Παπαδόπουλος: Βελτίωση στις τράπεζες η ανάσα των 3 δις

 


Διαβάστε επίσης τι δήλωσε ο Αναστασιάδης για τις διαβουλεύσεις Κυβέρνησης – Τρόικα. Διαβάστε ακόμα ποια είναι τα πρώτα βήματα της Τρόικας στην Κύπρο.


 

Η Βουλή ενέκρινε την έκδοση ομολόγων από τις τράπεζες, ύψους €3 δις.

Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «η χθεσινή απόφαση αφορά την υλοποίηση μιας απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου ακριβώς θα προσπαθήσουμε ως ενδιάμεσο μέτρο να βελτιώσουμε τη ρευστότητα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος».

«Με αυτή την απόφαση μπορούν να παρασχεθούν άμεσα 3 δις ευρώ», είπε, σημειώνοντας ότι «η ΕΕ μας έχει εγκρίνει ένα ποσό μέχρι και 6 δις ευρώ που ενδεχομένως σε μεταγενέστερο στάδιο να εξετάσουμε κατά πόσο χρειαζόμαστε μια τέτοια επιπρόσθετη βοήθεια».

«Ελπίζουμε μέχρι την υπογραφή του μνημονίου αυτή η πρόσθετη ρευστότητα να βοηθήσει στη διαφύλαξη της σταθερότητας του δικού μας τραπεζικού συστήματος και παράλληλα να βοηθηθεί η δανειοδότηση μέσα στην αγορά της Κύπρου σε μια περίοδο που υπάρχει ιδιαίτερη δυσκολία για τη σύμπραξη δανείων», είπε .

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «πρακτικά το κράτος δίνει εγγύηση για να εκδώσει μια τράπεζα ομόλογα και με αυτά τα ομόλογα να ζητήσει ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και η ΕΚΤ θα παρέχει αυτή τη ρευστότητα, μέχρι  6 δις ευρώ».

Ο κ. Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι «υπάρχουν περιορισμοί για το ποσό που μπορεί να διεκδικήσει ένα τραπεζικό ίδρυμα», προσθέτοντας ότι το όριο είναι το 15% των εγχώριων καταθέσεων του εκάστοτε χρηματοπιστωτικού συστήματος για καταθέσεις που ίσχυαν το Δεκέμβριο του 2011.

Πηγή: ΚΥΠΕ