Πώς οι ΗΠΑ έφτασαν στον Μπιν Λάντεν

 


Διαβάστε επίσης για τα ποσοστά ανεργίας στους νέους που πλήττουν την Κύπρο, διαβάστε ακόμα για τον 78χρόνο τον οποίο καταπλάκωσε το τρακτέρ του.


 

“Στο όνομα του Αλλάχ, του πιο ευχάριστου του πιο ελεήμων…Τον αγαπημένο αδερφό,   Sheikh Mahmud, ο Αλλάχ να τον προστατεύσει. “

Στο καταφύγιο του στην πόλη  Abbottabad του  Πακιστάν, ο Osama bin Laden, κάθεται στον υπολογιστή του και γράφει μια μακρά επιστολή με ημερομηνία 26 Απριλίου  2011 στον τρίτο της ιεραρχίας της  al-Qaeda τον Abdul al-Rahman.

Ήταν ή έκτη χρονιά που ο ηγέτης της al-Qaeda  βρίσκεται  κριμένος σε ένα σπίτι περιτριγυρισμένο από ψιλούς τείχους στο Abbottabad.

Τα μαλλιά και η γενειάδα του έχουν ασπρίσει και δέκα χρόνια μετά την επίθεση στους δίδυμους πύργους η ζωή του έχει “συρρικνωθεί” σε αυτό το σπίτι.

 

Η Καθημερινή του ρουτίνα: γεύμα, προσευχή επτά φορές την ημέρα, μαθήματα ποίησης για τα παιδιά και τα εγγόνια του, κήρυγμα με τις τρεις γυναίκες του, βόλτα στο περίγυρο της έπαυλης.

 

Στην επιστολή του προς τον Sheikh Mahmud, προσπαθεί να ερμηνεύσει τα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης σύμφωνα  με τη δικιά του οπτική.

 

Ο Laden πιστεύει ότι μετά από εννέα χρόνια κρυμμένος χωρίς να τον εντοπίζουν ” Είναι αποδεδειγμένο ότι η αμερικανική τεχνολογία και τα σύγχρονα συστήματα της δεν μπορούν  να τον εντοπίσουν  αν δεν υποπέσει  σε κάποιο  σφάλμα  που μπορεί να τους οδηγήσει  σε αυτούς” έγραψε  στο γράμμα.

Είχε αυτοπεποίθηση. Είχε όμως πέντε ημέρες ακόμα ζωής.

Ι. Το πρώτο βήμα

Οκτώ μήνες νωρίτερα, μια ζεστή μέρα του Αυγούστου, ο Tom Donilon, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας είχε πει στον Barack Obama στο τέλος της καθημερινής ενημέρωσης ” Ο Leon και τα παιδιά στο Langley νομίζουν ότι  έχουν καταλήξει σε κάτι που σχετίζεται με τον Βin Laden.

Δεν γνώριζαν που βρισκόταν ο ηγέτης της al-Qaeda για περισσότερα από οκτώ χρόνια. Η κυβέρνηση Μπους υποστήριζε ότι ήταν κάπου στις ορεινές περιοχές της βορειοδυτικού Πακιστάν, αλλά, στην πραγματικότητα, δεν είχαν καμία ιδέα για το πού βρισκόταν.

Στις 26 Μαΐου 2009 είχε συγκαλέσει μια έκτακτη σύσκεψη με τον Leon Panetta, τον νεοδιορισθέντα επικεφαλής της CIA , τον Mike Leiter διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας και τον  Rahm Emanuel, επικεφαλής του επιτελείου του.

“Εσύ, εσύ, εσύ, και εσύ”, είπε. “Ελάτε επάνω.”

Οι τέσσερις ακολούθησαν τον Obama στο Οβάλ Γραφείο. Εκεί τους είπε “Θέλω να  κυνηγήσουμε  τον Osama bin Laden και τον al-Zawahir. Θέλω να γίνει προτεραιότητα.” και πρόσθεσε ” Θέλω τακτικές εκθέσεις σχετικά με αυτό το ζήτημα.”

Ο Panetta έφερε στο Οβαλ Γραφείο δυο ειδικούς από της ομάδας εντοπισμού του Laden. Αυτοί θα παραδώσουν στον πρόεδρο αναβαθμισμένες φωτογραφίες και χάρτες από μια περιοχή.

Σε ένα από αυτά τα σπίτια δεν υπήρχε ούτε τηλέφωνο, ούτε ιντερνέτ. Οι τοίχοι ήταν ασυνήθιστα ψηλοί. Δεν υπήρχε τρόπος να δει κανείς μέσα στο σπίτι, από έξω, ούτε από πάνω.

Η CIA είχε μάθει ότι το σπίτι ανήκει σε κάποιον Ibrahim Ahmed και στον αδερφό του. Τα δύο αδέρφια ήταν επιφυλακτικά έκαιγαν τα σκουπίδια τους επί τόπου, κανένα από τα παιδιά τους δεν πήγαινε σχολείο.

Το πιο σημαντικό στοιχείο που έπεισε τον John Brennan, πρώην αξιωματικό της C.I.A,  ότι ο άνδρας που κρυβόταν εκεί ήταν ο Βin Laden ήταν οι φωτογραφίες από τις κάμερες που έδειχναν έναν άνδρα στον λαχανόκηπο ο οποίος φορούσε την παραδοσιακή πακιστανική ενδυμασία και προσευχόταν.

Ο άνδρας ήταν ψηλός και λεπτός και έμοιαζε στην εικόνα που είχε σχηματίσει ο Brennan στο μυαλό του. Ένοιωθε ότι αναγνώριζε το άνδρα, αναγνώριζε τον βηματισμό του.

Τον Δεκέμβριο, ο Michael Morell, επικεφαλής της ομάδας της   CIA για τον εντοπισμό του Laden, και αρκετοί άλλοι συναντήθηκαν με τον Tom Brennan Donilon στο Λευκό Οίκο.

Μια ομάδα ζούσε κοντά στην γειτονία του Laden. Παρακολούθησαν τις κινήσεις των αδελφών Ahmed.  Εκεί έμεναν τρεις γυναίκες, ένας νεαρός άνδρας, και δέκα  ή περισσότερα παιδιά. Ο αριθμός των συζύγων και των παιδιών αντιστοιχούσε με τον αριθμό των μελών της οικογένειας που πίστευαν ότι θα μπορούσαν να ζουν με τον Laden.

Στις 14 Δεκεμβρίου, λίγο πριν ο πρόεδρος  αποχωρήσει για  να συναντήσει την οικογένειά του στη Χαβάη, ο Panneta τον επισκέφθηκε στο Οβάλ Γραφείο.

Εκεί του ζήτησε να ξεκινήσει την προετοιμασία ενός  σχεδίου  δράσης.

II. Αυτός είναι 50-50

 

Μέχρι τότε, η C.I.A. είχε το δικό της  μικρό στρατό στην περιοχή. Όταν Panetta και ο Morell επέστρεψαν  από τη συνάντηση, το πρώτο πράγμα πίστεψαν ήταν ότι θα χρησιμοποιούσαν τους δικούς τους ανθρώπους.

Οι δύο γενικές επιλογές ήταν να βομβαρδίσουν το σπίτι  ή να στείλουν κομάντος για επιδρομή. Το τελευταίο θα απαιτούσε περισσότερο σχεδιασμό και θα περιλάμβανε  πολύ περισσότερους ανθρώπους.

Η ομάδα της C.I.A.  ήταν ενθουσιασμένη  για την αποστολή και πρόθυμη  να την ολοκληρώσει  μόνη της.

Ο Panetta και ο Morell είχαν το χρόνο. Ο πρόεδρος είχε πει, επίσης, να εργαστούν σκληρότερα για τον εντοπισμό του άνδρα μυστήριο.

Ωστόσο η CIA έπρεπε  να συμβουλευτεί τουλάχιστον τον πρώην  ναύαρχο Bill McRaven, που εργαζόταν στο Special Operations Command  και την περασμένη δεκαετία είχε διεξάγει χιλιάδες μυστικές  επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

Ο  McRaven γνώριζε από πριν  ότι η CIA είχε  προβάδισμα με τον Laden. Ο ναύαρχος απέκλεισε την επιλογή βομβιστική επίθεση.

Μια βόμβα  θα σκότωνε  όλους όσοι βρίσκονταν μέσα στην κρησφύγετο και αρκετούς  ανθρώπους σε κοντινή απόσταση.

Ο McRaven εξήγησε στον  Panetta και τον Morell  ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η θέση του Abbottabad το οποίο βρισκόταν 150 μίλια από το “φιλικό” έδαφος του γειτονικού Αφγανιστάν.

Στις 14 Μαρτίου, ο Obama  συναντήθηκε με τα μέλη  Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Συγκεντρώθηκαν στο White House Situation Room.

Στο δωμάτιο αυτό αντί για παράθυρα υπάρχουν τηλεοράσεις κάτω από το μακρύ τραπέζι.

Στις αρχές Μαρτίου η C.I.A. κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κάποιας  “υψηλής αξίας στόχος” και πιθανότατα ο Laben κρυβόταν στο Abbottabad.

 

III. Η απόφαση

Οι άνδρες του McRaven ξεκίνησαν να ασκούνται  στις 7 Απριλίου. Εργάζονταν σε μια  απομονωμένη περιοχή κοντά στις  δασικές εκτάσεις του Fort Bragg, όπου μια μακέτα του  τριώροφου  σπιτιού του  Abbottabad είχε χτιστεί.

Τι σενάριο ήταν το εξής: Θα πλησίαζαν με δυο ελικόπτερα Black Hawk. Η επιχείρηση θα διαρκούσε 90 λεπτά. Τα ελικόπτερα θα έφευγαν ώστε οι άνδρες να κάνουν τη δουλεία τους.

Εκτέλεσαν το σενάριο πολλές φορές, έτσι ώστε να τα καταφέρουν και με κλειστά μάτια. Το μεγαλύτερο μέρος της ομάδας αποτελείτο από την SEAL Team Six, ωστόσο ο McRaven  προσέλαβε  και άλλους  άνδρες από άλλες μονάδες.

Η  SEAL Team Six  είχαν  μεγάλη εμπειρία καθώς είχαν αναπτυχθεί στο Ιράκ και το Αφγανιστάν τα τελαυταία δέκα χρόνια.

Η ομάδα συγκεντρώθηκε εκ νέου για μια  δεύτερη πρόβα μια εβδομάδα αργότερα στη Νεβάδα, όπου η θερμοκρασία και το υψόμετρο (περίπου 4.000 πόδια) είναι  παρόμοια με του  Abbottabad.

Αυτή τη φορά η πρόβα σχεδιάστηκε και έγινε σε  “συνθήκες πτήσης με τον στόχο”. Ήταν  μια  πραγματική αποστολή.  Τα ελικόπτερα έπρεπε να ταξιδέψουν 90 λεπτά πριν από την άφιξη τους πάνω από  το Abbottabad.

Θα πρέπει να πετούν  πολύ χαμηλά και πολύ γρήγορα για να αποφύγουν τα   πακιστανικά ραντάρ.

Η τελευταία συνεδρίαση πριν από την επιδρομή πραγματοποιήθηκε στο Situation Room την Πέμπτη 28 Απριλίου. Εκεί βρέθηκαν οι Obama, αντιπρόεδρος  Joe Biden, ο υπουργός άμυνας  Bob Gates, η υπουργός εξωτερικών  Hillary Clinton, ο Mike Mullen… ο διευθυντής της  C.I.A. Leon Panetta και ο αναπληρωτής του  Michael Morell.

Ο McRaven δεν συμμετείχε: ο ίδιος και η ομάδα των  SEAL ήταν  στο Αφγανιστάν.

Ένας-ένας, κλήθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις επιλογές, μια επιδρομή, μια  βομβιστική επίθεση με  πυραύλους , ή να μην κάνουν τίποτα. 

Ο πρόεδρος είπε ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αποφάσιζε  μέχρι το επόμενο πρωί, αλλά ήθελε να ακούσει  την άποψη όλων.

Ο Biden είπε “Κύριε πρόεδρε, μην πάμε”. Πίστευε ότι σε περίπτωση αποτυχίας ρίσκαρε την επανεκλογή του.

 

IV. “Πόσο ψηλό είναι αυτός ο τύπος;”

Τα δύο Black Hawks έφυγαν  από το αεροδρόμιο στο Τζαλαλαμπάντ στις 11 μ.μ. τοπική ώρα.

Είχαν επιβιβαστεί 23 SEALs, ένας μεταφραστής, και ένα σκυλί που το όνομά του ήταν Cairo.

Από τη στιγμή που τα Black Hawks διέσχισαν τα σύνορα στο Πακιστάν, τρεις  Σινούκ έφυγαν  από την Τζαλαλαμπάντ.

Τα Σινούκ θα  κινητοποιηθούν σε περίπτωση προβλήματος. Τα ελικόπτερα έτρεχαν, με σκοπό να μην εντοπισθούν  από ραντάρ.

Όλοι παρακολουθούσαν την επιχείρηση με κομμένη την ανάσα. Είχαν ήδη προσεγγίσει  το  σπίτι-στόχο

Το πρώτο  Black Hawk είχε εκτραπεί από την προγραμματισμένη πορεία του και προσγειώθηκε έξω από τα τείχη.  Ήταν πλέον ξεκάθαρο ότι το όλο σχέδιο επίθεσης είχε πάει στραβά.

Μέσα ήταν μόνο μια ομάδα. Όταν έφτασαν στο πρώτο όροφο ξύπνησαν έντρομοι από τον θόρυβο.

Ο Laden έδωσε εντολή στη σύζυγό  του Amal να αφήσει κλειστά τα φώτα, αν και δεν θα ήταν σε θέση να τα ανοίξει  ούτως ή άλλως καθώς η CIA είχε κόψει το ηλεκτρικό ρεύμα σε όλη την γειτονιά.

Ο Abrar Ahmed, ο αδελφός του κούριερ, ήταν σε ένα υπνοδωμάτιο στον πρώτο όροφο με την  Bushra τη σύζυγό του. 

Και οι δύο πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν. Η ομάδα στη συνέχεια μπήκε στον πρώτο όροφο και έψαξε όλα τα δωμάτια.

Βρήκαν, ενώ ανέβαινε τη σκάλα τον 23χρονο γιο του Laden, Khalid,  ένα λεπτό γενειοφόρο άνδρα που φορούσε ένα  λευκό μπλουζάκι. Τον πυροβόλησαν και σκότωσαν.

Τρεις SEALs συνέχισαν να ανεβαίνουν και έφτασαν στον τρίτο όροφο της κατοικίας. Είδαν τον Laden στο πάτωμα ωστόσο έπρεπε πρώτα να μεταφέρουν τον Amal, ο οποίος φώναζε γιατί είχε πυροβοληθεί στο πόδι.

Ο Laden είχε όπλα σε ένα ράφι στο δωμάτιό του αλλά δεν τα είχε πάρει.  Όταν πυροβολήθηκε ο ίδιος  δεν αντιστάθηκε.

Ο McRaven άκουσε την κωδική λέξη, “Geronimo”, η λέξη σήμαινε Bin Laden. Ωστόσο δεν γνώριζε εάν είχε σκοτωθεί ή συλληφθεί.

Ο ναύαρχος άμεσα μίλησε με τον Panetta και άρχισαν να μαθαίνονται τα νέα στην C.I.A και το Λευκό Οίκο.

Για περισσότερες ειδήσεις από τον κόσμο στο news247.gr επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας.