Οριστικό τέλος στη βία θέλει να βάλει η ΕΤΑ


 

Διαβάστε επίσης τις αντιδράσεις κομμάτων για το Μνημόνιο. Διαβάστε ακόμα το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του 24h.com.cy για την αστυνομία


Οι βάσκοι αυτονομιστές της οργάνωσης ΕΤΑ, δήλωσαν το Σάββατο, ότι επιζητούν συνομιλίες με την ισπανική και τη γαλλική κυβέρνηση, ώστε να  διαπραγματευτούν το οριστικό τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεών τους και την παράδοση των όπλων.

Η βασική εφημερίδα Naiz δημοσίευσε περίληψη της δήλωσης της ΕΤΑ, με την οποία οι αυτονομιστές εμφανίζονται έτοιμοι για συνομιλίες για την επιστροφή των κρατούμενων μελών της οργάνωσης, δίνοντας τέλος στη στρατιωτική τους δομή, με πλήρη αφοπλισμό.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι η ανακοίνωση σε πλήρη μορφή, θα δημοσιευτεί στην κυριακάτικη έκδοση.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας δεν έκανε κάποιο άμεσο σχόλιο, αν και η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν διαπραγματεύεται με την ΕΤΑ και ζητά τον αφοπλισμό και τη διάλυσή της.

Πάντως η ΕΤΑ στη δήλωσή της αναφέρει ότι θα ακούσει τις προτάσεις της γαλλικής και της ισπανικής κυβέρνησης για τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα της. Πριν από περίπου ένα χρόνο η ETA είχε ανακοινώσει το τέλος του ένοπλου αγώνα για την ανεξαρτησία, που διαρκούσε για περισσότερες από σε τέσσερις δεκαετίες, αφήνοντας πάνω από 800 νεκρούς. Στο μεσοδιάστημα όμως η ανακοίνωση του τερματισμού της ένοπλης βίας έχει παραβιαστεί.

Η οργάνωση φαίνεται ότι έχει χάσει την υποστήριξη στη Χώρα των Βάσκων και εσχάτως πλήττεται σοβαρά από μεγάλες ήττες με πολυάριθμες συλλήψεις στελεχών.

Για περισσότερες ειδήσεις απο Ελλάδα διαβάστε στο news247.gr επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.