Ομήρου: Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η στάση της Τουρκίας για ΑΟΖ

 Προσφωνώντας τη Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης, με θέμα τη ρωσο-κυπριακή επιχειρηματική συνεργασία, σε ξενοδοχείο της Αγίας Νάπας, ο κ. Ομήρου είπε ότι η Ρώσικη Ομοσπονδία αποτέλεσε παραδοσιακό σύμμαχο στη διεθνή σκηνή και υποστηρικτή των προσπαθειών της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και της διαφύλαξης της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Παράλληλα ανέφερε ότι η Κύπρος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ξένους επενδυτές στη Ρωσία και η Μόσχα αναδεικνύεται σε σημαντικό οικονομικό εταίρο της Λευκωσίας.

Η συνάντηση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ρωσικής Κοινοβουλευτικής Ευρωπαϊκής Λέσχης της Δούμας.

«Η συνεχής ενίσχυση των σχέσεων των χωρών μας δεν οφείλεται μόνο στους ισχυρούς δεσμούς φιλίας που τις συνδέουν, αλλά και στις κοινές αξίες και αρχές, τις οποίες οι δύο πλευρές ενστερνίζονται και διαρκώς στηρίζουν», είπε ο κ. Ομήρου.

Πρόσθεσε ότι η πολιτική ηγεσία, αλλά και ο κυπριακός λαός στο σύνολό του, εκτιμούν τις θέσεις αρχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ειδικά στα πλαίσια του ΟΗΕ, με την ιδιότητα του μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε εξάλλου ότι η στενή σχέση Κύπρου και Ρωσίας εκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, περιλαμβανομένου του επιχειρηματικού, όπου παρατήρησε ότι οι ανταλλαγές βρίσκονται ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα και συνεχώς αυξάνονται.

«Τα τελευταία χρόνια η Κύπρος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ξένους επενδυτές στη Ρωσία, ενώ παράλληλα η εμπορική δραστηριότητα μεταξύ των δύο χωρών καθιστά τη Ρωσία έναν από τους πιο σημαντικούς οικονομικούς εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε ο κ. Ομήρου.

Συμπλήρωσε ότι οι δύο χώρες αντιλαμβάνονται τη μεταξύ τους σχέση ως εταιρική, λόγω της επιχειρηματικής δραστηριότητας Κύπριων επιχειρηματιών στη Ρωσία και Ρώσων επιχειρηματιών στην Κύπρο, ενώ είπε ότι γίνονται ειλικρινείς προσπάθειες ώστε να αρθούν τα λίγα εμπόδια για τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των επιχειρηματικών και εμπορικών ανταλλαγών.

Ακολούθως, ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στις νέες προοπτικές που διανοίγονται για επέκταση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, όπου σημείωσε και το ρωσικό ενδιαφέρον στα πλαίσια του δεύτερου γύρου αδειοδότησης.

Συμπλήρωσε ότι η Τουρκία, μέσω απειλών, αντιδρά στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και προβαίνει, μεταξύ άλλων, σε προειδοποιήσεις προς τις οικείες κυβερνήσεις των εταιρειών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων, με στόχο να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους.

«Αυτή η στάση, η οποία λειτουργεί ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, ενώ είμαστε βέβαιοι ότι καμία χώρα και εταιρεία δεν θα υποκύψει στους τουρκικούς εκβιασμούς», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Τέλος, ανέφερε ότι οι σχέσεις μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας μετρούν πέραν των 50 χρόνων ιστορίας και πρόσθεσε ότι η θέρμη που τις χαρακτηρίζει έχει εκφραστεί κατά τη διάρκεια επισκέψεων υψηλού επιπέδου, όπως με την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Μεντβέντεφ, τον Οκτώβριο 2010.

 

ΕΔΕΚ: Διαφύλαξη του τομέα των υπηρεσιών 

Οι δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schaeuble «αυξάνουν τις ανησυχίες μας για την τελική κατάληξη των διαβουλεύσεων με την Τρόικα», σύμφωνα με τον Γραμματέα Θεματικής Οικονομίας του ΚΣ ΕΔΕΚ Τάσο Γιασεμίδη.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη την Παρασκευή, ο κ. Γιασεμίδης ανέφερε ότι, «όπως διαφαίνεται, χώρες της ΕΕ θέτουν θέμα για το φορολογικό καθεστώς της Κύπρου, σε μιαν περίοδο που εντείνεται ο ανταγωνισμός από άλλες χώρες κέντρα παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, όπως το Λουξεμβούργο και η Μάλτα».

«Ο τομέας των υπηρεσιών αποτελεί πέραν του 40% του κυπριακού ΑΕΠ και μπορεί να αποτελέσει έναν από τους πυλώνες επανεκκίνησης της κυπριακής οικονομίας», συμπλήρωσε ο κ. Γιασεμίδης και πρόσθεσε ότι «το ΚΣ ΕΔΕΚ από την πρώτη στιγμή έθεσε ως θέμα αρχής την απόρριψη της θέσης της Τρόικας, όπως αποτυπώνεται στο αγγλικό κείμενο, για υιοθέτηση κανόνα, σύμφωνα με τον οποίο δεν θα επιτρέπεται στην Κυβέρνηση και στη Βουλή να αυξάνει τα έξοδα τα οποία αφαιρούνται για σκοπούς φορολόγησης».

Κάτι τέτοιο, είπε, «αποτελεί εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, ενώ αφαιρεί ένα σημαντικό εργαλείο παροχής κινήτρων για προσέλκυση ξένων επενδύσεων και για ώθηση της ανάπτυξης».

«Το ΚΣ ΕΔΕΚ στηρίζει μιαν αποτελεσματική διαπραγμάτευση με την Τρόικα για τη σύναψη μια δανειακής σύμβασης που θα αφήνει προοπτικές εξόδου από την κρίση και δεν θα εκχωρεί οποιαδήποτε κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», κατέληξε ο κ. Γιασεμίδης.

Πηγή ΚΥΠΕ