Ομήρου: Φαίνεται να υπάρχουν θετικές εξελίξεις για το μνημόνιο

«Αυτό πιστοποιείται από την δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις Βρυξέλλες με την οποία ουσιαστικά ανακοινώνει ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά στην υπογραφή μνημονίου», πρόσθεσε.


Διαβάστε επίσης, “Στα χέρια του Προέδρου της Βουλής ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2013″.


Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, στα Κεντρικά Γραφεία του Κινήματος, ο κ. Ομήρου είπε ότι είναι φανερό ότι ο τόπος περνά δύσκολες ώρες σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση.

«Είναι μια ώρα συλλογικής ανάληψης ευθυνών. Θέλω να ελπίζω ότι οι ψεσινές διαπραγματεύσεις έχουν βελτιώσει αισθητά τους όρους ενός πιθανού μνημονίου, ιδιαίτερα σε θέματα διαφύλαξης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και προστασίας του κοινωνικού ιστού, της κοινωνικής συνοχής», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι θα αναμένουν ενημέρωση για το αποτέλεσμα των ψεσινών διαπραγματεύσεων και θα αναμένουν την έγγραφη ενημέρωση τους, όπως είχε αποφασιστεί χθες στη σύσκεψη του Προεδρικού και πρόσθεσε ότι ως Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ θα τοποθετηθούν ολοκληρωμένα.

«Θα πρέπει να ενημερωθούμε για να τοποθετηθούμε. Είναι γνωστές οι απόψεις μας και για την διαφύλαξη κυριαρχικών δικαιωμάτων και για το ότι δεν πρέπει υπό πίεση και εκβιασμό να συνομολογηθούν κάποιες συμφωνίες που αφορούν, για παράδειγμα, θέματα απαιτήσεων για ιδιωτικοποιήσεις», είπε, προσθέτοντας ότι στόχος «είναι να διαφυλάξουμε και το χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας, αλλά και τη δημοσιονομική σταθερότητα. Μέσα από μία δανειακή σύμβαση, η οποία δεν θα εξουθενώνει τον κοινωνικό ιστό, θα διαφυλάσσει την κοινωνική συνοχή και θα προστατεύει και κυριαρχικά δικαιώματα του κυπριακού κράτους».

Τώρα, συνέχισε, είμαστε μπροστά σε εξελίξεις και όπως είπε, «φαίνεται ότι οι εξελίξεις είναι σημαντικές όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνει ότι βρισκόμαστε κοντά στην υπογραφή μνημονίου μετά από τις ψεσινές διαπραγματεύσεις». «Θα τοποθετηθούμε ολοκληρωμένα μετά την μελέτη της δανειακής σύμβασης ή του μνημονίου», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό, ο κ. Ομήρου είπε ότι υπήρξε προφορική ενημέρωση επί των ακανθωδών ζητημάτων. «Επί των ζητημάτων πάνω στα οποία υπήρχε μέχρι εκείνη τη στιγμή διχογνωμία, χάσμα ή μία διαφορετική μνεία, διαφορετική άποψη για ορισμένες εκ των απαιτήσεων της Τρόικας. Αυτά αναμένω ότι ψες θα έχουν διευκρινιστεί. Γι’ αυτό λέω, σοβαρότητα και υπευθυνότητα επιβάλλουν να ενημερωθούμε και βεβαίως να δούμε και τα γραπτά κείμενα», ανέφερε.

Σε παρατήρηση ότι μέσα σε αυτή τη διαφορετική μνεία είναι το θέμα του φυσικού αερίου, ο κ. Ομήρου απάντησε καταφατικά.