Πρόεδρος: “Η προσπάθεια για την οικονομία συνεχίζεται”


Διαβάστε επίσης για την αποπληρωμή του δανείου που θα πάρει η Κύπρος από την Τρόικα. Διαβάστε ακόμα για το νέο ομολογιακό δάνειο 500 Ευρώ από τη Λαϊκή.


Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση για τα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου Κάτω Βαρωσίων «Πετράκης Παπαδόπουλος», στη Λάρνακα, και αναφερόμενος στα της οικονομίας και τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε πως παρά τη συγκριτικά διαχειρίσιμη κατάσταση των δημοσιονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, η έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα και στην ελληνική οικονομία εν γένει, καθώς και εντελώς λανθασμένοι και επιπόλαιοι χειρισμοί των εποπτικών Αρχών Κύπρου και Ελλάδας μας οδήγησαν στο να είμαστε υποχρεωμένοι να απευθυνθούμε στο Μηχανισμό Στήριξης, επισημαίνοντας πως η Κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά με την Τρόικα, υπερασπιζόμενη με διεκδικητικότητα τα συμφέροντα της Κύπρου και του λαού της.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στην ομιλία του ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε λόγο για θετικά αποτελέσματα ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα. «Δώσαμε μάχη ιδιαίτερα για το Συνεργατισμό» είπε, υποδεικνύοντας πως «φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί μια προσέγγιση η οποία είναι ικανοποιητική για το Συνεργατισμό».

«Αυτό» σημείωσε, «επιτεύχθηκε λόγω της έντονης επιμονής της Κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας να στηρίξουμε και να προστατεύσουμε το Συνεργατικό μας Κίνημα. Μετά από πολλές και επίμονες προσπάθειες έγινε αποδεκτή η πρόταση μας για ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης και επιτήρησης του Συνεργατισμού το οποίο πιστεύουμε θα διαφυλάξει πάνω από όλα τον κοινωνικό του ρόλο».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ακολούθως πως είναι φανερό ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι διαφορές μεταξύ κρατών-μελών αλλά και πολιτικών προσεγγίσεων παραμένουν μεγάλες και κάτω από αυτές τις συνθήκες οι κατάλληλες πολιτικές αποφάσεις για έξοδο από την κρίση είναι δύσκολο να παρθούν. «Το οικοδόμημα της Ενωμένης Ευρώπης, οφείλουμε με λύπη να παραδεχτούμε έχει αποτύχει να απαντήσει αποτελεσματικά στο ζητούμενο της υπέρβασης της κρίσης και της εισόδου σε μια πορεία ανάπτυξης» είπε, υποδεικνύοντας πως αυτό το γεγονός ενισχύει την αμφισβήτηση των Ευρωπαίων πολιτών και ενδυναμώνει την κριτική για το σημερινό οικονομικό και κοινωνικό προσανατολισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δυστυχώς αυτό που επιχειρείται εν πολλοίς μέχρι σήμερα είναι η μεταφορά όλων των βαρών στους ώμους των εργαζομένων. Απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και διάλυση του κοινωνικού κράτους», συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως στην περίπτωση της Κύπρου αναφύεται και ένα σημαντικότερο ζήτημα που έχει να κάνει με «το καθήκον να υπερασπιστούμε σε ορισμένα ζητήματα την εθνική μας κυριαρχία» που είναι, όπως πρόσθεσε  «καθήκον καθοριστικής σημασίας για μια ημικατεχόμενη χώρα όπως είναι η Κύπρος».

Σε ό,τι αφορά το Πολιτιστικό Κέντρο τα εγκαίνια του οποίου τέλεσε, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι αποτελεί επιστέγασμα της κοινωνικής προσφοράς του Ταμιευτηρίου Αμμοχώστου. Εξήγησε ότι το Κέντρο έχει πάρει το όνομα του από τον τόπο γέννησης του ταμιευτηρίου, τα Κάτω Βαρώσια, και από τον πρώτο γραμματέα του Συνεργατικού, τον αείμνηστο Πετράκη Παπαδόπουλο.

Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι το Πολιτιστικό Κέντρο «Πετράκης Παπαδόπουλος» θα συνδράμει στην κάλυψη των πολιτιστικών εκπαιδευτικών και μορφωτικών αναγκών του Οργανισμού, του Συνεργατικού Κινήματος αλλά και ολόκληρης της πόλης της Λάρνακας και ευχαρίστησε τέλος το Διοικητικό Συμβούλιο καθώς όλους του πρωτεργάτες του Συνεργατικού Αμμοχώστου, για την προσφορά τους στο Συνεργατικό Κίνημα.

Ο πολιτισμός στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης 

Η παρούσα Κυβέρνηση έχει θέσει από την αρχή στις προτεραιότητες της τον πολιτισμό καθώς και τη δημιουργία υποδομών που βοηθούν στην ανάπτυξή του, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση των εορτασμών για τα 45χρονα του Πολιτιστικού Ομίλου “Βασιλιτζιά”.

Καθ` όλη τη διάρκεια της θητείας της η Κυβέρνηση με συγκεκριμένες ενέργειες έχει προσφέρει στην πολιτιστική αναβάθμιση του τόπου, σημείωσε, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση.

“Έχουμε προωθήσει μια σειρά από υποδομές όπως είναι το πολύ πρόσφατο παράδειγμα της ολοκλήρωσης του νέου θεάτρου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου. Σημαντικά έργα επίσης ήταν η προώθηση της υλοποίησης της δημιουργίας Πολιτιστικού Χωριού στη Λέμπα, των διαδικασιών για τη λειτουργία Προγράμματος Μουσικής Ανάπτυξης Νέων Ταλέντων, και η δημιουργία Ιδρύματος Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους στη Λάρνακα. Επιπρόσθετα, έχει εγκριθεί το Αναθεωρημένο Σχέδιο Στήριξης των Τοπικών Αρχών για τη Δημιουργία Έργων Πολιτιστικής Υποδομής”, πρόσθεσε.

Κορωνίδα της πολιτικής μας, συνέχισε, στον τομέα του Πολιτισμού ήταν η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη δημιουργία Ενιαίας Αρχής Πολιτισμού, η οποία ανάμεσα σε άλλα θα συντονίσει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη του πολιτισμού, της λαϊκής παράδοσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ιδιαίτερα σημαντική για τη δημιουργία πολιτιστικής και καλλιτεχνικής παιδείας, συμπλήρωσε, είναι η λειτουργία των μουσικών Λυκείων, ενός θεσμού εξαιρετικά επιτυχημένου.

Σε μια εποχή κρίσης της οικονομίας αλλά και γενικής κρίσης αξιών της κοινωνίας και σε ένα πλαίσιο νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, όπου τείνουν να ισοπεδωθούν οι πολιτιστικές ταυτότητες των λαών, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι προέχει περισσότερο από ποτέ να διατηρήσουμε, να προβάλουμε και να αναδείξουμε αυτό το μοναδικό θησαυρό δημιουργίας που ονομάζουμε λαϊκή κυπριακή παράδοση.

Πεποίθηση της Κυβέρνησης, σημείωσε, είναι ότι ο πολιτισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες στήριξης της κοινωνίας μας και ως τέτοιο θα πρέπει να τον αντικρίζουμε.

Στα πλαίσια αυτά, ανέφερε, έχουν ενταχθεί στις προτεραιότητες μας τα ζητήματα που αφορούν στην προώθηση του πολιτισμού και στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας.

Είπε ότι ο κυπριακός λαός έχει αποδείξει πολλές φορές πως μέσα απ’ αυτή την πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση εμπνέεται και δημιουργεί μια νέα και σύγχρονη παράδοση.

“Ένα τέτοιο κύτταρο καλλιτεχνικής δημιουργίας είναι και ο Πολιτιστικός Όμιλος «Βασιλιτζιά», που φέτος συμπληρώνει 45 χρόνια καλλιτεχνικής και πολιτιστικής δημιουργίας και προσφοράς”, σημείωσε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε εκτενώς στη “Βασιλιτζιά” από την ίδρυση της το 1967 στην Αμμόχωστο, και στα 45 τελευταία χρόνια, στα οποία ανέπτυξε μια έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα σε τέτοια επίπεδα που την έχουν αναδείξει σε ένα από τα καλύτερα καλλιτεχνικά συγκροτήματα του τόπου μας.

Στο ενεργητικό του, σημείωσε, ο Πολιτιστικός Όμιλος «Βασιλιτζιά» έχει πολλές διακρίσεις, αφού ταξίδεψε και εκπροσώπησε την Κύπρο στο εξωτερικό σε πάνω από 20 χώρες και έχει τιμηθεί και βραβευθεί κατ’ επανάληψη για το καλλιτεχνικό του έργο τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Έχει εκδώσει ψηφιακούς δίσκους και έχει μελοποιήσει μέσα απ’ αυτούς, στίχους σημαντικών λαϊκών ποιητών της πατρίδας μας όπως είναι ο Παύλος Λιασίδης και ο Κυριάκος Καρνέρας.

“Είναι προς το συμφέρον της τέχνης, αλλά ταυτόχρονα είναι και προς το συμφέρον της Πολιτείας να θέτει τον πολιτισμό στις προτεραιότητες της, γιατί έτσι δημιουργεί ανθρώπους σκεπτόμενους, μορφωμένους, ευαίσθητους, ανθρώπους που έχουν κρίση και περιεχόμενο. Και όταν μια Πολιτεία έχει τέτοιους ανθρώπους, τότε αυτή η Πολιτεία είναι δημοκρατική και προοδευτική, έχει ένα δημιουργικό μέλλον”, κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Διαβάστε εδώ τη δήλωση του Στεφάνου ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη για την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο, την έχουν οι τράπεζες.

Πηγή: ΚΥΠΕ