Περιφερειακό κέντρο Έρευνας και Διάσωσης η Κύπρος

 

Τα εγκαίνια του European Space Expo πραγματοποιήθηκαν χθες (14/11) στην παρουσία του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων, Ευθύμιου Φλουρέντζου, του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. AntonioTajani και του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Λουρουτζιάτη.

O Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης και ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Ευθύμιος Φλουρέντζου μίλησαν στην κάμερα του 24h.com.cy, για το συνέδριο αυτό και την σημαντικότητα του στην ανάπτυξη της Κύπρου.


European Space Expo – Δήμαρχος Λάρνακας από 24hcomcy

Το European Space Expo ESE πρόκειται για ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο σε σχήμα «θόλου», ο οποίος έχει κατασκευαστεί επί τόπου και βασικός στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ενημέρωση για τα οφέλη των Ευρωπαϊκών Διαστημικών Προγραμμάτων στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

Η Kύπρος, όπως ανέφερε ο κ.Φλουρέντζου στην κάμερα του 24h.com.cy, ωφελείται από αυτή την διαστημική πολιτική γιατί χτίζεται στην Κακορατζια ο σταθμός, ο οποίος θα αποδέχεται σήματα από δορυφόρους σε περιπτώσεις κινδύνου (αέρα, θάλασσα, στεριά )και από εκεί θα μπορεί να καθοδηγεί άλλα περιφερειακά κέντρα έρευνας και διάσωσης για να προσφέρουν βοήθεια σε όσους το έχουν ανάγκη.

Πρόκειται για μεγάλο επίτευγμα και είναι μια μεγάλης οικονομικής και πολιτικής σημασίας συμφωνία, αφού θα είναι προνόμιο για την Κύπρο, αφού θα  είναι περιφερειακό κέντρο για θέματα έρευνας και διάσωσης .  Η Συμφωνία αυτή υπογράφτηκε πριν από 3 εβδομάδες στις Βρυξέλλες από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων , Ευθύμιο Φλουρέντζου και τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. AntonioTajani. Ο σταθμός θα λειτουργήσει μέχρι το 2014. 


European Space Expo6 από 24hcomcy

Σύμφωνα με τον κ. Φλουρέντζου, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, καθώς θα πρέπει να αναλύονται καθημερινά δεδομένα με εναέρια, θαλάσσια και επίγεια μέσα. Εταιρίες θα αναπτυχθούν για να παρέχουν αυτές τις εφαρμογές. Την χαρακτήρισε μάλιστα ως μια τεράστια βιομηχανία που θα αλλάξει την δομή της Ευρώπης, θα διευκολύνει την κοινωνία της πληροφορίας και θα φέρει ανάπτυξη στην Ευρώπη και την Κύπρο.  «Το πρόγραμμα έχει ορίζοντα μέχρι το 2020 σε πρώτη φάση» δήλωσε στο 24h.com.cy ο. Φλουρέντζου.

«Έχουμε επιστήμονες που μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους» , σχολίασε σε ερώτηση εάν η Κύπρος διαθέτει εξειδικευμένους επιστήμονες για να χειριστούν και λειτουργήσουν ένα τέτοιο σταθμό. Εγγυήθηκε μάλιστα, πως μέσα από αυτή την συμφωνία ένας από τους στόχους είναι να μειωθεί και η ανεργία των νέων. 


Ευθύμιος Φλουρέντζου από 24hcomcy

Όσοι βρεθούν μέχρι της 18 Νοεμβρίου στο European Space Expo ESE , θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν με κατανοητό και διαδραστικό τρόπο για μία πληθώρα πληροφοριών σχετικά τις εφαρμογές των ευρωπαϊκών συστημάτων δορυφορικής πλοήγησης (Galileo, EGNOS), του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Γεωσκόπησης (GMES), καθώς και της εξερεύνησης του Διαστήματος. Μεταξύ άλλων μπορούν επίσης να ενημερωθούν για εφαρμογές σε τομείς όπως η υγεία, η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, η κλιματική αλλαγή, οι μεταφορές, η γεωργία κ.ο.κ.


European Space Expo4 από 24hcomcy

Ο χώρος διαθέτει πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, ρέπλικες δορυφόρων και είναι σχεδιασμένος ώστε να προσελκύει τόσο ενήλικες, όσο και παιδιά. Κάθε μία από τις οθόνες περιέχει υλικό που απευθύνεται σε παιδιά (kids corner).


European Space Expo2 από 24hcomcy

Παράλληλα με τα πιο πάνω, προγραμματίζονται σε καθημερινή βάση ομιλίες από ειδικούς, που αποσκοπούν στην ενημέρωση του κοινού για τις τεχνολογίες αιχμής και τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα Διαστημικά Προγράμματα. Οι ομιλίες έχουν προσαρμοσθεί ώστε να απευθύνονται ειδικά και σε παιδιά.

Όλα τα παραπάνω καθιστούν το European Space Expo ESE ιδανικό για σχολικές επισκέψεις και εκδρομές. Με το σκεπτικό αυτό, μπορούν να οργανωθούν ειδικές ξεναγήσεις για μαθητές κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους. Εκτός από την ειδική ξενάγηση, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα διαδραστικό κυνήγι θησαυρού. Μετά το τέλος της επίσκεψης τους, λαμβάνουν αναμνηστικά δώρα, όπως αφίσες, τετράδια, μπαλάκια και άλλα. Τόσο η είσοδος, όσο και οι ξεναγήσεις είναι δωρεάν.

 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το European Space Expo ESE θα ταξιδέψει και στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε διάστημα τριών χρόνων. Ήδη μέχρι σήμερα, την έκθεση έχουν φιλοξενήσει οι πόλεις Κοπεγχάγη, Τουλούζη, Ελσίνκι, Βρυξέλλες και Βιέννη.

Να σημειωθεί πως 2ο Συνέδριο Έρευνας Διαστήματος και η έκθεση European Space Expo διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την αιγίδα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


European Space Expo5 από 24hcomcy

Αναμένεται η συμμετοχή 300 προσωπικοτήτων από ευρωπαϊκούς και διεθνείς διαστημικούς οργανισμούς επιστήμης και έρευνας, από εθνικές διαστημικές Υπηρεσίες, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency-ESA).

Το συνέδριο στοχεύει στην ενίσχυση της συνειδητοποίησης των διαστημικών ερευνητικών αποτελεσμάτων μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής, καθώς και στην ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας.

 


European Space Expo από 24hcomcy