Π. Δημητριάδης: Θα μπει ξανά η Κύπρος σε δρόμο ευημερίας

 

Σε δηλώσεις στη Βουλή ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λευτέρης Χριστοφόρου χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική και είπε ότι ένα θέμα που τέθηκε επιτακτικά από τους βουλευτές είναι η ανάγκη διαφύλαξης της αυτοτέλειας και της αυτονομίας του Συνεργατισμού, με τη διατήρηση του δικού του μοντέλου και εποπτικών αρχών που μέχρι σήμερα προσέφερε αποτελεσματικά χρηματοπιστωτικές και κοινωνικές υπηρεσίες στον Κύπριο πολίτη.

Ο κ. Χριστοφόρου εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό τον ρόλο δεν μπορεί κανένας να τον διαπραγματευτεί και είπε ότι η Επιτροπή έλαβε την διαβεβαίωση ότι θα διαφυλάξει αυτά  τα χαρακτηριστικά, με την διαφορά ότι η Κυβέρνηση και ο Διοικητής προσανατολίζονται σε μοντέλο Rabobank όσον αφορά τον Συνεργατισμό, κάτι που όπως τους αναφέρθηκε θα αποτελεί την πιθανή κατάληξη με την Τρόικα. Στον Διοικητή τέθηκε επίσης το θέμα της διαχείρισης  των προβλημάτων στον τραπεζικό τομέα.

«Θεωρούμε πρόκληση και απαράδεχτη ως αρχή, λογική και στρατηγική, να αρχίζει η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος σήμερα με πρώτα θύματα τους εργαζόμενους και με κούρεμα μόνο τον μισθό των εργαζομένων χωρίς να γίνουν άλλες τομές και άλλες εξοικονομήσεις στον τραπεζικό τομέα», ανέφερε προσθέτοντας ότι ζητήθηκε από τον Διοικητή να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο ώστε να αποφευχθεί η αδικία.

Πρόσθεσε ότι οι τραπεζικοί υπάλληλοι αγωνίζονται για πολλά χρόνια με ψηλούς δείκτες παραγωγικότητας για να στηρίξουν το τραπεζικό σύστημα και ουδεμία ευθύνη φέρουν για τα οποιαδήποτε εγκληματικά λάθη και παραλήψεις του τραπεζικού συστήματος και για τα οποία αυτοί που ευθύνονται όχι μόνο απολαμβάνουν όλα εκείνα που απολάμβαναν αλλά μερικοί έφυγαν και με πολύ ψηλά φιλοδωρήματα.

Είπε επίσης ότι εκφράστηκαν οι ανησυχίες της Επιτροπής όσον αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή του μνημονίου. Εξέφρασαν την άποψη ότι ο χρόνος παίζει σημαντικό ρόλο και έλαβαν διαβεβαίωση από τον Διοικητή ότι θα διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού το χρηματοπιστωτικό κέντρο που είναι η Κύπρος αλλά και το τραπεζικό σύστημα με διάφορες  προτάσεις και εισηγήσεις, αλλά και με το να μην είναι μονόπλευρες οι οποιεσδήποτε θυσίες με στόχο τους απλούς εργαζόμενους.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει σύντομα κατάληξη όπως  τους διαβιβάστηκε ώστε να μπει ξανά η Κύπρος σε δρόμο ευημερίας και ανάπτυξης. Είπε επίσης ότι και ο ίδιος ο Διοικητής θεωρεί πως με την υπογραφή του μνημονίου θα υπάρξει ανάκαμψη στην Κυπριακή οικονομία.

Είπε επίσης ότι τέθηκε το ζήτημα της κεφαλαιακής επάρκειας που ζητείται από 8% να πάει στο 10%, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο δυσχεραίνει τη δυνατότητα να υπάρξει ρευστότητα και διαθέσιμα κεφάλαια για να πάει η οικονομία μπροστά. Τους ελέχθη ότι θα υπάρξει μεταβατικό στάδιο που θα ευνοεί τη δυνατότητα των τραπεζών, ώστε να μπορέσουν να ανακεφαλαιοποιηθούν μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα αφού χαιρέτισε το πολύ θετικό κλίμα μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον Διοικητή της ΚΤ κατά την οποία υπήρξε, όπως είπε, ενδελεχής και εμπεριστατωμένη ενημέρωση γύρω από τα ζητήματα που αφορούν την οικονομία του τόπου και τις επαφές με την Τρόικα, ανέφερε πως η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πρόταση της Τρόικας για το Συνεργατισμό.

«Επαναλάβαμε» πρόσθεσε, «ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η αυτονομία του Συνεργατισμού». Συμπλήρωσε ότι ο Διοικητής της ΚΤ ενημέρωσε για τις επαφές με την Τρόικα και το συνεργατικό κίνημα και κυρίως για «το πώς φαίνεται ότι μπορούμε να προχωρήσουμε». Ανέφερε ακόμη πως στο πλαίσιο της συνάντησης επεξηγήθηκε από την πλευρά της ΚΤ η πρόταση που υπεβλήθη προς την Τρόικα και με την οποία, όπως είπε, φαίνεται να ενισχύεται η εποπτεία του Συνεργατισμού με τη διατήρηση της αυτονομίας του.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, ανέφερε ότι παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στον Συνεργατισμό, αυτό το επιτυχημένο μοντέλο δεν πρέπει  να εγκαταλειφθεί ή να υπονομευθεί με καμιά συμφωνία με την Τρόικα η οποία θα εξαφανίσει από τον Συνεργατισμό είτε τον κοινωνικό του χαρακτήρα είτε την αλληλεγγύη η οποία υπάρχει.

Πρόσθεσε ότι με τις προτάσεις της Κυβέρνησης, διασφαλίζεται και η ανεξαρτησία του Συνεργατικού κινήματος αλλά και η από κοινού εξέταση του Συνεργατισμού σε όλη την Κύπρο και όχι μεμονωμένα, αφού σύμφωνα με τις προτάσεις  της Κυβέρνησης ο Συνεργατισμός θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ως ενιαίος φορέας και όχι μεμονωμένα. Είπε ότι οι ενδείξεις δεν φαίνεται να είναι αρνητικές ως προς την άποψη της Κυβέρνησης για αυτό το θέμα.

Ο βουλευτής τέλος της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα ανέφερε ότι πάγια θέση της ΕΔΕΚ είναι ότι ο Συνεργατισμός θα πρέπει να λειτουργεί αυτόνομα όπως λειτουργούσε τόσα χρόνια. «Ο Συνεργατισμός είναι ο οργανισμός που στήριξε την κυπριακή οικονομία, τον απλό άνθρωπο, γι΄ αυτό το λόγο η οποιαδήποτε αλλαγή ελέγχου στο σύστημα το οποίο λειτουργεί μέχρι σήμερα πιθανόν να επιφέρει τεράστια ζημιά» δήλωσε για να προσθέσει πως «δεν μπορεί κάποιοι να απαιτούν να θέλουν το Συνεργατισμό να λειτουργεί όπως οι εμπορικές τράπεζες».

Πηγή: ΚΥΠΕ