Ρεζίλεψαν την Κύπρο οι Νορβηγοί


Διαβάστε επίσης “Τζόγος μέσω Καϊμακλίου στα κατεχόμενα” αλλά και “Πυροβολισμοί με αστυνομικούς στην Αθήνα – Τραυματίας δραπέτης φυλακών”.


Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το δημοσίευμα, τα κενά που υπάρχουν στη χώρα όσο αφορά τη διαφάνεια εταιρειών που σε συνδυασμό με τον χαμηλό εταιρικό φόρο την καθιστούν «παράδεισο» για ξένους επενδυτές.

Η έρευνα τον Νορβηγό είχε ως στόχο να ελεγχτεί το αρχείο συγκεκριμένου Νορβηγού μεγιστάνα, John Fredriksen, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας Frontline και Seadrill, τις οποίες ενέγραψε στην Κύπρο πριν 25 χρόνια και όπως αναφέρεται στην έρευνα, σε διάστημα οκτώ χρόνων οι εταιρείες είχαν κέρδη 47 δις δολάρια και 43 δις σε μερίσματα.

Ανάμεσα στους φακέλους, που όπως βλέπεται και στην εικόνα είναι χιλιάδες και βρίσκονται παντού, οι δημοσιογράφοι βρήκαν το μητρώο μιας από τις εταιρείες του Fredriksen, οπόταν και διαπίστωσαν ότι κανένας από τους 30 φακέλους του μεγιστάνα δεν ανανεώθηκε από το 2000. Ρώτησαν υπάλληλο γιατί συμβαίνει αυτό, για να πάρουν ως απάντηση ότι υπάρχουν πάνω από 100.000 έγγραφα τα οποία δεν έχουν προστεθεί σε φακέλους.

Ο Σπύρος Κόκκινος, Έφορος Εταιρειών, ανέφερε πως για την καταγραφή εισερχόμενων εγγράφων υπάρχει καθυστέρηση μέχρι και 10 χρόνια. «Το σύστημα είναι πολύ διακριτικό όσο αφορά τα προσωπικά δεδομένα και τις πληροφορίες του πλούτου κάτι που λειτούργησε ως μαγνήτης για πολλούς Ρώσους μεγιστάνες», είπε.

Το δημοσίευμα αναφέρεται ακόμα μια φορά στο ότι η χώρα μας αποτελεί φορολογικό παράδεισο τονίζοντας ότι, «Για πάνω από 30 χρόνια, η Κύπρος έχει ένα δημοφιλές καταφύγιο για τους αλλοδαπούς που αναζητούν ήλιο, ζέστη και ένα ευχάριστο κλίμα φόρου. Το νησί διαθέτει επίσης ένα απαλό χειρισμό των προσωπικών δεδομένων και πληροφοριών σχετικά με την προσωπική σχέση του πλούτο».