Ο Σιαρλή δεν πάει στο Eurogroup – Τι σημαίνει η δήλωση Στεφάνου

Μετά από μια βδομάδα “κοροϊδίας” και ψευτοσυζητήσεων με την Τρόικα, το σαββατοκύριακο ουσιαστικά είχαμε για πρώτη φορά σοβαρές διαπραγματεύσεις από την Λευκωσία. Ενδεικτικό ήταν το γεγονός ότι δημιουργήθηκε η εικόνα ότι “δεν θα φύγουμε χωρίς να συμφωνήσουμε στα θέματα των τραπεζών”.  


Διαβάστε επίσης όλες τις λεπτομέρειες για τα αγκάθια στα δημοσιονομικά και γιατί η Χριστιάνα Αριστοτέλους πήγε στην αστυνομία.


Η πρωινή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου δεν έγινε τυχαία. Στέλνει μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Καταρχήν στέλνει μήνυμα στις αγορές, πως οι συζητήσεις προχωρούν και μάλιστα υπάρχουν συγκλίσεις. Το κλίμα που δημιουργήθηκε μετά την δήλωση Σιαρλή στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας και την αντίδρασης του προεδρικού, ήταν πολύ άσχημο για την Λευκωσία καθώς παρουσίαζε μια εικόνα διάλυσης μέσα στο ίδιο το ενδοκυβερνητικό στρατόπεδο και μάλιστα την ίδια στιγμή που διαπραγματεύεται επίσημα με την Τρόικα.  Επίσης με την σημερινή δήλωση η κυβέρνηση θέλει να καλύψει και τις πληροφορίες που έλεγαν ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν θα υπογράψει μνημόνιο και ήδη προσανατολίζεται προς άλλες κατευθύνσεις.

Στο εσωτερικό η κυβέρνηση θέλει να στείλει το μήνυμα προς την αντιπολίτευση πως διαπραγματεύεται στεναρά για το καλύτερο, τονίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι πέτυχε πολλά στα θέματα του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ο Σιαρλή μένει Κύπρο

Ενδεικτικό της κρισιμότητας των στιγμών είναι το γεγονός ότι ο Υπουργός Οικονομικών ανέβαλε το ταξίδι του και δεν θα δώσει το παρόν στο αυριανό Eurogroup, καθώς θέλει να βρίσκεται εδώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του 24Η η κυβέρνηση θέλει οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για τα δημοσιονομικά να ολοκληρωθούν επιτυχώς μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, ώστε ο προϋπολογισμός του 2013 που θα πάει προς συζήτηση στη Βουλή να περιλαμβάνει τις πρόνοιες της συμφωνίας.

Πάντως αναμένεται σκληρή “μάχη” καθώς πια έχουμε περάσει στα θέματα που χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις.