Σ. Μαλάς: “Όχι βαρίδια στο τρένο της οικονομίας”

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, στο περιθώριο του 1ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Ενέργεια στην Κύπρο, και κληθείς να σχολιάσει τα της συμφωνίας, ο κ. Μαλάς είπε πως “είναι μια καλή αρχή. Θα δούμε το όλο πλαίσιο αν όντως επήλθε η συμφωνία”.


Διαβάστε επίσης γιατί ο Σιαρλή δεν πάει στο Eurogroup. Διαβάστε ακόμα για τη ληστεία σε κοσμηματοπωλείο στη Λευκωσία, μπουκάροντας από την οροφή.


“Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα σε αυτήν την συμφωνία είναι η διαδικασία εκποίησης περιουσιών, που αφορούν τις περιουσίες που κατέχουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, διότι το ένα θέμα είναι η πρώτη κατοικία, το άλλο είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις”, είπε, και ανέφερε πως “τώρα που μπαίνουμε σε μια πορεία ανάκαμψης, όπως φαίνεται της κατασκευαστικής βιομηχανίας, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί διότι είναι σαν να ξεκινούμε ένα τρένο, το οποίο αρχίζει να επιταχύνεται, και εμείς να προσπαθούμε να του βάζουμε βαρίδια από πίσω για να μην επιταχυνθεί και αυτό θα πρέπει να το προσέξουμε πάρα πολύ”.

Είπε, ακόμη, πως θα πρέπει να αντισταθούμε στις απαιτήσεις της Τρόικας για αποπληρωμή του δανείου από τα κέρδη εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, προσθέτοντας πως” μια χώρα η οποία αποτείνεται σε δανειστές για να τη δανείσουν χρήματα  είναι δική της δουλειά πώς θα αποπληρώνει αυτά τα οποία έχει δανειστεί”.

Οι της Τρόικας, συνέχισε, “αντί να λειτουργούν σαν δανειστές, λειτουργούν και σαν φορείς που θέλουν να ασκήσουν και μια οικονομική επικυριαρχία πάνω στα κράτη τα οποία δανείζουν, γι’ αυτό θα πρέπει να αντισταθούμε” και συμπλήρωσε πως “και από τα έσοδα του φυσικού αερίου θα πληρώνουμε προφανώς τα δάνεια μας, αλλά από εκεί και πέρα θα πρέπει να επενδύσουμε στους τομείς που εμείς κρίνουμε ότι είναι σημαντικοί για να αναπτύξουμε τη χώρα μας”.

Σε ότι αφορά στην ομιλία του στο Συνέδριο, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς  είπε ότι, περιέγραψε τους δυο άξονες της πολιτικής του, που σχετίζονται με την αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Ο πρώτος, πρόσθεσε, είναι η αξιοποίηση του φυσικού αερίου ώστε να μας δίνει την άμεση δυνατότητα να αναπτύξουμε μια πολυδιάστατη οικονομία στη χώρα μας, η οποία να μπορεί να αντιστέκεται σε οικονομικές υφέσεις.

“Ένας βασικός άξονας της δημιουργίας μιας πολυδιάστατης οικονομίας,  χρησιμοποιώντας τα έσοδα από το φυσικό αέριο, θα είναι η δραματική επένδυση, με τη θετική έννοια φυσικά, στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας, όσο και σε τομείς που έχουν σχέση άμεσα και με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, αλλά και στην ευρύτερη επένδυση στην έρευνα και στην καινοτομία”, δήλωσε ο κ.Μαλάς, φέρνοντας ως ιδανικό παράδειγμα, τον τρόπο διαχείρισης του θέματος από τη Νορβηγία.

Ο δεύτερος άξονας, συνέχισε, σχετίζεται με την εξωτερική πολιτική, η οποία θα πρέπει να στοχεύει στην προσέλκυση εταιριών από πολύ μεγάλες χώρες, για να έχουμε στρατηγική θωράκιση της χώρας μας, αλλά και στην εξεύρεση μιας λύσης του Κυπριακού που να δημιουργεί μια ισχυρή Ομοσπονδία, ώστε να μην δοθεί ευκαιρία στην Τουρκία για πολιτική αποσταθεροποίηση. ” Η λύση της χαλαρής Ομοσπονδίας δημιουργεί τις συνθήκες για τον οποιονδήποτε επιβουλεύεται αποσταθεροποίηση του κράτους, να διαλύσει τη συμφωνία, να οδηγήσει σε διχοτόμηση, να οδηγήσει σε διχοτόμηση της ΑΟΖ και σε περιπέτειες, γι αυτό συνδέω τα δυο – την αξιοποίηση του φυσικού αερίου και πώς πρέπει να πολιτευτούμε όσον αφορά στο Κυπριακό – και θεωρώ ότι αυτό θα πρέπει να είναι η αιχμή του δόρατος στη δική μου εξωτερική πολιτική”, κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Μαλάς.

Πηγή: ΚΥΠΕ