Νομικά κατά της Τρόικα οι κάτοχοι Αξιογράφων


Διαβάστε επίσης για τα “ΟΧΙ” του Χριστόφια στην Τρόικα. Διαβάστε ακόμα για τις εξελίξεις στη δίκη για το Μαρί.


Με αυτό τον τρόπο, ο Σύνδεσμος προχωρεί στην υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης της 4ης Παγκύπριας Συνέλευσης των Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του Συνδέσμου, η ομάδα των δικηγόρων αποτελείται από τους Μάριο Ηλιάδη, Αλέκο Μαρκίδη, Κρις Τριανταφυλλίδη και Μάρκο Γρηγόρη Δράκο.

Οι όροι εντολής του Συνδέσμου προς τους δικηγόρους είναι πρώτον «να κινηθούν νομικά, περιλαμβανομένων και ιδιωτικών ποινικών και αστικών αγωγών εναντίον παντός υπευθύνου, ο οποίος, άμεσα ή έμμεσα, εθελουσίως ή αθελήτως, συμμετείχε στην καταδολίευση και ή παραπλάνηση των καταθετών/μελών μας, μετατρέποντας, εν μία νυκτί, τις καταθέσεις τους σε αξιόγραφα».

Ο Σύνδεσμος θεωρεί ως υπεύθυνους τους Προέδρους και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής, παρόντων και απελθόντων, τα διοικητικά στελέχη των δύο τραπεζών, τους διευθυντές και τους υπαλλήλους των καταστημάτων των δύο τραπεζών, οι οποίοι βρίσκονται εν υπηρεσία ή έχουν αποχωρήσει. Επίσης, το Διοικητή και τα στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, τους εσωτερικούς και εξωτερικούς ελεγκτές των δύο τραπεζών, που ασκούσαν έλεγχο στις δύο τράπεζες όταν εκδόθηκαν/πωλούνταν τα αξιόγραφα, καθώς και οποιουσδήποτε άλλους στους οποίους επιρρίπτει ευθύνη το πόρισμα της έρευνας που διεξήγαγε η Κεντρική Τράπεζα ύστερα από οδηγίες της Επιτροπής Θεσμών και Αξιών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Επίσης, μέσα στους όρους εντολής της ομάδας των δικηγόρων είναι και «να επιδιώξουν αμέσως τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων και την έκδοση ενδιάμεσου διατάγματος (interim order), το οποίο να απαγορεύει την άμεση η έμμεση στο παρόντα χρόνο ή στο μέλλον μετατροπή των αξιογράφων σε μετοχές, όπως η πρόθεση των τραπεζών και της Τρόικας. Επίσης, να απαγορεύει την  ανταλλαγή των αξιογράφων της Λαϊκής με κυβερνητικά ομόλογα. Για όσο χρόνο δεν καταβάλλεται τόκος για τα αξιόγραφα, να απαγορεύει στις τράπεζες να χρεώνουν τόκους στα δάνεια που συνήφθησαν με εξασφάλιση τα αξιόγραφα και να επιβάλλει παγοποίηση των δόσεων των  εν λόγω δανείων»

Επιπλέον, οι δικηγόροι καλούνται από το Σύνδεσμο να μετακαλέσουν από την Αγγλία δικηγόρους εγνωσμένου κύρους, οι οποίοι στο πρόσφατο παρελθόν κέρδισαν δίκες εναντίον τραπεζών για απερίσκεπτες/ αμελείς πωλήσεις (misselling)  αξιογράφων και άλλων αξιών.

Πρόθεση του Συνδέσμου, όπως προστίθεται στην ανακοίνωση, ήταν και παραμένει η εξώδικη διευθέτηση του προβλήματος. «Μετά όμως τη γενική κατακραυγή των 1000 μελών μας που παρευρέθηκαν στην 4η Παγκύπρια Συνέλευσή μας στις 16.11.2012, όταν πληροφορήθηκαν τις απαράδεκτες ανεπίσημες προτάσεις των δύο τραπεζών, και τη σαφή εντολή που πήραμε από τη Συνέλευση, δεν έχουμε άλλη εκλογή από του να διεκδικήσουμε δικαστικώς τη δικαίωσή μας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο Σύνδεσμος εκφράζει την ετοιμότητά του να αναστείλει τη λήψη νομικών μέτρων, αν οι τράπεζες, έστω και τη δωδεκάτη, συνετισθούν και παρουσιάσουν σαφώς βελτιωμένες προτάσεις βάσει των οποίων θα επιστραφεί το κεφάλαιο των καταθέσεων και οι συσσωρευμένοι τόκοι των κατόχων αξιογράφων.

«Αυτό όμως θα γίνει μόνο όταν υπογραφτεί συμφωνία μεταξύ των δύο τραπεζών και του Συνδέσμου μας, και όχι όταν οι δύο τράπεζες μας δώσουν κούφιες υποσχέσεις, όπως έπραξαν στο παρελθόν ή μας επιβάλουν λύσεις που οι ίδιες διαπραγματεύτηκαν με το Υπουργείο Οικονομικών , την Κεντρική Τράπεζα και την Τρόικα χωρίς τη δική μας συγκατάθεση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ