Ηχηρό “σκαμπίλι” των Moodys στη Γαλλία

 

Η συγκεκριμένη υποβάθμιση έρχεται λίγες μέρες μετά το επίμαχο άρθρο του Economist, που χαρακτήριζε την οικονομία της Γαλλίας ως “βόμβα στην καρδιά της Ευρώπης”.

Δικαιολογώντας την απόφασή του, ο οίκος αξιολόγησης , που απειλούσε από τις 13 Φεβρουαρίου με υποβάθμιση την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας, αναφέρεται τις “μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές που επηρεάζονται κατά αρνητικό τρόπο από πολλαπλά διαρθρωτικά προβλήματα”, όπως “η σταδιακή αλλά συνεχής απώλεια ανταγωνιστικότητας και οι αγκυλώσεις στην αγορά εργασίας, αγαθών και υπηρεσιών”.

Ο Moody’s αναφέρεται επίσης “στις αβέβαιες δημοσιονομικές προοπτικές εξαιτίας της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών”.

Σύμφωνα με τον οίκο, η ικανότητα αντίστασης της Γαλλίας σε ενδεχόμενα νέα μελλοντικά σοκ της ευρωζώνης μειώνεται, και αυτό τη στιγμή που η έκθεση της χώρας σε ευάλωτες οικονομίες της νομισματικής ένωσης, μέσω των εμπορικών ή τραπεζικών δεσμών , είναι “πολύ σημαντική “.

Στο Παρίσι, η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ απέδωσε την υποβάθμιση στην αποτυχία της προηγούμενης κυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί να εισαγάγει δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ανακοίνωσε τη χθες αργά το βράδυ  ότι η υποβάθμιση αποτελεί κύρωση κατά της οικονομικής διαχείρισης του παρελθόντος και ότι η γαλλική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει στην οδό των μεταρρυθμίσεων που έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει.

Τα γαλλικά κρατικά ομόλογα έχουν την καλύτερη αξιολόγηση στους κόλπους της ευρωζώνης, επεσήμανε.

Η συγκεκριμένη αξιολόγηση ακολουθεί τις αρνητικές προοπτικές -του οίκου- για τις οικονομίες της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου στις 23 Ιουλίου.