Ομπάμα: Μία αύξηση των φόρων στις ΗΠΑ θα βλάψει την παγκόσμια οικονομία


Διαβάστε επίσης, “Βρετανός ΥΦΥΠΕΞ: “Από το φυσικό αέριο να επωφεληθούν όλοι”.


“Θα είναι κακό για την οικονομία, θα είναι κακό για αυτές τις οικογένειες, στην πραγματικότητα θα είναι κακό για την παγκόσμια οικονομία”, σημείωσε ο Ομπάμα σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος Ομπάμα είχε ζητήσει λίγο νωρίτερα χθες την επίτευξη μιας συμφωνίας για τη μείωση του ελλείμματος των ΗΠΑ πριν από τα Χριστούγεννα ώστε να αποφευχθεί το “δημοσιονομικό βάραθρο” και η ύφεση που θα προκαλέσει.

“Ο βασικός μας στόχος είναι μια συμφωνία που θα επιτρέψει να τεθεί υπό έλεγχο το έλλειμμά μας μακροπρόθεσμα και με ισορροπημένο τρόπο”, σημείωσε ο Ομπάμα.

“Πιστεύω ότι οι δύο πλευρές μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο τις προσεχείς εβδομάδες. Στην πραγματικότητα ελπίζω ότι θα καταλήξουμε εκεί πριν από τα Χριστούγεννα”, πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

“Θέλω όλος ο κόσμος να καταλάβει ότι αυτή η συζήτηση δεν είναι απλώς μια συζήτηση για αριθμούς. Πρόκειται για ένα σύνολο σημαντικών αποφάσεων που θα επηρεάσουν εκατομμύρια οικογένειες σε όλη τη χώρα και κατά σημαντικό τρόπο”, υπογράμμισε.

Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, οι Αμερικανοί θα υποστούν από τις 2 Ιανουαρίου μια σημαντική και αυτόματη αύξηση των φόρων, συνεπεία ενός νόμου που ψηφίστηκε το 2011 για να επιβάλει τη μείωση του ελλείμματος. Ο μόνος τρόπος για να ακυρωθεί αυτή η αύξηση είναι να ψηφιστεί ένας νέος νόμος πάνω σε ένα σχέδιο μείωσης του ελλείμματος στο Κογκρέσο.

Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει επομένως να καταλήξουν σε μία πιο ισορροπημένη συμβιβαστική λύση από αυτήν του “δημοσιονομικού βαράθρου”.

Μια αιφνίδια αύξηση των φόρων για όλα τα νοικοκυριά τον Ιανουάριο θα μπορούσε να ξαναβυθίσει τη χώρα σε ύφεση.

Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος έχει επιφορτιστεί με το ρόλο του διαπραγματευτή του Αμερικανού προέδρου, θα μεταβεί στο Κογκρέσο για να συνεχίσει τις συνομιλίες.

Μετά την επανεκλογή του, ο Ομπάμα επιδόθηκε σε μια εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης για να εντείνει τις πιέσεις στους Ρεπουμπλικάνους για την επίτευξη συμφωνίας. Χθες ενθάρρυνε τους Αμερικάνους να στείλουν μηνύματα μέσω Facebook και Twitter στους βουλευτές. Επίσης αναμένεται να έχει συνάντηση με τους διευθυντές μεγάλων επιχειρήσεων και την Παρασκευή να επισκεφθεί εργοστάσιο στην Πενσιλβάνια.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουάσινγκτον, προειδοποίησε χθες ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες μπορεί επίσης να επηρεαστούν από μια αποτυχία των αμερικανικών δημοσιονομικών διαπραγματεύσεων.

Για περισσότερες ειδήσεις από τον κόσμο στο news247.gr επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας.