Πρόεδρος: Γίνεται πλύση εγκεφάλου στο λαό


Διαβάστε επίσης, “Ανήλικος δέκτηκε επίθεση σε σφαιριστήριο”.


O οποίος έκανε παράλληλα λόγο για “πληρωμένη διαστρέβλωση της αλήθειας” σε σχέση με τα προβλήματα της οικονομίας μας.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση που οργάνωσαν οι Λαϊκές Οργανώσεις Λαπήθου και Καραβά, όπου τιμήθηκε μαζί με άλλους πρώην βουλευτές του ΑΚΕΛ Κερύνειας,  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ο λαός πρέπει να μάθει την πραγματική αλήθεια και πως η Κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει την ” πληρωμένη διαστρέβλωση της αλήθειας”.

Λέγοντας ότι, τόσο  οι ηγέτες της ΕΕ όσο και της Τρόικας, απάντησαν στον ίδιο πως δεν θα χρειαζόταν ο Μηχανισμός Στήριξης “αν δεν λάμβανε χώρα η ληστεία των τραπεζών”, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως δεν πρέπει να επηρεαζόμαστε “από την πλύση εγκεφάλου που γίνεται καθημερινά και από τους πολιτικούς μας αντιπάλους και από πολλά ΜΜΕ”.

Πρέπει, συνέχισε, “να είμαστε περήφανοι για τη διακυβέρνηση μας” και πως οι παράγοντες που επηρέασαν την Κυπριακή οικονομία είναι εξωγενείς και συγκεκριμένα “είναι η παγκόσμια κρίση αυτού του εκμεταλλευτικού και απάνθρωπου συστήματος, του καπιταλισμού, αλλά και οι άνθρωποι στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα”.

“Η κρίση οφείλεται στο σύστημα και στο κατάντημα του συστήματος και στην προσπάθεια να απομυζήσουν υπερκέρδη πατώντας επί πτωμάτων, ρίχνοντας ολόκληρους λαούς στην πείνα και στην ανέχεια, ακόμη και λαούς της ΕΕ, για την οποία κόμπαζαν ότι είναι οικογένεια στηριγμένη σε θεσμούς και αξίες της αλληλεγγύης, σεβασμού στον άνθρωπο”, συμπλήρωσε.

Διερωτήθηκε, επίσης, πού είναι ο σεβασμός στον άνθρωπο, όταν είναι εκατομμύρια οι άνεργοι και οι άνθρωποι που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στην ΕΕ, ενώ πολλαπλασιάζονται, “ένεκα του γεγονότος ότι οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις θέλουν να φορτώσουν τις επιπτώσεις της βαθιάς κρίσης της οικονομίας, της κοινωνίας, των θεσμών και των αξιών, στους ώμους εκείνων που δεν μπορούν να τις σηκώσουν, στους ώμους των φτωχών, των εργαζομένων, των αδύναμων”.

Εμείς, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, δίνουμε μάχη και εντός της ΕΕ για να αλλάξουν αυτές οι πολιτικές “και κάτι αρχίσαμε να επιτυγχάνουμε αλλά υπάρχει μεγάλη αντίσταση από τους υπερεκμεταλλευτές”, ενώ πρόσθεσε πως είναι δύσκολο η νέα πολιτική της ΕΕ να περάσει στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας “διότι υπάρχει η Τρόικα και πίσω από την Τρόικα υπάρχουν ταμεία, υπάρχουν τράπεζες και υπάρχουν δυνάμεις εντός της Ένωσης που θέλουν να επιβάλουν νεοφιλελεύθερες λύσεις και φτώχεια”.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως η Κυβέρνηση έδωσε “σκληρότατη μάχη” με τους εκπροσώπους της Τρόικας  “για να υπερασπιστούμε βασικές κατακτήσεις των εργαζομένων” και εξέφρασε την άποψη πως αυτό έχει επιτευχθεί.

Ανέφερε δε πως η Κυβέρνηση κατόρθωσε να διασφαλίσει την κυριότητα των αποθεμάτων φυσικού αερίου παρ’ όλες τις απειλές της Τουρκίας, “διότι ακολουθήσαμε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, η οποία διασφάλισε το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί ό,τι προσφέρει η ΑΟΖ της”, ενώ σημείωσε πως “αν ακολουθούσαμε μονόπλευρες πολιτικές, όπως μας πρότεινε και μας πίεζε για χρόνια ο ηγέτης του ΔΗΣΥ, στην προσπάθεια του να ακυρώσει αυτή τη πολυδιάστατη πολιτική, δεν θα είχαμε αυτήν την προστασία”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι κάποιοι λένε ότι απέτυχε ο Πρόεδρος και σημείωσε “δεν θα πω ότι η ιστορία θα μας δικαιώσει -αυτό θα γίνει στα σίγουρα. Λέω η ζωή η ίδια θα μας δικαιώσει”.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε σε όσους μιλούν για “δώρα που έκανε ο Χριστόφιας στους Τουρκοκύπριους”, λέγοντας ότι “ο Χριστόφιας έκανε δώρα σε όλους τους Κύπριους με τις προτάσεις του,. Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους”.

“Εκείνοι που θα αποσύρουν, όπως λένε, τα λεγόμενα δώρα του Χριστόφια, κάνουν δώρο τη μισή Κύπρο στην Τουρκία και πρέπει να το καταλάβουν αυτό το πράγμα και είναι αυτό το μήνυμα που θέλω να δώσω”, είπε και συμπλήρωσε  ότι “η γραμμή που ακολουθήσαμε είναι σωστική για τον τόπο και θα συνεχίσουμε να την ακολουθούμε διότι είναι ο μόνος τρόπος να σωθεί αυτός ο τόπος”.

Πηγή ΚΥΠΕ