Δίκη Μαρί: “Βρέθηκε ο φάκελος, έλειπε το έγγραφο”

 


Διαβάστε επίσης για το θρίλερ των συνομιλιών Λευκωσίας – Τρόικα και για την υποβάθμιση της γαλλικής οικονομίας από τον οίκο Moodys. 


Με την κατάθεση και αντεξέταση οκτώ μαρτύρων κατηγορίας ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδρίασε στη Λάρνακα, συνεχίστηκε σήμερα η ακροαματική διαδικασία για την φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, στις 11 Ιουλίου 2011.

Η Επιλοχίας Έλενα Δημητρίου που εργάζεται στο Τμήμα Αμυντικής Πολιτικής του Υπουργείου Αμυνας ως υπεύθυνη αρχείου, κατέθεσε ως η 47η μάρτυρας.  Σε κατάθεσή της στην Αστυνομία ημερομηνίας 20/7/2011 ανέφερε ότι ενώ βρισκόταν με άδεια από την εργασία της στις 11/7/2011, έλαβε τηλεφώνημα από τον Προϊστάμενο της να πάει στο γραφείο να βρει το φάκελο με τα έγγραφα που αφορούσαν το πλοίο Monchegorsk και να τον παραδώσει στον Επισμηναγό Σίμο Ζαμπά. Πρόσθεσε ότι παρέδωσε το φάκελο στον κ. Ζαμπά και σημείωσε ότι από τότε δεν γνωρίζει πως διακινήθηκε ο φάκελος αφού όταν επέστρεψε από την άδεια της στις 18/7/2011 αυτός δεν ήταν στη θέση του.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Κατηγορούσας Αρχής η κα Δημητρίου είπε ότι έμαθε πως τελικά ο φάκελος παραδόθηκε στην οικία του Υπουργού Άμυνας και ακολούθως στην Αστυνομία. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της στην Αστυνομία, της υποδείχθηκε ο εν λόγω φάκελος και διαπίστωσε ότι από μέσα έλειπε ένα έγγραφο ημερομηνίας 26/5/2010 που ετοιμάστηκε από τον Λοχαγό Ανδρέα Γεννάρη και στο οποίο αναφερόταν η επικινδυνότητα του φορτίου του πλοίου. Αναφερόταν επίσης η πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για καταστροφή του φορτίου μέσω του ΟΑΣΕ. Ωστόσο, όπως ανέφερε η μάρτυρας, σύμφωνα  με τις δικές της καρτέλες όταν εξέτασε τον φάκελο δεν φαίνεται να έλειπε οτιδήποτε.

Ο Επισμηναγός Σίμος Ζαμπάς του Τμήματος Αμυντικής Πολιτικής του Υπουργείου Άμυνας κατέθεσε ως ο 48ος μάρτυρας. Στην κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία ημερομηνίας 20/7/2011 ανέφερε ότι γύρω στις 06.40 στις 11/7/2011 πήρε τηλεφώνημα από τον προϊστάμενό του Γιώργο Γεωργίου, να πάει στο γραφείο και να πάρει ένα ροζ φάκελο από την Έλενα Δημητρίου και να τον πάρει στο σπίτι του Υπουργού Άμυνας, χωρίς όμως να του αναφέρει τι υπήρχε μέσα στο φάκελο. Πρόσθεσε ότι επειδή δεν γνώριζε που ακριβώς ήταν το σπίτι του Υπουργού συναντήθηκε με τον κ. Γεωργίου στο δρόμο και του παρέδωσε το φάκελο.

Η Λοχίας Παναγιώτα Μιχαήλ του Τμήματος Αμυντικής Πολιτικής του Υπουργείου Άμυνας που εργάζεται στις μεταφράσεις και βοηθά στο Αρχείο, κατέθεσε ως η 49η μάρτυρας. Στην κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία ημερομηνίας 26/9/2011 ανέφερε ότι στις 11/7/2011 όταν πήγε στο γραφείο της ο προϊστάμενος της, της ζήτησε να του βρει το φάκελο του πλοίου και άρχισε να κοιτάζει στους πράσινους φακέλους που αφορούσαν πλοία και αεροσκάφη.

Λίγο αργότερα μετέβη στο γραφείο και η Έλενα Δημητρίου η οποία την ενημέρωσε ότι πήγε για να βρει ένα συγκεκριμένο φάκελο και όταν έμαθε ότι και η Μιχαήλ αναζητούσε τον ίδιο φάκελο της είπε ότι έψαχνε σε λάθος τόπο αφού ο φάκελος ήταν ροζ. Η κ. Δημητρίου έδωσε το φάκελο στον Επισμηναγό Ζαμπά και η μάρτυρας είπε ότι έγραψε στο βιβλίο καταχώρησης ημερομηνία 10/7/2011 αντί 11/7/2011. Εξήγησε ότι διαπίστωσε το λάθος της αργότερα αφού η 10η Ιουλίου ήταν ημέρα Κυριακή και η ίδια δεν εργαζόταν ποτέ Σαββατοκύριακα.

Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός στην Αρχή Ηλεκτρισμού στο Βασιλικό Χρύσανθος Αντωνίου κατέθεσε ως ο 50ος μάρτυρας κατηγορίας. Σε κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία στις 11/7/2011 ανέφερε ότι γύρω στις 03.45 της 12/7/2011 ενώ βρισκόταν στο γραφείο άκουσε ένα μία έκρηξη χωρίς όμως να μπορεί να προσδιορίσει τι θόρυβος ήταν ή από πού προερχόταν. Ρώτησε τους συναδέλφους του και του απάντησαν ότι δεν άκουσαν τίποτε. Ύστερα από πέντε λεπτά, πρόσθεσε άκουσε και άλλη έκρηξη από την πλευρά του στρατοπέδου και πήγε με το αυτοκίνητο του στην πύλη της ΑΗΚ από όπου ακούγονταν και άλλες εκρήξεις και έβλεπε μαζί με τους συναδέλφους του λάμψεις.

Πρόσθεσε ότι ανέβηκαν στη συνέχεια στο βουνό που γειτνιάζει με το στρατόπεδο της ναυτικής βάσης όπου έβλεπαν τα εμπορευματοκιβώτια στοιβαγμένα. Είδα, συνέχισε, 2 εμπορευματοκιβώτια με ανοιχτές τις πόρτες και φλόγες να βγαίνουν από αυτά. Η φωτιά ήταν χρώματος μπλε με κόκκινο, μύριζε άσχημα και καίγονταν χόρτα γύρω από τα εμπορευματοκιβώτια. Λίγο μετά είδε ένα στρατιωτικό όχημα να περνάει από μπροστά του και ρώτησε τα άτομα που ήταν μέσα τι περιείχαν τα εμπορευματοκιβώτια αλλά δεν του απάντησαν. Στη συνέχεια είδε τα δύο αυτά άτομα, το ένα μάλιστα φορούσε άσπρη στολή να σταματούν κοντά στα εμπορευματοκιβώτια και να συνομιλούν.

Ο κ. Αντωνίου είπε ακόμα ότι ανησυχούσε για την ασφάλεια της ΑΗΚ γιατί κοντά στο βουνό υπήρχαν οι δεξαμενές με το μαζούτ, οι εκρήξεις συνεχίζονταν και οι φωτιές έκαναν τη νύχτα μέρα. Πήγε στο γραφείο του για να δώσει κάποιες οδηγίες και γύρω στις 05.10 ξαναπήγε στο βουνό όπου είδε πάνω από 5 εμπορευματοκιβώτια να καίγονται ενώ καίγονταν και τα χόρτα γύρω. Ύστερα από λίγο έφυγε από το βουνό γιατί υπήρχε πρόβλημα σε μία από τις μονάδες της ΑΗΚ λόγω υψηλής υγρασίας και γύρω στις 05.45 ακούστηκε μια ισχυρή έκρηξη που τον εκτίναξε σε απόσταση 5 μέτρων μακριά στο δωμάτιο που βρισκόταν ενώ το δωμάτιο καταστράφηκε ολοσχερώς. Όταν βγήκα έξω, συνέχισε, υπήρχε πολλή σκόνη και ήμουν συγχυσμένος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Κατηγορούσας Αρχής ο μάρτυρας είπε πως η πρώτη έκρηξη που άκουσε ήταν «ένας δυνατός κρότος, πιο ισχυρός από κυνηγετικό όπλο, μέσα από το βουητό του σταθμού. Εάν ακούσουμε ένα διαφορετικό θόρυβο από το βουητό του σταθμού τότε μπαίνουμε σε επιφυλακή» είπε και πρόσθεσε πως όσο προχωρούσε η ώρα οι εκρήξεις ακούγονταν πιο πυκνές ενώ υπήρχαν λάμψεις σαν βεγγαλικά και έντονο φως.

Ανέφερε ακόμα ότι μέχρι τις 04.30 δεν είχε εισέλθει στο χώρο των εμπορευματοκιβωτίων κανένα πυροσβεστικό όχημα, ενώ 15-20 περίπου λεπτά πριν την μεγάλη έκρηξη είδαμε δύο αυτοκίνητα, ένα του στρατού και ένα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που άρχισαν να σβήνουν τη φωτιά από τα χόρτα που βρίσκονταν γύρω από τα εμπορευματοκιβώτια, αφού το νερό δεν έφτανε μέχρι αυτά. «Είδα ένα άτομο, έναν ψηλό κύριο που τραβούσε το λάστιχο και έσβηνε τα καμένα χόρτα» είπε ο μάρτυρας.

Αντεξεταζόμενος από τον Γιώργο Γεωργίου, συνήγορο υπεράσπισης  του Μάρκου Κυπριανού και του Σάββα Αργυρού, ο μάρτυρας είπε ότι ήξερε «από τη πρώτη στιγμή πως το αυτοκίνητο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έσβηνε τη φωτιά στα χόρτα αφού κανένας δεν μπορούσε να σβήσει τη φωτιά στα εμπορευματοκιβώτια.  Δεν υπήρχε περίπτωση να σβήσει η φωτιά στα εμπορευματοκιβώτια αφού αυτή ήταν πάνω από 100 μέτρα ύψος» είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι είδε το ένα αυτοκίνητο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να κατευθύνεται προς τη θάλασσα και το άλλο να πηγαίνει προς το φυλάκιο πάνω από τα εμπορευματοκιβώτια. Σε άλλη ερώτηση του κ. Γεωργίου ο μάρτυρας απάντησε «αν έπρεπε να πάρουμε τα πράγματα εξαρχής ας μας απαντήσουν οι ειδικοί γιατί ήρθαν τα containers και γιατί μπήκαν δίπλα από την ΑΗΚ».

Η Αρχιλοχίας Γαβριέλα Ανδρέου που εργάζεται στο Επιτελικό Γραφείο του Υπουργού Άμυνας κατέθεσε ως η 51η μάρτυρας. Σε κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία στις 17/7/2011 ανέφερε πως όταν πήγε στο γραφείο της στις 11/7/2011, γύρω στο μεσημέρι πήγε ο προϊστάμενος της συνταγματάρχης Πεζικού Ανδρέας Σταύρου και ανέφερε πως «έγινε μεγάλο κακό». Είπε ακόμα ότι θα έπρεπε να ετοιμαστεί ένα ενημερωτικό σημείωμα για το ιστορικό του πλοίου για τον Υπουργό Άμυνας.

Πρόσθεσε πως όταν σχόλασαν όλοι έμειναν στο γραφείο η ίδια, ο κ. Σταύρου ο Υπασπιστής του Υπουργού Άμυνας Χρήστος Κούμνας, ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΑΜ Χρήστος Μαληκκίδης και ένας στρατιώτης. Στη συνέχεια «μου είπαν ότι θα έπαιρναν τα έγγραφα από δύο φακέλους, ένα ροζ και ένα πράσινο και θα βγάζαμε αντίγραφα με το στρατιώτη. Στη συνέχεια μου είπαν να κάτσω στον ηλεκτρονικό μου υπολογιστή για να μου υπαγορεύουν να δακτυλογραφήσω την περίληψη των συγκεκριμένων εγγράφων» είπε και πρόσθεσε ότι στο τέλος οι κύριοι Σταύρου, Κούμνας και Μαληκκίδης διάβασαν το σημείωμα και έκαναν ορισμένες διορθώσεις. Τους φακέλους, είπε η μάρτυρας τους πήρε ο κ. Μαληκκίδης και τα αντίγραφα και το σημείωμα έμειναν στο γραφείο του κ. Σταύρου.

Η όλη εργασία ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με την μάρτυρα γύρω στις 03.30 της 12/7/2011 οπόταν η ίδια έκλεισε τον υπολογιστή της και απ’ ότι παρακολούθησε κανένας δεν μετέφερε οτιδήποτε από τον υπολογιστή σε ψηφιακό δίσκο ενώ δεν είδε κανένα να καταστρέφει ή να αλλοιώνει έγγραφο.

Η Τασούλα Χατζηχάννα ιδιαιτέρα γραμματέας του Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Νικολάου, κατέθεσε ως η 52η μάρτυρας κατηγορίας

Ο Ίλαρχος Ντίνος Ροδοσθένους κατέθεσε ως ο 53ος μάρτυρας και σε κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία στις 29/7/2011 ανέφερε ότι στις 7/7/2011 πήρε τηλεφώνημα από τον Πλωτάρχη Τσιαννή, ότι σύμφωνα με οδηγίες του υπαρχηγού του ΓΕΕΦ θα έπρεπε να διατεθεί ένα πυροσβεστικό όχημα για τη ναυτική βάση στο Μαρί. Πρόσθεσε ακόμα ότι το αυτοκίνητο ετοιμάστηκε στις 8/7/2011 και μεταφέρθηκε στη βάση ενώ θα γινόταν εκπαίδευση σε άνδρες της, για τη λειτουργία του πυροσβεστικού εξοπλισμού.

Ο Επιλοχίας, φωτογράφος Αναστάσιος Καζαντζίδης κατάθεσε ως ο 54ος μάρτυρας κατηγορίας και σε κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία στις 11/7/2011 είπε πως ο Συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης του είχε πει να μεταβεί στη ναυτική βάση για να βγάλει φωτογραφίες, χωρίς όμως να ξέρει γιατί. Πρόσθεσε ότι έβγαλε φωτογραφίες από ένα διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο και πως ότι απ’ ότι είχε ακούσει από τη συζήτηση, 17 από τα εμπορευματοκιβώτια περιείχαν προωθητικά βλήματα και τα υπόλοιπα αδρανή υλικά.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο, Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου στις 09.00 το πρωί.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ