Αντιδράσεις κομμάτων για το δημοσίευμα Spiegel

 


Διαβάστε επίσης για την υπουργό με τους 8 εραστές και για τις επηρεαζόμενες πτήσεις των Κυπριακών Αερογραμμών εξαιτίας απεργίας στην Ελλάδα.


 

ΕΥΡΩΚΟ: Ο εταιρικός φόρος στην Κύπρο δεν είναι ο χαμηλότερος στην Ευρώπη 

Ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κόμματος (ΕΥΡΩΚΟ) Σταύρος Βιολάρης κάλεσε την Κυβέρνηση να εξηγήσει στους κοινοτικούς εταίρους με αποφασιστικότητα ότι στην ουσία ο εταιρικός φόρος που επιβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι ο μικρότερος στην Ευρώπη.

“Η επιβολή επιπρόσθετης φορολόγησης, όπως η εισφορά για την άμυνα και ο φόρος επί των μερισμάτων αυξάνουν στην ουσία τον εταιρικό φόρο που επιβάλει η Κυπριακή Δημοκρατία και τον καθιστούν μεγαλύτερο από αυτόν που επιβάλλεται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, είπε ο κ. Βιολάρης, στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στα Κεντρικά Γραφεία του ΕΥΡΩΚΟ.

Αναφέροντας ότι “αυτό πρέπει να επεξηγηθεί με αποφασιστικότητα, σε καλοπροαίρετους και κακοπροαίρετους, ανάμεσα σ’ αυτούς και η Γερμανία», ο κ. Βιολάρης είπε ακόμη ότι “οι κακόβουλες επιθέσεις που δέχεται η Κύπρος σ’ αυτό το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστούν σχεδιασμένα και να προταχθεί στην τρόικα ότι ο τομέας των υπηρεσιών πρέπει να ενισχυθεί και όχι να αποδυναμωθεί”.

Ανέφερε επίσης ότι “ο τομέας αυτός σήμερα απασχολεί 16,000 άτομα και έχει προσελκύσει στην Κύπρο καταθέσεις από επενδυτές του εξωτερικού ύψους 19 δισεκατομμύρια ευρώ».

Ο κ. Βιολάρης είπε ακόμη ότι “αν η τρόικα και οι κοινοτικοί εταίροι θέλουν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, έτσι ώστε η κυπριακή οικονομία να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις τις και να εξέλθει από την κρίση, δεν πρέπει να επιτρέψουν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα των ανταγωνιστών της Κύπρου, οι οποίοι αποσκοπούν μόνο να βάλουν χέρι στον τομέα των Επιχειρήσεων Διεθνών Δραστηριοτήτων».

 

Τοποθέτηση Γ. Περδίκη για θέμα εταιρικού φόρου και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος 

Η ανακίνηση από γερμανικούς πολιτικούς παράγοντες και μέσα ενημέρωσης του θέματος του εταιρικού φόρου και της παλιάς και γνωστής ιστορίας περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στην Κύπρο, δημιουργεί ένα άσχημο πολιτικό κλίμα για την προοπτική σύντομης κατάληξης των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, είπε ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Περδίκης είπε ότι η ανακίνηση των θεμάτων αυτών, τη δεδομένη στιγμή είναι εκ του πονηρού και δυσχεραίνει την πολιτική διαπραγμάτευση με την Τρόικα.

«Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε τα θέματα αυτά να παρεισφρήσουν στο διάλογο με την Τρόικα και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι για την αποδοχή σκληρών αντιλαϊκών, αντιαναπτυξιακών και απάνθρωπων μέτρων», κατέληξε.

 

Τοποθέτηση Ν. Νικολαϊδη για δημοσίευμα του Der Spiegel 

Είναι φανερό ότι κάποιοι θεωρούν ότι η Κύπρος βρίσκεται σε ευάλωτη θέση λόγω της ένταξής της στο Μηχανισμό Στήριξης «και αναλώνονται σε μια προσπάθεια να αντλήσουν κεφάλαια τα οποία έχουν κατατεθεί στη χώρα μας», δήλωσε ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης.

«Πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό στους μελλοντικούς δανειστές μας ότι αν πληγεί ο τομέας των υπηρεσιών που αντιστοιχεί στο πέραν του 40% του ΑΕΠ, τότε θα είναι πολύ δύσκολη η αποπληρωμή του χρέους. Πρέπει η χώρα μας να αντιδράσει συντονισμένα και δυναμικά για να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη. Είναι η ώρα της κοινής προσπάθειας, είναι η ώρα η κυβέρνηση να προχωρήσει στη διαμόρφωση συνθηκών συλλογικής διαβούλευσης και δράσης όλων των δυνάμεων του τόπου ώστε να διαφυλαχτούν τα στοιχεία εκείνα που είναι απαραίτητα για να βγει η κυπριακή οικονομία από την κρίση», πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel έρχεται να προστεθεί στις δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών που αφήνουν ανοιχτό το περιθώριο για συζήτηση του φορολογικού πλαισίου της Κύπρου μέσω της διαδικασίας συνομολόγησης του Μνημονίου, ενώ γίνεται επιπλέον αναφορά σε θέματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και ρωσικών κεφαλαίων στην Κύπρο.

«Οφείλουμε ως Κύπρος να τονίσουμε ξανά προς όλες τις κατευθύνσεις: Η Κύπρος βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εφαρμόζει πλήρως τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Ως γνωστόν, με την είσοδο μας στην Ε.Ε το φορολογικό καθεστώς μας έτυχε έγκρισης από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Δεν είναι θεμιτό και δεν θα γίνει αποδεκτό να ανοίγονται επιλεκτικά θέματα που έχουν ήδη συμφωνηθεί μέσα στα πλαίσια των ευρωπαϊκών θεσμών», συμπλήρωσε.

Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, συνέχισε ο κ. Νικολαΐδης, εποπτεύεται και από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου αλλά και από την ΕΚΤ, με το άνοιγμα λογαριασμών και τις μεταφορές χρημάτων να ελέγχονται επισταμένα.

«Υπάρχουν διαδικασίες οι οποίες εγγυούνται τη διαφάνεια στην Κύπρο. Ταυτόχρονα γίνεται κατανοητό ότι εάν και όπου απαιτείται, το σύστημα  βελτιώνεται συνεχώς. Παράδειγμα είναι η αναμενόμενη ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου που αφορά τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών διοίκησης εταιρειών και συναφών θεμάτων (Fiduciary Services), με το οποίο εφαρμόζονται απόλυτα διαφανείς διαδικασίες και πλήρης έλεγχος τέτοιων παροχέων. Στην Κύπρο, παρόλο που υπάρχει ο χαμηλότερος φορολογικός συντελεστής στην ΕΕ, υπάρχουν έξοδα τα οποία δεν εκπίπτουν για φορολογικούς σκοπούς, αυξάνοντας τον τελικό αποτελεσματικό φόρο και αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην αξιολόγηση του φορολογικού μας συστήματος», ανέφερε.

Είπε, επίσης, ότι η Κύπρος δεν έχει τη βαριά βιομηχανία που έχει η Γερμανία αλλά σημαντικό μέρος του ΑΕΠ της στηρίζεται στον Τομέα των Υπηρεσιών.

«Το φορολογικό πλαίσιο είναι το εργαλείο πώλησης υπηρεσιών σε ένα χρηματοπιστωτικό κέντρο. Δεν πρέπει να ξεχνούν οι εταίροι μας ότι η Κύπρος αποτελεί τη δίοδο κεφαλαίων για επενδύσεις στην Ευρώπη. Να μην ξεχνούν για παράδειγμα ποια κεφάλαια κράτησαν ζωντανή την κτηματαγορά στο Κεντρικό Λονδίνο», κατέληξε.

Πηγή ΚΥΠΕ