Πάμε σε διαπραγματεύσεις διαρκείας

 


Διαβάστε επίσης για το προτεινόμενο νομοσχέδιο που αφορά τα τέλη κυκλοφορίας. Διαβάστε ακόμα τα ερωτήματα του ΔΗΣΥ για την ΑΟΖ.


 

Επισήμως, δε μάθαμε τίποτα για το τι έγινε.  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με γενικόλογες τοποθετήσεις ήταν ξεκάθαρο ότι δεν ήθελε να μιλήσει. Η αίσθηση που δημιούργησε ωστόσο είναι ότι δεν ειναι βεβαιο ότι θα καταλήξουμε σε οριστική συμφωνία μέχρι τις 18 Νοεμβρίου όπου και θα αναχωρήσει απο το νησί η Τρόικα.

Οι Βρυξέλλες την ίδια ώρα έδωσαν περισσότερες ειδήσεις:

1. Η Κύπρος θα απασχολήσει το Eurogroup όχι όμως διεξοδικά.

2. Άφησαν αιχμές ότι έχουμε καθυστερήσει και τώρα βιαζόμαστε.

3. Αόριστο το χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων.

4. Ελπίζουν ότι θα κλείσει η συμφωνία πριν τις εκλογές του Φεβρουαρίου.

Είναι βέβαιο ότι για να υπάρξει συμφωνία θα πρέπει το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών να μην καθιστούν μη βιώσιμο το χρέος. Οπότε ουσιαστικά στόχος είναι να οδηγηθούμε σε ένα προσχέδιο μνημονίου που να δίδει λύσεις στα δημόσια οικονομικά της Κύπρου ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις για την οικονομία. Μέχρι την Κυριακή υπάρχει η διάθεση να δημιουργηθεί ένα πλάνο συμφωνιών και θεμάτων που χρίζουν συζήτησης, ώστε ο Βάσος Σιαρλη να το παρουσιάσει στο Eurogroup της Δευτέρας.

Η υπόθεση “έσοδα απο τον Β γύρο αδειοδότησης” χάθηκε απο την κυβέρνηση και τα €300εκ θα πανε στο χρέος και όχι στην ανάπτυξη. Η είσοδος της κυρίας Ντελκουλέσκου και των άλλων επικεφαλείς της Τρόικας από το… Υπόγειο απλώς έδειξε την ενόχληση της Τρόικας για την πίεση απο τους δημοσιογράφους.

Να μετριάσουμς τις επιπτώσεις του Μνημονίου ζήτησε ο Δημήτρης Χριστόφιας, με τον Στέφανο Στεφάνου να σημειώνει ότι σήμερα δεν μπήκαμε στην ουσία. Γρήγορη συμφωνία επιθυμεί ο Νίκος Αναστασιάδης, Για “αναπτυξιακό” Μνημόνιο έκανε λόγο ο Γιώργος Λιλλήκας, περίπου στο ίδιο μήκος κύμματος και οι τοποθετήσεις του Σταύρου Μαλά. 

Το Σάββατο (10/11) ο συνεργάτισμος και το χρέος των τραπεζών θα μπουν στο τραπέζι των συνομιλιών του Διοικητή της Κ.Τ. με την Τρόικα με την συμμετοχή της πολιτικής διαπραγματευτικής ομάδας. Ωστόσο ο Γεν. Γραμματέας του ΚΕΒΕ έστειλε το μήνυμα: το χρέος των τραπεζών να μην το επωμιστεί το δημόσιο.