Όχι Χριστόφια σε Τρόικα για φυσικό αέριο και ημικρατικούς

 

Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του νέου κτιρίου του Κοινοτικού Συμβουλίου Ψευδά, Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως “ο ρόλος του κράτους είναι ένα ζητούμενο νευραλγικής σημασίας στην επίκαιρη συζήτηση για το πώς θα βγούμε από την παγκόσμια οικονομική κρίση”.

“Κάποιοι, οι οποίοι εκφράζουν τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό, θεωρούν την κρίση ως ευκαιρία να μειωθεί ή και να εξαλειφθεί το κοινωνικό κράτος και να εκμηδενιστεί ο ρόλος του κράτους εν γένει”, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

“Όλοι θέλουμε αποτελεσματικότερο κράτος”, πρόσθεσε και συνέχισε: “Άλλο είναι όμως αποτελεσματικότερο κράτος και άλλο ανύπαρκτο κράτος, που θα αφήνει τον πολίτη βορά στους άγριους νόμους της αγοράς, όπου το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό και οι αδύναμοι δύσκολα επιβιώνουν”.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, “αυτή η συζήτηση γίνεται σήμερα ακόμα πιο επίκαιρη με την ανάγκη να διατηρηθεί ο καθοριστικός ρόλος του κυπριακού κράτους σε ζητήματα κρίσιμα, ιδιαίτερα για την ημικατεχόμενη Κύπρο, όπως ο έλεγχος του Φυσικού Αερίου, του ηλεκτρισμού, των λιμανιών και μέρους των τηλεπικοινωνιών”.

“Εμείς δεν συμφωνούμε με τον εκμηδενισμό του ρόλου του κράτους και κατ’ επέκταση της κοινωνίας και των πολιτών.  Εμείς αντιλαμβανόμαστε το κράτος ως ατμομηχανή της ανάπτυξης, προστάτη των αδυνάμων και φρουρό του εθνικού και συλλογικού συμφέροντος”, υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Σημειώνοντας πως οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων με την προώθηση πολιτιστικών, κοινωνικών και άλλων εκδηλώσεων αλλά και την υλοποίηση έργων υποδομής, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε πως “στις προσπάθειες αυτές βρίσκουν πάντα στο πρόσωπο της σημερινής Κυβέρνησης ένα σύμμαχο και υποστηρικτή, ώστε να καθίστανται ικανές να ανταποκρίνονται επαρκώς στις απαιτήσεις, της Κοινότητας τους”

“Εάν ληφθεί υπόψη ότι η σημερινή Κυβέρνηση στήριξε τέτοια έργα”, είπε, “μέσα σε πρωτοφανείς οικονομικές δυσκολίες παγκοσμίως, τότε γίνεται αντιληπτή η σημαντικότητα αυτής της κυβερνητικής ενίσχυσης”.