Ο δρόμος προς το μνημόνιο είναι μακρύς – Τα πρώτα συμπεράσματα

 

Τράπεζες φυσικό αέριο και δημοσιονομικά συζητήθηκαν σε βάθος με μια Τρόικα που κρατά σκληρή στάση. Μέσα σε ένα κλίμα έντονης μυστικότητας και μορατόριουμ δηλώσεων εξελίχθηκαν οι δύο πρώτες ημέρες των απευθείας διαπραγματεύσεων. 


Διαβάστε ακόμη για το BBC βρίσκεται και πάλι στο μάτι του κυκλώνα και τι περιλαμβάνει το υπόμνημα που θα δώσουν στην Τρόικα οι κάτοχοι αξιογράφων.


 Ο Υπουργός Οικονομικών αρκέστηκε να τονίσει ότι στη σημερινή συνάντηση με την Τρόικα, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ο συνεργατισμός τέθηκαν επί τάπητος. Τόνισε ότι είναι ικανοποιημένος από την πορεία του προγράμματος των συνομιλιών. 

Δεν μπήκε όμως στην ουσία της συζήτησης όπως και χθες έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Παρόλο που δεν έχει καθοριστεί προς το παρόν άλλη συνάντηση σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ Κυβέρνησης – Τρόικας εντός του Σαββατοκύριακου, αυτό μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή αν η αποστολή της Τρόικας το ζητήσει.

Μετά από 3 ώρες χθες και 3 ώρες σήμερα, έντονων διαπραγματεύσεων και με βάση πληροφορίες η κατάσταση έχει ως εξής:

1.Στο συνταξιοδοτικό υπάρχει μεγάλη απόσταση με την Τρόικα να ζητά πρόσθετα στοιχεία για την βιωσιμότητά του.

2.ΑΤΑ και 13ος φαίνεται να κερδίζονται αλλά όχι αναίμακτα καθώς οι Τροϊκανοί ζητούν περικοπές 15% από τους μισθούς.

3.Τα έσοδα από τον Β` γύρο αδειοδότησης,  θα πάνε στο χρέος και όχι στην ανάπτυξη.

4.Στο τραπέζι υπάρχει και θέμα «κουρέματος» του χρέους εάν καταστεί μη βιώσιμο σε περίπτωση που η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ξεπεράσει τα €10δις.

5.Η κυβέρνηση θα δώσει μάχη ώστε να μπει στο κλαμπ των χωρών που η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει από τον ESM. 

6.Η Τρόικα αποκάλυψε τις προθέσεις της για το θέμα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον ESM παραπέμποντας το θέμα στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου κάτι που αναμένεται να κάνει και η Ισπανία. 

7. Στα θέματα των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, η Τρόικα ζητά ιδιωτικοποίηση αν και ακόμη δεν το έχει θέσει επιτακτικά.  

Ο πρώτος αυτός γύρος των διαπραγματεύσεων ήταν μάλλον αναγνωριστικός. Επιβεβαιώθηκαν τα «αγκάθια» που υπάρχουν αλλά και η καλή θέληση για βρεθεί ένα πλάνο συμφωνίας. Ο δεύτερος γύρος ο οποίος θα είναι ο καθοριστικός θα πραγματοποιηθεί με την επιστροφή του Β. Σιαρλή από τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στο Eurogroup της Δευτέρας και θα προεδρέψει στο Ecofin της Τρίτης.  

Οι τεχνοκράτες της Τρόικα όλες τις επόμενες ημέρες θα έχουν συναντήσεις τόσο με υπηρεσίες του κράτους όσο και με κοινωνικές ομάδες. Όπως όλα δείχνουν η συμφωνία για το μνημόνιο θα αργήσει. Χωρίς ξεκάθαρη εικόνα του δημόσιου χρέους μετά την ανακεφαλαιοποίηση δεν πρόκειται να φέρει και συνολική συμφωνία.  

Το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτοί όροι του Μνημονίου που προνοούν εκχώρηση κρατικής κυριαρχίας, απέστειλε ξανά ο υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας. Μιλώντας σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στο ιστορικό σωματείο ΘΟΙ Αυγόρου, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στα Κοκκινοχώρια, ο κ. Λιλλήκας τόνισε ότι στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα δεν περιλαμβάνονται μόνο πρόνοιες για «περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, αλλά και πρόνοιες που αφορούν εκχώρηση της κρατικής μας κυριαρχίας, όπως είναι η απαίτηση της Τρόικας να εγκρίνει τον κρατικό προϋπολογισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας» και η δέσμευση των εσόδων του Φυσικού μας Αερίου για αποπληρωμή των δανείων.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος τόνισε ότι «αυτό για μένα αποτελεί κόκκινη γραμμή. Το 2004 δεν αφήσαμε η Κύπρος με το σχέδιο Ανάν να μετατραπεί σε προτεκτοράτο της Τουρκίας και δεν θα επιτρέψουμε το 2012, η Κύπρος να μετατραπεί σε προτεκτοράτο της Τρόικας. Γιατί», πρόσθεσε, ο κ. Λιλλήκας, «ένα κράτος το οποίο  δεν έχει το δικαίωμα να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του και εκχωρεί αυτό το  δικαίωμα σε τρίτους, δεν είναι κράτος, είναι προτεκτοράτο».

Σημείωσε επίσης ότι αν αποδεχθούμε το όρο για διασύνδεση των εσόδων του Φυσικού Αερίου με τα δάνεια, τότε «υποθηκεύουμε την ανάπτυξη αυτού του τόπου για πολλές δεκαετίες». Πρόσθεσε ότι «χωρίς τα έσοδα από το Φυσικό Αέριο δεν βλέπω πως μπορούμε να ξαναθέσουμε την κυπριακή οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης». Συμπλήρωσε πως «τα δάνεια της Τρόικα και των άλλων δανειστών μας πρέπει να αποπληρωθούν από τα έσοδα από την οικονομική ανάπτυξη, και όχι από το ΦΑ. Τα έσοδα από το ΦΑ πρέπει να καταλήξουν στην οικονομία για να έχουμε οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τους νέους μας που σήμερα συσσωρεύονται στις ουρές των ανέργων».

 

Η Κυβέρνηση θέλει η υπογραφή του μνημονίου με την Τρόικα να γίνει το συντομότερο δυνατό, δήλωσε σήμερα 10/11 ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι προσπάθεια είναι να διασφαλιστεί ότι τα μέτρα, που ήταν από την αρχή γνωστό ότι θα είναι οδυνηρά, δεν θα είναι ασήκωτα.

Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για το Λονδίνο και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη λύπη του γιατί όπως είπε διαπιστώνει ότι «υπάρχουν κάποιες προσπάθειες που δεν είναι τυχαίες, κατά τη δική μας άποψη, να προκληθεί πρόβλημα σε ό,τι αφορά το δεύτερο γύρο αδειοδότησης» για το φυσικό αέριο και ότι «για ακόμα μια φορά με διαστρεβλωμένα στοιχεία προσπαθεί να παραπλανηθεί η κοινή γνώμη».

Πρόσθεσε ότι «ενώ τα κριτήρια είναι πολύ καλά γνωστά στη βάση των οποίων έχουν αξιολογηθεί οι συγκεκριμένες εταιρείες και θα γίνει διαπραγμάτευση από πλευράς της διαπραγματευτικής ομάδας, κάποιοι σκόπιμα διαρρέουν στα ΜΜΕ μόνο ένα από αυτά τα κριτήρια για να παραπλανήσουν τη κοινή γνώμη. Θεωρώ», συνέχισε ότι «η Κυβέρνηση πολύ σωστά χειρίζεται τα ζητήματα με αποφασιστικότητα και με γνώμονα το πώς εξυπηρετούνται καλύτερα και τα εθνικά αλλά και τα οικονομικά συμφέροντα του τόπου».