχουν προσκρούσει στον πλανήτη (ανάλογη θεωρία υπάρχει και για την προέλευση του νερού της Γης).

Για την ώρα πάντως θεωρείται πρόωρο να εξαχθεί το συμπέρασμα πως πρόκειται για υλικά που αποτελούν θεμελιώδη συστατικά της ζωής και οι επιστήμονες, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν πιστεύουν ότι ο Ερμής φιλοξένησε ποτέ ζωή.

Πηγή: 24h.gr