Σ. Μαλάς: Η ανάπτυξη δεν θα έρθει μέσα από το Μνημόνιο


Διαβάστε επίσης, “Υποθήκευση ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα”.


Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο κ. Μαλάς ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η χώρας μας έχει κάνει άλματα στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τα τελευταία πέντε χρόνια, ειδικά με τη δημιουργία και των ιδιωτικών πανεπιστημίων».

Ανέφερε, ωστόσο, ότι «κάποιοι τομείς της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χρειάζονται καλύτερο εθνικό προγραμματισμό» και πρόσθεσε ότι «παράγουμε νέους επιστήμονες τους οποίους όμως δεν αξιοποιούμε διότι δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις εργασίας».

Ο κ. Μαλάς είπε, επίσης, ότι στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας «έγιναν κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεσμεύομαι»,συνέχισε, «ότι στη δική μου τη διακυβέρνηση, από τον πρώτο χρόνο, θα υλοποιήσουμε προγράμματα που θα πενταπλασιαστεί ο προϋπολογισμός για τα ανταγωνιστικά προγράμματα αριστείας».

Είπε ότι σ’ αυτά τα πενταετή προγράμματα θα έχουν πρόσβαση οι καθηγητές από τα δημόσια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. «Υπολογίζω ότι δύο χιλιάδες νέοι επιστήμονες θα ενταχθούν σ’ αυτά τα προγράμματα. Η εμπειρία δείχνει ότι κάθε ένα ευρώ που επενδύουμε στην έρευνα και την καινοτομία από τους δημόσιους προϋπολογισμούς εξασφαλίζει άλλα τέσσερα με πέντε ευρώ από άλλες χρηματοδοτήσεις», συμπλήρωσε.

«Θα επιδιώξω, επίσης, στη δική μου διακυβέρνηση την προώθηση δημόσιων και ιδιωτικών συνεργασιών, ειδικά με τον τραπεζικό τομέα, για τη συγχρηματοδότηση εταιρειών οι οποίες είναι προσανατολισμένες προς την έρευνα. Αυτού του είδους οι συνεργασίες θα δώσουν την ευκαιρία να αναπτύξει και ο ιδιωτικός τομέας, ειδικά οι μικρές επιχειρήσεις, καινοτόμα προϊόντα τα οποία θα χρηματοδοτήσουν στη συνέχεια οι τράπεζες για να τα βγάλουν στην αγορά», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με το Μνημόνιο, ο κ. Μαλάς είπε ότι «το μνημόνιο – όπως το έχουμε διαπραγματευθεί – θεωρώ ότι είναι μια καλή βάση να μετριάσουμε τις οποιεσδήποτε επιπτώσεις. Θα ήταν ανεύθυνο από την πλευρά του οποιοιδήποτε υποψηφίου Προέδρου να δηλώνει ότι θα πρέπει απ’ αυτό το σημείο που έχουμε φτάσει να λειτουργήσουμε αντιμνημονιακά».

«Ο επόμενος Πρόεδρος και η επόμενη Κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε θέση να αυξήσουν το κύκλο εργασιών σε εθνικό επίπεδο στα δύο δις. ευρώ, κάτι που θα σημαίνει εισροή εσόδων στο κράτος μέχρι και 250 εκ. ευρώ περίπου», κατέληξε.

Ο κ. Μαλάς επισκέφθηκε προηγουμένως και το Πανεπιστήμιο Frederick

Πηγή ΚΥΠΕ