Σ.Στεφάνου: Ο τέως Διοικητής επιστρατεύει το ψέμα και την συκοφαντία

 Ο κ. Στεφάνου απαντούσε σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα ο Αθανάσιος Ορφανίδης με αφορμή κυρίως τα όσα λέχθηκαν στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής χθες.


Διαβάστε επίσης για Διαβάστε επίσης για τις ανακοινώσεις που ετοιμάζουν οι τράπεζες Λαϊκή και Κύπρου, με θέμα τα οικονομικά τους αποτελέσματα. Διαβάστε επίσης για το ψαλίδωμα στους μισθούς από τον Δεκέμβριο.


«Όσα ψέματα και συκοφαντίες και εάν επιστρατεύσει ο κ. Ορφανίδης δεν θα μπορέσει να βρει άλλοθι για όσα έκανε ή δεν έκανε με την εποπτεία που είχε υποχρέωση ως εκ της θέσεώς του να ασκήσει στο τραπεζικό σύστημα», είπε ο Εκπρόσωπος.

Ο κ. Στεφάνου διερωτήθηκε πώς μπορεί να δικαιολογήσει ο κ. Ορφανίδης «τη συνέχιση της επέκτασης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες, όταν οι οίκοι αξιολόγησης ακόμη από το 2009 είχαν επισημάνει τους κινδύνους που υπήρχαν για την κυπριακή οικονομία ένεκα του δυσανάλογα μεγάλου μεγέθους των τραπεζών».

Διερωτήθηκε ακόμη πώς μπορεί να δικαιολογήσει την υπόθεση με τα αξιόγραφα και την «παραπλάνηση χιλιάδων συμπατριωτών μας», την αγορά ελληνικών ομολόγων, όταν τράπεζες του εξωτερικού τα ξεφορτώνονταν, και τη μετατροπή της Μαρφίν Εγνατίας, από θυγατρική σε παράρτημα της Λαϊκής την οποία απεδέχθη το Μάρτιο του 2011, «με αποτέλεσμα η κυπριακή οικονομία να υποστεί ζημιά περίπου 4,5 δισ. Ευρώ, που καλείται να πληρώσει ο Κύπριος φορολογούμενος».

Έκανε λόγο ο κ. Στεφάνου για ερωτήματα στα οποία ο Αθανάσιος Ορφανίδης δεν έχει απαντήσεις «και για αυτό επιστρατεύει το ψέμα, όμως το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και δεν μπορεί να καλύψει τον πλημμελή τρόπο με τον οποίο άσκησε τα καθήκοντά του».

Ο Εκπρόσωπος είπε ότι για ένα θέμα προσπαθούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πείσει τον κ. Ορφανίδη ότι έπρεπε να κάνει και αυτό είναι η μείωση των επιτοκίων.

“Μερικές φορές απευθύνθηκε στον κ. Ορφανιδη, το είπε και δημόσια ότι ο Διοικητής της Κεντρικής θα έπρεπε να βρει ένα τρόπο να συνεννοηθεί με τις τράπεζες για να μειωθεί το κόστος δανεισμού, τότε οι απαντήσεις που εισέπραττε τόσο από τον κ. Ορφανίδη όσο και από μόνιμους απολογητές του, ήταν ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ευθύνη της ΚΤ και για αυτό θα είναι καλά ο Πρόεδρος να μην ανακατεύεται σε αυτά τα ‘τταράφια’», ανέφερε ο κ. Στεφάνου.

Πηγή: ΚΥΠΕ