Ο Μαλάς για επιδόματα, Τρόικα, τράπεζες και ΦΑ

 


Διαβάστε επίσης τι δηλώνει ο Λιλλήκας για το Μνημόνιο. Διαβάστε ακόμα τα ερωτήματα που θέτει ο ΔΗΣΥ για ΑΟΖ.


Ο κ. Μαλάς συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπείες της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων και ακολούθως με αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Οργάνωσης Πενταμελούς Οικογένειας.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης με την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων, ο κ. Μαλάς είπε ότι τα προβλήματα των πολυτέκνων είναι πολύ πιο σύνθετα απ’ ότι ενδεχομένως τα αντιλαμβανόμαστε επί του παρόντος. «Δεν είναι μόνο οικονομικά προβλήματα, είναι προβλήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την αποκατάσταση των παιδιών τους, το βάρος το οποίο επωμίζονται για την εξασφάλιση ποιότητας ζωής των παιδιών τους είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με οικογένειες μικρότερου μεγέθους» δήλωσε.

Ανέφερε πως ως εκ τούτου θεωρεί δίκαιο το αίτημα των πολυτέκνων για επαναφορά των επιδομάτων στο επίπεδο που ήταν πριν από το Δεκέμβριο του 2011 και αυτό αποτελεί και την πρώτη προτεραιότητα. Δεύτερη προτεραιότητα, όπως πρόσθεσε, είναι η συζήτηση για προώθηση ενός σχεδίου αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από οικογένειες πολυτέκνων, που θα δημιουργήσει συνθήκες μείωσης των εξόδων μιας πολύτεκνης οικογένειας κυρίως σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο Σταύρος Μαλάς δήλωσε ακόμη ότι η Κύπρος πρέπει να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο φορέα με σωστή επιστημονική κατάρτιση για την εκπόνηση μιας μακροπρόθεσμης δημογραφικής πολιτικής που να λαμβάνει υπόψη πολλούς παράγοντες πέρα από τον αριθμό των γεννήσεων, όπως για παράδειγμα, οι επιπτώσεις των γεννήσεων, οι επιπτώσεις των επιδομάτων στις γεννήσεις, η δυνατότητα πρόσβασης σε ποιοτική εκπαίδευση των παιδιών πολύτεκνων οικογενειών κ.ο.κ.

«Αυτά όλα αποτελούν παραμέτρους που θα πρέπει να μελετήσουμε για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη δημογραφική αλλά και κοινωνική πολιτική» είπε.

Ο Σταύρος Μαλάς ανέφερε τέλος ότι γνωρίζει πως τα αιτήματα των πολυτέκνων είναι περισσότερα, όμως ο ίδιος θέλει να είναι μετρημένος στο τι υπόσχεται έτσι ώστε να μην είναι οι υποσχέσεις του χωρίς αντίκρισμα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων Παρασκευάς Σαμάρας ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης η αντιπροσωπεία της Οργάνωσης παρουσίασε στον κ. Μαλά τα προβλήματα και τις αδικίες που αντιμετωπίζουν οι πολύτεκνοι, κάνοντας λόγο για εξοντωτικές αδικίες σε βάρος των πολύτεκνων τον τελευταίο χρόνο.

Είπε ότι ο κ. Μαλάς έδειξε κατανόηση αναγνωρίζοντας τα δίκαια των πολυτέκνων και υποσχέθηκε ότι θα κινηθεί με το σωστό τρόπο προς την πλευρά της ανάπτυξης ώστε να μην χρειαστεί να γίνουν νέες περικοπές.

Ο κ. Σαμάρας ανέφερε ακόμη πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκε και το θέμα της ανάγκης προστασίας των πολύτεκνων οικογενειών από κατασχέσεις σπιτιών σε περίπτωση που αδυνατούν να καταβάλλουν τις δόσεις για τα στεγαστικά δάνεια, αλλά και άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ίση μεταχείριση των παιδιών των πολυτέκνων και το θέμα της ανεργίας.

«Τα είδε όλα με κατανόηση και μας αφήνει κάποιες ελπίδες ότι θα γίνουν κάποιες σωστές κινήσεις προς την κατεύθυνση της δικαιοσύνης, γιατί η πολυτεκνία έχει χτυπηθεί και χρειάζεται αρωγή για να επανέλθει» πρόσθεσε, εκφράζοντας τέλος την ελπίδα πως σε περίπτωση εκλογής του ο κ. Μαλάς «θα βοηθήσει να διορθωθούν αρκετά πράγματα που πήγαν στραβά τον περασμένο χρόνο».

Ο Σ. Μαλάς σχολιάζει Τρόικα, τράπεζες και ΦΑ

Αυτό που προέχει στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα είναι η εξασφάλιση ενός μνημονίου το οποίο να διασφαλίζει από τη μια τη βιωσιμότητα διαχείρισής του και από την άλλη να δημιουργεί συνθήκες ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας, δήλωσε ο υποψήφιος Πρόεδρος Σταύρος Μαλάς.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση Τύπου από το επιτελείο του κ. Μαλά, στις δηλώσεις του είπε ότι η Κύπρος είναι μία μικρή οικονομία που μπορεί να ανακάμψει σχετικά γρήγορα και θα πρέπει να εστιαστεί η προσπάθειά μας έτσι ώστε να δώσουμε ώθηση σε αυτούς τους τομείς που παρουσιάζουν σήμερα προοπτική ανάκαμψης. «Η συνομολόγηση ενός μνημονίου το οποίο θα μας δημιουργεί υφεσιακές συνθήκες, σίγουρα δεν θα ήταν υποβοηθητικό για την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας», είπε.

Σε σχέση με τη χθεσινή απόφαση της Βουλής για τις κυπριακές τράπεζες, ο κ. Μαλάς χαιρέτισε την απόφαση της Βουλής, λέγοντας ότι αυτή δίνει ουσιαστικά τη δυνατότητα στις κυπριακές τράπεζες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας να αποταθούν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και να εξασφαλίσουν ρευστότητα.

«Αυτό είναι ένα θετικό βήμα για τη διατήρηση της αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος, ενόψει και της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα», ανέφερε. Όσον αφορά το φυσικό αέριο, ο υποψήφιος Πρόεδρος χαιρέτισε την έναρξη διαπραγματεύσεων για το δεύτερο γύρο αδειοδότησης, λέγοντας πως το σημαντικό για την Κύπρο είναι να εξασφαλίσουμε συμφωνίες με εταιρείες που προέρχονται από ισχυρά κράτη στον παγκόσμιο χάρτη, έτσι ώστε να θωρακίσουμε τη χώρα μας στρατηγικά.

«Μας δίνεται μέσω της  αξιοποίησης του φυσικού αερίου η στρατηγική θωράκιση της Κύπρου και κατ’ επέκταση η πολιτική αναβάθμιση του κύρους και της διαπραγματευτικής δυνατότητας όσον αφορά και την επίλυση του Κυπριακού», είπε και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό «να αξιολογήσουμε σωστά αυτή τη διάσταση και να δημιουργήσουμε συνθήκες που να μας επιτρέπουν να συνομολογούμε συμμαχίες με ισχυρά κράτη τα οποία θα είναι εταίροι της Κύπρου σε μία μελλοντική διαπραγμάτευση του Κυπριακού και θα δημιουργήσουν συνθήκες πίεσης προς την Τουρκία για να επιλύσουμε το Κυπριακό».

Πηγή: ΚΥΠΕ