Προοπτικές νίκης βλέπει ο Γ. Λιλλήκας


Διαβάστε επίσης, “Αναστασιάδης: Μεταξύ ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ υπήρξε ένας έντιμος διάλογος” και “Με «λουκέτο» απειλούνται οι Financial Times Deutschland”.


«Ενδιαφέρον είναι ότι επιβεβαιώνεται και από αυτή τη δημοσκόπηση και από τις προηγούμενες ότι στο σενάριο του δεύτερου γύρου, η διαφορά μεταξύ της δικής μας υποψηφιότητας και αυτής του κ. Αναστασιάδη μειώνεται σταθερά κάτω από τις δέκα μονάδες και αυτό δείχνει και τη δυναμική και τις προοπτικές που υπάρχουν όχι απλά για να περάσουμε στο δεύτερο γύρο αλλά και τις προοπτικές νίκης στο δεύτερο γύρο», είπε.

Σε εκδήλωση στην Πάχνα και αναφερόμενος στα θέματα οικονομίας ο κ. Λιλλήκας ζήτησε από την κυβέρνηση να ενημερώσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα για τις διαπραγματεύσεις (με την Τρόικα), αλλά και τους πολίτες, διότι αφορά το μέλλον τους. Εάν αληθεύουν, συνέχισε, τα δημοσιεύματα που παρουσιάζουν την κυβέρνηση να θέλει να δανειστεί από τους Ημικρατικούς Οργανισμούς ή από το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων, η άποψη του είναι ότι αυτό δεν είναι λύση, δίδει μια ανάσα για τις τρέχουσες δαπάνες του κράτους, αλλά οδηγεί σε αύξηση του δημόσιου χρέους και θα μας φέρει σε πολύ δυσκολότερη θέση τους επόμενους μήνες.

Ο Γιώργος Λιλλήκας επανέλαβε την πρότασή του για αξιοποίηση του φυσικού αερίου, από το οικόπεδο 12 σε σύντομο χρόνο ώστε το κράτος να αντλήσει σημαντικά κεφάλαια. Αν δεν υπάρχει ανάπτυξη, είπε, και περιοριστούμε στην διαπραγμάτευση μέσα στο πλαίσιο των όρων της Τρόικας, τότε θα οδηγηθούμε σε μεγαλύτερη ύφεση και αν οι νέοι όροι της Τρόικας γίνουν αποδεκτοί από την κυβέρνηση, «θα οδηγηθούμε μισό αιώνα πίσω».

Οι απαιτήσεις της Τρόικας, συνέχισε, όσον αφορά το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων και τη διαγραφή του χρέους από πλευράς του κράτους, είναι απαράδεκτες, θα οδηγήσουν σε κατάρρευση το συνταξιοδοτικό . Απαράδεκτη χαρακτήρισε και την απαίτηση να πάψει το κράτος να συνεισφέρει στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων. «Δεν υπάρχει πουθενά στο κόσμο εξ` όσον γνωρίζω ένα τέτοιο σύστημα, όπου δεν συνεισφέρει ο εργοδότης που είναι το κράτος και θα ήταν τεράστιο σφάλμα να αποδεχτούμε η Κύπρος να γίνει ένα πειραματόζωο για να εφαρμοστεί ένα νέο μοντέλο που επινόησαν κάποιοι τεχνοκράτες της τρόικα, οι οποίοι ασφαλώς αδιαφορούν για τις κοινωνικές επιπτώσεις των μέτρων που προτείνουν».

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι με την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση οδηγούμαστε στο να διαπραγματευόμαστε με το πιστόλι στο κρόταφο, λέγοντας ότι εάν υιοθετείτο η πρότασή του ή άλλη πρόταση από το καλοκαίρι, τότε σήμερα θα είχαμε στη διάθεση μας αρκετά κεφάλαια για να διαχειριστούμε την όλη κρίση. Επείγει η κυβέρνηση να ασχοληθεί επισταμένα με προτάσεις ανάπτυξης και προτάσεις που μπορούν να λύσουν το πρόβλημα ρευστότητας των τραπεζών και τα πολύ ψηλά δανειστικά επιτόκια που παρεμποδίζουν την ανάπτυξη, πρόσθεσε.

Δυστυχώς, είπε, η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν ασχολείται με το θέμα της ανάπτυξης , αναζητά μόνο πρόσκαιρες λύσεις για να πάμε παρακάτω και από την άλλη οι τοποθετήσεις και του κ. Αναστασιάδη για υπογραφή του μνημονίου εδώ και τώρα ανεξάρτητα περιεχομένου και παρά τους απαράδεκτους όρους που απαιτεί η Τρόικα να θέσει στο μνημόνιο, οδηγεί και σε περαιτέρω επιδείνωση της κατάσταση και σε περαιτέρω σκλήρυνση της Τρόικας, διότι η τοποθετήσεις υπό την μορφή εκβιαστικών διλημμάτων πως θα καταρρεύσει το ίδιο το κράτος και όχι απλά η οικονομία, αποδυναμώνουν την ήδη αδύνατη διαπραγματευτική μας θέση.

 

Πηγή ΚΥΠΕ