Ομήρου: “Διαφύλαξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων του κράτους”


Διαβάστε επίσης, γιατί κόπηκε εκπομπή του BBC αλλά και “Κάτοχοι Αξιογράφων: Υπόμνημα με προτάσεις στην Τρόικα”.


«Θέλω να επαναλάβω με έμφαση και να ακουστεί καλά», πρόσθεσε ο κ. Ομήρου, «ότι εμείς δεν πρόκειται να αποδεχτούμε ρυθμίσεις που θα καταργούν την κυριαρχία του κυπριακού κράτους, και δεν θα δεχτούμε την απαίτηση να κατατίθεται ο προϋπολογισμός στην Τρόικα προτού κατατεθεί στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Δεν θα  δεχτούμε συνδιαχείριση του ταμείου του φυσικού αερίου, ούτε θα δεχτούμε ότι πρέπει να καταργηθεί το δικαίωμα της Κυβέρνησης, της Βουλής να υιοθετούν φορολογικά κίνητρα, για σκοπούς προώθησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της ανάπτυξης».

Ο κ. Ομήρου δήλωσε, επίσης, πως το δεύτερο μέγα θέμα είναι ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να υπαχθεί στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για να μην επιβαρυνθεί το δημόσιο χρέος, διαφορετικά το δημόσιο χρέος δεν θα είναι βιώσιμο, και  δεν μπορεί να το αντέξει η κυπριακή οικονομία.

Συμπλήρωσε ακόμη, πως το τρίτο είναι ότι πρέπει να διαφυλαχτεί η κοινωνική συνοχή. «Ναι σε δημοσιονομική εξυγίανση, όχι όμως σε μονόπλευρη λιτότητα και σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία, η οποία θα οδηγήσει σε βάθεμα της ύφεσης και σε αποστράγγιση των οικονομικών δραστηριοτήτων και επιχειρηματικών προοπτικών στην Κυπριακή Δημοκρατία», είπε, προσθέτοντας αυτές θα είναι οι βασικές παράμετροι με τις οποίες το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ θα κρίνει την τελική του τοποθέτηση έναντι οποιασδήποτε δανειακής σύμβασης.

Κληθείς να σχολιάζει την θέση της Τρόικας όπως δημοσιεύτηκε ότι τα έσοδα από τις νέες αδειοδοτήσεις θα πρέπει να δοθούν στα χρέη και όχι στην ανάπτυξη, ο κ. Ομήρου  ανέφερε πως είναι ανεπίτρεπτο και δεν θα αποδεχτεί συνδιαχείριση του ταμείου του φυσικού αερίου, ότι δηλαδή τα οποιαδήποτε έσοδα του φυσικού δεν θα διατίθενται κυριαρχικά από την Κυπριακή Δημοκρατία. 

Ερωτηθείς τι θα γίνει αν δεν υπογραφεί το μνημόνιο μέχρι το τέλος του έτους, ο κ. Ομήρου είναι πως το ζήτημα είναι το μνημόνιο να έχει ένα περιεχόμενο, που να διατηρεί ανοικτές τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, που να διαμορφώνει προϋποθέσεις κοινωνικής συνοχής αλλά και ανάπτυξης. Πρόσθεσε, επίσης, πως δεν πρέπει να λειτουργήσει σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, παρόλο που η Κυβέρνηση έχει ζητήσει την έλευση της Τρόικας προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ταμειακές της ανάγκες.

Όσον αφορά τη θέση της Τρόικας για τους ημικρατικούς οργανισμούς, ο κ. Ομήρου είπε ότι οι κερδοφόροι ημικρατικοί οργανισμοί θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν, θα πρέπει  να υπάρξει μια αναδιαμόρφωση του καθεστώτος λειτουργίας τους για να είναι ανταγωνιστικοί προς ιδιώτες ανταγωνιστές μετά την ελευθεροποίηση. Το Κίνημα είπε, τάσσεται εναντίον της οποιασδήποτε λογικής ξεπουλήματος των ημικρατικών κερδοφόρων οργανισμών.

Κληθείς να σχολιάσει τη διαφορά  του Υπουργού Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλή Συλικιώτη με το Διευθυντή Υπηρεσίας Ενέργειας Σόλωνα Κασίνη, ο κ. Ομήρου είπε «εμείς έχουμε πει κατά επανάληψη ότι το θέμα του φυσικού αερίου είναι εθνικής διάστασης και δεν πρέπει να προσεγγίζεται μέσα από οπτικές μιας κομματικής προσέγγισης». Για αυτό άλλωστε, κατέληξε, «έχουμε εισηγηθεί τη δημιουργία μιας εθνικής ενεργειακής επιτροπής» κατά το νορβηγικό πρότυπο.

Πηγή ΚΥΠΕ