«Σινικό Τείχος» ανάμεσα σε Χριστόφια και Τρόικα

 

Η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί τις κατακτήσεις των εργαζομένων, γιατί σίγουρα ο τόπος δεν πρέπει να επιστρέψει πίσω στις δεκαετίες του 30 και του 40, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Χριστόφιας.

Σε εκδήλωση για τα εβδομηντάχρονα του Μορφωτικού Συλλόγου Εγκωμης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σε εκτός κειμένου αναφορά είπε ότι ο τόπος θα διαβεί το νέο σημαντικό σταυροδρόμι με αποφασιστικότητα, διεκδικητικότητα και ρεαλισμό, προσμετρώντας σωστά τις δυσκολίες που υπάρχουν.

Τόνισε ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα διεξήγαγε αγώνες για να κερδηθούν τα πλείστα δικαιώματα και οι κατακτήσεις, που έχουν βάλει στο στόχαστρο οι διάφοροι που έρχονται από το εξωτερικό, εκμεταλλευόμενοι την παγκόσμια οικονομική κρίση του καπιταλισμού.

Οι νέες αυτές δηλώσεις ουσιαστικά εντείνουν τις πληροφορίες περί απόφασης του Προέδρου να μην υπογράψει το μνημόνιο, εκτός από την περίπτωση όπου θα υπάρξει στάση πληρωμών.  

Παράλληλα με καζάνι που βράζει είναι το συνδικαλιστικό κίνημα, με τις συντεχνίες να ακονίζουν μαχαίρια για να αντιδράσουν δυναμικά στις αξιώσεις της τρόικας να διαγραφεί κρατικό χρέος ύψους €7,2 δισ. στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, να καταργηθεί η εισφορά του κράτους προς το ΤΚΑ ύψους 4,3% και να επιμηκυνθεί το όριο αφυπηρέτησης μέχρι το 67ο έτος της ηλικίας. 

Πάντως η Λευκωσία πάγωσε χθες το βράδυ με τις τελικές προτάσεις της Τρόικα που φέρνουν νέα δεδομένα και ουσιαστικά πετούν στον κάλαθο των αχρήστων τις αντιπροτάσεις της κυβέρνησης. 

Μάλιστα εξακολουθεί να θεωρεί το χρέος μετά την αναχρηματοδότηση των τραπεζών μη βιώσιμο παρά τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας περί βιωσιμότητας με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της Pimco.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χθες ουσιαστικά έδειξε την ενόχλησή της.  Ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν δήλωσε ότι  δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αυτή τη στιγμή εάν θα καταλήξουν σε συμφωνία οι συζητήσεις μεταξύ της Τρόικας και της κυπριακής κυβέρνησης ή εάν θα χρειαστεί και δεύτερη αποστολή.