Ώρα 21:00: Στείλαμε αντιπρόταση στην Τρόικα για όλα τα “αγκάθια”

Η διαπραγματευτική ομάδα ετοίμασε τις τελικές θέσεις της στα όσα χθες πρότεινε η τρόικα. Τελείωσε η σύσκεψη των υπουργών. Πια η λευκωσία περιμένει την νέα απάντηση της Τρόικα. 

Ο πρόεδρος Χριστόφιας σε ομιλία του το μεσημέρι έστειλε μήνυμα στην Τρόικα ότι δεν αποδέχεται τις προτάσεις της για το φυσικό αέριο και τους ημικρατικούς.

Πριν λίγη ώρα επίσης αποχώρησε η Υπουργός Εργασίας για να συναντήσει τις συντεχνίες. Μετά την ενημέρωση που έτυχαν επέστρεψε στο Υπουργείο Οικονομικών

Εντωμεταξύ σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων για ενημέρωση και συζήτηση των θεμάτων που προκύπτουν από την διαπραγμάτευση με την Τρόικα έχει συγκαλέσει για αύριο στις 10 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αυτό ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου σε δηλώσεις μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι επιτεύχθηκαν συγκλίσεις σε διάφορα ζητήματα κατά τη χθεσινή ολοήμερη διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Πρόσθεσε όμως ότι παραμένουν διαφωνίες σε σοβαρά ζητήματα και η διαβούλευση συνεχίζεται.

Σε δηλώσεις του με το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Στέφανος Στεφάνου είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα εξέτασε θέματα που αφορούν τον προϋπολογισμό του 2013 ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη. Το θέμα αφορούσε επιπρόσθετα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2013 που έχουν σχέση με το θέμα της περαιτέρω μείωσης των δαπανών στη λειτουργία του κράτους και που, ασφαλώς, έχουν σχέση και με τη συζήτηση που κάνουμε με την Τρόικα.»

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είπε ότι θα υπάρξει σχετική συνεννόηση συνεννόηση του Υπουργού Οικονομικών με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη συζήτηση που θα ακολουθήσει έχοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε με τη συζήτηση με την Τρόικα για επίτευξη συμφωνίας που θα οδηγήσει στη δανειοδότηση Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς είπε ότι τα διάφορα ζητήματα που θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό θα ανακοινωθούν αργότερα.

Ουσιαστικά ο Πρόεδρος Χριστόφιας καλείται να αποφασίσει που θα οδηγήσει το καράβι, σε μνημόνιο ή στο άγνωστο κυνηγώντας για δανεικά από τρίτο κράτος εκτός ΕΕ

Τα μεγάλα αγκάθια

Το φυσικό αέριο, το συνταξιοδοτικό και η ΑΤΑ, και η ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών, είναι μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της ολοήμερης χθεσινής διαπραγμάτευσης μεταξύ της διαπραγματευτικής ομάδας της Κυβέρνησης και του κλιμακίου της Τρόικας, με τις διαπραγματεύσεις στο Υπουργείο Οικονομικών να συνεχίζονται σήμερα Τρίτη, αναφέρουν έγκυρες πηγές.

Στο θέμα της ATA, η Τρόικα φαίνεται να ζητά πάγωμα του θεσμού κατά τη διάρκεια του προγράμματος προσαρμογής και ακολούθως θέλει να καταβάλλεται κατά το ήμισυ σε ετήσια βάση. Επίσης, οι πιστωτές προτείνουν να αφαιρεθούν από τον κατάλογο των προϊόντων για τον δείκτη υπολογισμού της ΑΤΑ κάποια από αυτά, περιλαμβανομένου του ηλεκτρικού ρεύματος.

Συνταξιοδοτικό

Εξάλλου, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το κλιμάκιο της Τρόικας, αν και δεν είχε θέσει το θέμα του συνταξιοδοτικού από την αρχή, κατά την επάνοδό της στο νησί ζητά να μηδενιστεί η συνεισφορά του κράτους προς το ΤΚΑ, ύψους 4,3% και είτε να αυξηθεί η εισφορά από εργοδότες και εργοδοτούμενους είτε να μειωθούν τα ωφελήματα.

Κάτι τέτοιο, εκτιμάται ότι οδηγεί σταδιακά στην ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού.

Εξάλλου, η Τρόικα φέρεται να ζητά τη διαγραφή του χρέους του κράτους προς το ΤΚΑ, ύψους 7,2 δισ., κάτι με το οποίο η Κυβέρνηση δεν συμφωνεί, καθώς θέτει θέμα βιωσιμότητας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ως προς το όριο συνταξιοδότησης, φαίνεται αναφέρουν οι πληροφορίες, ότι υπάρχει συμφωνία στο 65ο έτος της ηλικίας. Παρόλα αυτά, η Τρόικα ζητά διασύνδεση του ορίου αφυπηρέτησης με το προσδόκιμο ζωής, που συνήθως αυξάνεται και αναθεωρείται προς τα πάνω.

Ημικρατικοί

Η Κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές, φαίνεται να απορρίπτει τη λογική της ιδιωτικοποίησης των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών και θεωρεί την πρακτική αυτή αντιορθολογική, καθώς υπάρχουν οργανισμοί που συνεισφέρουν στα έσοδα του κράτους. Από την άλλη, φέρεται να συμφωνεί πως πρέπει είτε να ιδιωτικοποιηθούν είτε να καταργηθούν κάποιοι ημικρατικοί οργανισμοί, ενώ συμφωνία φαίνεται ότι υπάρχει και ως προς την ιδιωτικοποίηση του ΧΑΚ, αν και υπάρχει αμφιβολία ως προς την καταλληλότητα της παρούσας χρονικής περιόδου.

Ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Κυβέρνηση θεωρεί ανοιχτό το θέμα της ανακεφαλαιοποιήσης των τραπεζών, ενόσω αναμένει τα αποτελέσματα από τον διαγνωστικό έλεγχο που διενεργεί η Pimco. Η εκτίμηση της Τρόικας είναι ότι το ποσό θα ανέλθει στα 10 δισ., για σκοπούς εργασίας, αναθεωρημένο προς τα κάτω από τις αρχικές της εκτιμήσεις για 12 δις ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η Κυβέρνηση φαίνεται ότι αναμένει πως το ποσό που θα προκύψει από την έρευνα της Pimco θα είναι χαμηλότερο από τα 10 δισ. Προτίθεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, να λάβει σοβαρά υπόψη το αποτέλεσμα της Pimco, από την άλλη όμως δεν θεωρεί πως αυτό θα είναι δεσμευτικό, κρατώντας έτσι ένα περιθώριο για ελιγμούς.

Εκποιήσεις ακινήτων

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση στο θέμα της χρονικής διάρκειας της εκποίησης ακινήτων, η κυβερνητική πλευρά φαίνεται πως διαβλέπει κάποια βελτίωση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχει συμφωνία να δοθεί μια περίοδος χάριτος προτού αρχίσει η διαδικασία εκποίησης, την οποία η Τρόικα τοποθετεί μετά την ανάκαμψη και την επάνοδο της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης.

Κατά την Τρόικα, η διάρκεια της διαδικασίας εκποίησης ακινήτων κυμαίνεται από 18 μήνες έως 2 χρόνια για την ιδιοκατοίκηση. Η κυβερνητική πλευρά φαίνεται ότι θα ήθελε να υπάρξει επιμήκυνση της περιόδου που χρειάζεται για τη διαδικασία εκποίησης.

Αξιόγραφα

Ανοιχτό εξάλλου φαίνεται ότι παραμένει και το θέμα των αξιογράφων, αν και η κυβερνητική πλευρά μάλλον συμφωνεί με τη θέση της Τρόικας ότι οι τράπεζες θα έπρεπε να επωμισθούν το κόστος και όχι το κράτος.

Φυσικό Αέριο

Ως προς το φυσικό αέριο φαίνεται πως υπάρχουν «γκρίζα σημεία» μεταξύ των δύο πλευρών, με την κυπριακή πλευρά να επιδιώκει να καταστήσει σαφές πως το θέμα της διαχείρισης των εσόδων αποτελεί κυριαρχικό της δικαίωμα. Η κυπριακή πλευρά έχει καταθέσει πρόταση στη βάση του νορβηγικού μοντέλου, σύμφωνα με την οποία ένα μέρος των εσόδων θα πηγαίνει στον κρατικό προϋπολογισμό για την αποπληρωμή του δανείου, ένα μέρος σε επενδύσεις για υποδομές, κυρίως για το φυσικό αέριο, και ένα μέρος θα κατατίθεται για τις μελλοντικές γενιές, όχι μόνο ως αποθεματικό αλλά και σε επενδύσεις. Από την πλευρά της, η Τρόικα ζητά όπως τα έσοδα του φυσικού αερίου κατατίθενται κατά προτεραιότητα για την αποπληρωμή του χρέους.