Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση κατά της λιτότητας (vids)


Διαβάστε επίσης και δείτε σε video τον περίεργο τρόπο διαμαρτυρίας στην Ισπανία. Διαβάστε ακόμα τι συζήτησαν Χριστόφιας- Συνδικαλιστές.


Το μεσημέρι αντιπροσωπεία της CES και βελγικά συνδικάτα διαδήλωσαν έξω από τα κτίρια της Κομισιόν και του Συμβουλίου της ΕΕ, ζητώντας από τις κυβερνήσεις αλλαγή πολιτικής για την έξοδο από την ύφεση.

Με πρωτοβουλία της CES πραγματοποιούνται συντονισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις στις τέσσερις χώρες με σημαντικά δημοσιονομικά προβλήματα, δηλαδή την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία, που πλήττονται από την ύφεση εξαιτίας των μέτρων λιτότητας. Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει η CES, γίνονται διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους των τεσσάρων χωρών σε 23 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο.

Μάλιστα στην Ισπανία έγιναν και πολύ σοβαρά επεισόδια.

Βασική απαίτηση των συνδικάτων στην πανευρωπαϊκή αυτή είναι όπως τονίζουν, η εγκατάλειψη της πολιτικής μονομερούς λιτότητας, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των μισθών των εργαζομένων και τη διάλυση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

«Όταν σπέρνεις λιτότητα, θερίζεις ύφεση, και αύξηση της φτώχειας», δήλωσε η Γαλλίδα Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (CES) Μπερναντέτ Σεγκόλ, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί η τρόικα να συμπεριφέρεται με τόσο αυταρχικό τρόπο έναντι των χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της Γερμανίας συμμετέχει και η Συνομοσπονδία Γερμανικών Συνδικάτων (DGB), σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους εργαζόμενους των χωρών του νότου που υποφέρουν από τη λιτότητα.

 

Συμμετοχή των ελληνικών συνδικάτων στην πανευρωπαϊκή κινητοποίηση κατά της λιτότητας 

Συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή των Ελλήνων πραγματοποίησαν σήμερα η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, συμμετέχοντας με τρίωρη στάση εργασίας, από τις 12 :00 – 15:00 στην πανευρωπαϊκή κινητοποίηση ενάντια «στις καταστροφικές επιβαλλόμενες νεοφιλελεύθερες ευρωπαϊκές πολιτικές που εξοντώνουν λαούς και χώρες στο όνομα δήθεν της κρίσης και του χρέους».

Στην πορεία συμμετείχαν μεταξύ άλλων, δάσκαλοι και καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, εργαζόμενοι στους δήμους και τα νοσοκομεία, που εξέφρασαν την αντίθεση τους στα νέα μέτρα λιτότητας, με σύνθημα «δεν πάει άλλο», ενώ οι διαδηλωτές είχαν στα χέρια τους μαύρες σημαίες και σημαίες άλλων χωρών του ευρωπαϊκού νότου.

Ο Κώστας Τσικρικάς, πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, δήλωσε: «Τα συνδικάτα ο κόσμος της εργασίας, συντονίζουμε τις δράσεις μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενάντια στις φιλελεύθερες πολιτικές της σκληρής λιτότητας που αποδομούν τις δημόσιες υπηρεσίες και απαξιώνουν τα κοινωνικά αγαθά, καταρρακώνουν το κύρος του κοινωνικού κράτους». Ο Βαγγέλης Μουτάφης, οργανωτικός γραμματέας της  ΓΣΕΕ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές σε όλη την Ευρώπη κατεδαφίζουν δικαιώματα, διαλύουν τις κοινωνίες. Οι εργαζόμενοι σε όλη την Ευρώπη, λέμε όχι σε αυτές τις ακραίες πολιτικές και λέμε όχι σε αυτά τα ακραία και αναποτελεσματικά μέτρα».