Περιμένοντας το διάγγελμα Χριστόφια για το μνημόνιο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο διάγγελμά του, δεν θα αναλύσει τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το μνημόνιο. Αναμένεται να κάνει μια ανάλυση των συνθηκών που οδήγησαν την χώρα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και παράλληλα να υπεραμυνθεί των κινήσεων και των τακτικών της κυβέρνησης.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας θα δώσει το στίγμα της επόμενης ημέρας του μνημονίου, ωστόσο θα αναφέρει βς μοναδική αιτία που οδηγούμαστε στο μνημόνιο, την κατάσταση που επικρατεί στις κυπριακές τράπεζες.

Πάντως τόσο στο Προεδρικό όσο και στο Υπουργείο Οικονομικών, επικρατεί προβληματισμός για το τελικό ποσό που θα χρειαστεί η Κύπρος για την αναχρηματοδότηση των τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κεντρική Τράπεζα το τοποθετεί στα 7,1 δις ευρώ, ενώ η Τρόικα στα 9,2 δις ευρώ.

Η έκθεση της Pimco αναμένεται αν γίνει γνωστή στο πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου και αυτή θα καθορίσει την εικόνα που θα έχει το τελικό μνημόνιο. Όπως όμως και να έχει η τελική εικόνα, στην καλύτερη περίπτωση, το χρέος θα κρίνεται οριακά βιώσιμο, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρχουν πολλοί “αστερίσκοι” στην τελική συμφωνία και οι οποίοι θα τεθούν άμεσα σε λειτουργία, σε περίπτωση που οι στόχοι που θα τεθούν δεν θα επαληθευθούν.