Σκορδέλη: “Τυχαία οι μετοχές στα χέρια μου”


Διαβάστε επίσης για τις νέες προκλήσεις των Τούρκων στην Αυλώνα. Διαβάστε ακόμα πότε θα συζητηθεί στο Eurogroup το θέμα της Κύπρου.


Κατά τη δεύτερη ημέρα της απολογίας της, η Έλενα Σκορδέλη επικεντρώθηκε στο θέμα της αγοράς του πακέτου μετοχών στην τηλεόραση “Σίγμα”, καθώς και στον τρόπο που έγινε η αγορά. Επίσης, της ζητήθηκε από την υπεράσπιση να αναφερθεί στις σχέσεις της με τη Ρέα Ανδρονίκου.

“Τις μετοχές του Σίγμα τις πήραμε, γιατί ήρθαν τυχαία στο δρόμο μας. Δεν κρατήσαμε ποτέ μυστική την αγορά των μετοχών. Η είδηση κυκλοφόρησε, πριν ακόμα γίνει η αγορά”, είπε η 3η κατηγορούμενη.

Σε ερώτηση της υπεράσπισης αν στη σύμβαση που υπέγραψε, όταν εργοδοτήθηκε στο “Σίγμα”, υπήρχε πρόνοια που να απαγόρευε την αγορά μετοχών, η κ. Σκορδέλη  απάντησε όχι, προσθέτοντας πως ούτε προφορικά της λέχθηκε κάτι τέτοιο.

Εξάλλου, είπε στο δικαστήριο πως στο σταθμό υπήρχαν και άλλοι υπάλληλοι, οι οποίοι είχαν μετοχές, κατονομάζοντας μάλιστα και κάποιους από αυτούς.

Είπε ακόμα ότι ποτέ δεν κράτησε μυστική την αγορά πακέτου ύψους 20% και τις μετοχές τις αγόρασε η οικογένεια της, για να προσθέσει ότι η οικογένεια της το θεώρησε καλή επένδυση, γι’ αυτό και προχώρησαν στην αγορά.

“Οι μετοχές”, συμπλήρωσε, “ήρθαν εντελώς τυχαία στο δρόμο μας και με παράξενο τρόπο. Εγώ ποτέ δεν είχα τέτοιες βλέψεις. Συγκεκριμένα, μετά από γνωριμία με τον Γιώργο Καλλή, για κτηματικά θέματα της οικογένειας στην Πάφο, ο ίδιος, μας πληροφόρησε ότι χρωστούσε δύο με τρία εκατομμύρια στην τράπεζα και ήθελε να πωλήσει μετοχές σε διάφορες εταιρείες. Μου είπε συγκεκριμένα: Έλενα ενδιαφέρεσαι; Και του απάντησα θα το αναφέρω στην αδερφή μου που ασχολείται με τα οικονομικά της οικογένειας και τους έφερα σε επαφή”.

Συνεχίζοντας, η 3η κατηγορούμενη ανέφερε στο δικαστήριο ότι η αδερφή της είπε ότι επρόκειτο για πάρα πολύ καλή επένδυση, αφού την περίοδο εκείνη τα ΜΜΕ ανθούσαν και έτσι η οικογένεια της προχώρησε στην πρώτη αγορά, η οποία έγινε με δάνειο, που προήλθε από υποθήκευση κτηματικής περιουσίας.

Σε ό,τι αφορά στη γνωριμία της με την Ρέα Ανδρονίκου, η Έλενα Σκορδέλη ανέφερε ότι τη γνώρισε μέσω της Νίκης Λαζαρίδου, αφού όπως πρόσθεσε η ίδια η Ανδρονίκου ζήτησε μέσω της κ. Λαζαρίδου να γνωριστούν.

Όπως είπε, μετά από λίγες μέρες της τηλεφώνησε και μετέβη στο γραφείο της μαζί με τον αδελφό της, 2ο κατηγορούμενο στην υπόθεση, Τάσο Κρασοπούλη, όπου η Ρέα Ανδρονίκου τους ενημέρωσε για το θέμα του συζύγου της, ο οποίος βρισκόταν στη φυλακή, τις μετοχές που είχαν στο συγκρότημα “Δίας” και στο “Σίγμα” και τη συμφωνία επαναγοράς τους.

Η Έλενα Σκορδέλη ανέφερε: «Ήταν πολύ δυσαρεστημένη η Ρέα και αφού γνωριστήκαμε καλά μου άνοιξε την καρδιά της. Είχε παράπονο από την οικογένεια Χατζηκωστή και κυρίως με τον Κώστα Χατζηκωστή, γιατί είχε πολλές γνωριμίες και μπορούσε να βοηθήσει τον άντρα της και δεν το έκανε. Το κρατούσαν μεγάλο παράπονο γιατί ήταν φίλοι και κουμπάροι και δεν τους βοήθησαν. Δεν πήγαιναν ούτε να δουν τον άντρα της στη φυλακή. Μας είπε ότι ήθελε τις μετοχές της πίσω και ήθελε να βρει χρήματα για να το κατορθώσει”.

Επίσης, η 3η κατηγορούμενη ανέφερε ότι σε επόμενες συναντήσεις που είχαν, η Ρέα Ανδρονίκου τους ενημέρωνε για τους ισολογισμούς του συγκροτήματος, τον κατάλογο των μετόχων και ποιοι από αυτούς πιθανό να ήθελαν να πουλήσουν μετοχές.

Είπε ακόμα ότι το θέμα του άντρα της Ρέας Ανδρονίκου ήταν κάτι που αναφερόταν συνεχώς στις συζητήσεις τους, προσθέτοντας πως η ίδια την παρακάλεσε να μιλήσει με υψηλά ιστάμενα πρόσωπα για το θέμα.

Ανέφερε στο δικαστήριο πως η ίδια προσέγγισε και μίλησε για τον Γιάννο Ανδρονίκου στον Πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών της Βουλής Ιωνά Νικολάου, στη σύζυγο του Προέδρου της Δημοκρατίας Έλση Χριστόφια, στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ Νίκο Κατσουρίδη και σε άλλους, σημειώνοντας πως όλοι αυτοί γνώριζαν για τις σχέσεις της με τη Ρέα και ότι ποτέ δεν κράτησε αυτές τις σχέσεις μυστικές.

Αντίθετα, είπε ότι η Ρέα Ανδρονίκου δεν ήθελε να ξέρουν για τις σχέσεις που είχε μαζί της και όλες οι συναντήσεις που γίνονταν ήταν πολύ προσεκτικές εκ μέρους της Ρέας.

“Οι συναντήσεις που κάναμε δεν ήταν φανερές, αφού δεν ήθελε να γνωρίζει η οικογένεια Χατζηκωστή ότι είχαν επαφές”, είπε η 3η κατηγορούμενη.

Για τη συνάντηση της με την Έλση Χριστόφια, η κ. Σκορδέλη είπε πως της μετέφερε την πικρία μιας άλλης μητέρας, της Ρέας, η οποία επέμενε ότι αν ήθελε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορούσε να δώσει χάρη στο σύζυγο της. “Η Έλση Χριστόφια είπε ότι θα μιλήσει στο σύζυγο της και κάτι θα γίνει”, ανέφερε.

Αναφερόμενη στη συνάντηση που είχαν με τον Νίκο Κατσουρίδη στην αίθουσα δεξιώσεων “Ταμασιάνα”, η 3η κατηγορούμενη είπε: “Στη συνάντηση η Ρέα του είπε τα παράπονα της για τη μεταχείριση του άντρα της στις φυλακές, και στο θέμα των μετοχών τους και του ζήτησε αν ως ΑΚΕΛ έχουν κάποιο επιχειρηματία που θα μπορούσε να πάρει τις μετοχές τους, με την υπόσχεση για πλήρη στήριξη τους στις εκλογές”.

Σε άλλη ερώτηση της υπεράσπισης πότε είδε για πρώτη φορά το βασικό μάρτυρα κατηγορίας Φάνο Χατζηγεωργίου, τον 4ο κατηγορούμενο στην υπόθεση Γρηγόρη Ξενοφώντος και τους μάρτυρες κατηγορίας Γιώργο Ζαβράντωνα και Κούλλη Κοσιάρη, η 3η κατηγορούμενη απάντησε πως τους είδε για πρώτη φορά στο δικαστήριο.

Για τον Χατζηγεωργίου και τον Ξενοφώντος είπε πως πριν τους δει στο δικαστήριο διάβασε γι’ αυτούς από τις εφημερίδες.

Νωρίτερα, η 3η κατηγορούμενη αναφέρθηκε σε έκταση στους σταθμούς της καριέρας της ως δημοσιογράφος, λέγοντας ότι οι εναλλαγές στην εργασία της, δηλαδή η εργοδότηση της σε διαφορετικούς σταθμούς ή εφημερίδες και γενικά στα ΜΜΕ, είναι κάτι το σύνηθες και γίνεται στο χώρο των ΜΜΕ από πολλούς δημοσιογράφους.

Ερωτηθείσα από την υπεράσπιση εάν πηγαίνει στην εκκλησία, ανέφερε ότι είναι πολύ θρήσκα και ότι νηστεύει σαράντα μέρες τα Χριστούγεννα και πενήντα το Πάσχα, πράγμα το οποίο είναι δύσκολό πλέον γιατί βρίσκεται στη φυλακή, ότι έχει πνευματικό και ότι πήγαινε συχνά στην εκκλησία. Είπε ακόμα ότι πιστεύει και στα θαύματα, γιατί κάποτε διαπίστωσε την εμφάνιση ενός όγκου στο στήθος της και μετά από συζήτηση με την γερόντισσα της, η οποία της έδωσε δύναμη και κουράγιο, μέσα σε λίγες ημέρες ο όγκος, ο οποίος όπως της είχαν πει οι γιατροί έπρεπε να αφαιρεθεί, εξαφανίστηκε.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί ενώπιον του Κακουργιοδικείου την προσεχή Δευτέρα (03/12), στις 09:00.

Πηγή: ΚΥΠΕ