Πλήρης στήριξη της Τουρκίας στις τεχνολογίες της τ/κ πλευράς


Διαβάστε επίσης: Κράτος παρατηρητής η Παλαιστίνη. Διαβάστε ακόμη για την προειδοποίηση της παγκόσμιας τράπεζας για τις τιμές των τροφίμων.    


Κατά την διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου πληροφορικής Cebit, Τούρκοι και τουρκοκύπριοι είχαν την ευκαιρία, όχι μόνο να ανταλλάξουν απόψεις για τεχνολογικά θέματα, αλλά αποκάλυψαν ότι η τουρκική κυβέρνηση «φουλάρει τις μηχανές της» για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη των κατεχομένων, σε θέματα τεχνολογίας, τηλεπικοινωνιών και home electronics. 

Με τους κατόχους δικτύου 3G να ξεπερνούν τα 40 εκατομμύρια και τους αριθμούς κινητών τηλεφώνων να ανέρχονται στα 68 εκατομμύρια, η Τουρκία , λέει η κυβέρνησή της, έχει κάθε λόγο για είναι ικανοποιημένη με το τηλεπικοινωνιακό της σύστημα. Ετσι, σειρά τώρα πήραν τα κατεχόμενα.  

Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες στα κατεχόμενα αποτελούν σχεδόν αποκλειστική αρμοδιότητα των Τούρκων, οι οποίοι δουλεύουν στο φουλ για να εγκαινιάσουν ένα νέο σύστημα που θα αλλάξει εντελώς την ζωή των τουρκοκυπρίων και θα τους βοηθήσει να λειτουργούν καλύτερα ακόμη και στην καθημερινότητά τους. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του δεύτερου υποβρυχίου καλωδίου οπτικών ινών που ξεκινά από την Ανατολή και καταλήγει στην Κερύνεια.   

«Η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις προσδοκίες μας σε ό,τι αφορά την οικονομική της κατάσταση και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει θεωρούμε ότι θα τα καταφέρει», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός μεταφορών Binali Yıldırım, προσθέτοντας ότι η συνεργασία ανάμεσα στην Τουρκία και τα κατεχόμενα  θα ενταθεί, βοηθώντας τα κατεχόμενα να κατακτήσουν – εκτός των άλλων – ένα όσο το δυνατόν υψηλότερο τεχνολογικό επίπεδο.   

«Δηλώνω ότι δεν θα εγκαταλείψουμε τους τουρκοκύπριους σε καμία κατάσταση φτώχειας, ούτε θα επιτρέψουμε στα κατεχόμενα να απομονωθούν όπως άλλες περιοχές του πλανήτη. Θεωρούμε ότι όποιες και εάν είναι οι δυσκολίες, η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου αυτή την στιγμή είναι πιο ισχυρή από ό,τι η ελληνοκυπριακή πλευρά. Και εκεί θα βασιστούν και οι τεχνολογίες», τόνισε στις δηλώσεις του.   

Ο τουρκοκύπριος υπουργός οικονομίας και ενέργειας είπε ότι η Τουρκία θα κάνει τα πάντα ούτως ώστε η τουρκοκυπριακή πλευρά να επηρεαστεί όσο το δυνατόν λιγότερο από την κρίση. «Οι ελληνοκύπριοι έφεραν τις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη σε πλήρες αδιέξοδο, όμως, οι τουρκοκύπριοι, χάρη στα σωστά μέτρα που πήραν, σε συνεργασία με την Τουρκία, δεν επηρεάστηκαν, ή επηρεάστηκαν λίγο», ανέφερε ο Sunat Atun. 

Kατά την διάρκεια μάλιστα του συνεδρίου παρουσιάστηκαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, ο αριθμός των τουριστών στα κατεχόμενα έφτασε το τελευταίο διάστημα το ένα εκατομμύριο, ενώ ο αριθμός των φοιτητών που επιθυμούν να σπουδάσουν στα κατεχόμενα (σε επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης) ολοένα και αυξάνεται. 

Ο υπουργός ενέργειας πρόσθεσε ότι το θέμα με την παροχή νερού θα λυθεί όταν η Τουρκία λύσει το πρόβλημα με τους αγωγούς, πάντα φυσικά με γνώμονα το συμφέρον της.  

Ο τουρκοκύπριος υπουργός μεταφορών Hamza Ersan Saner εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Τουρκία για όσα προσφέρει η χώρα, τόσο σε επίπεδο τεχνολογίας όσο και γενικότερα. 

Σημειώνεται  ότι η έκθεση CeBIT Bilisim Eurasia είναι η πιο σημαντική που πραγματοποιείται στην Ευρασία στον τομέα της Πληροφορικής και Τεχνολογίας και δημιουργεί ένα διεθνή εμπορικό κόμβο μεταξύ Τουρκίας, Νότιας Ευρώπης και της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας. Οι βασικές θεματικές ενότητές της είναι Business World, Digital Life, Telecommunications, Home electronics.