Στεφάνου: Δεν γνωρίζουμε πότε θα έρθει η Τρόικα

 


Διαβάστε επίσης με ποιο τρόπο η Γερμανία συνδέει το μνημόνιο με τον εταιρικό φόρο. Δείτε ακόμα ντοκουμέντο του 24H με την ελληνική σημαία που κατέβασαν από εκκλησία στα Κελλιά.


Ταυτόχρονα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι “ποτέ δεν ετέθη θέμα εταιρικού φόρου κατά τις επαφές ή τις συζητήσεις με την Τρόικα” και τόνισε ότι για την Κυβέρνηση τέτοιο θέμα δεν τίθεται.

“Για την Κυβέρνηση το θέμα είναι πολύ ξεκάθαρο. Τέτοιο θέμα δεν τίθεται. Αλλαγή του εταιρικού φόρου θα πλήξει καίρια την οικονομία του τόπου“, είπε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι “το φορολογικό καθεστώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εθνική αρμοδιότητα, είναι αρμοδιότητα των κρατών να αποφασίζουν”.

“Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν διαφορετικοί φορολογικοί συντελεστές ανά κράτος μέλος”, σημείωσε.

“Μπροστά σε ψιθυρολογία και μπροστά στους διάφορους ισχυρισμούς που εγείρονται πολλές φορές εναντίον της Κύπρου, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, εμείς τουλάχιστον εδώ στην Κύπρο, είναι να είμαστε ψύχραιμοι, σοβαροί και υπεύθυνοι για το τι σχολιάζουμε και το πώς αντιδρούμε”, είπε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι αυτό “είναι θέμα προστασίας των καλών νοούμενων συμφερόντων της Κύπρου και της οικονομίας της, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη ώρα που έχουμε βρεθεί”.

Απαντώντας σε σειρά σχετικών ερωτήσεων δημοσιογράφων, στη διάρκεια απογευματινής δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι “μεταδίδονται πάρα πολλά”, αλλάδεν έχουμε ακόμη τίποτα εκ μέρους της Τρόικας”.

“Αντιλαμβάνομαι ότι έχουν και αυτοί τις δικές τους διαδικασίες” και “δεν είναι ένα απλό θέμα” να καθορίσουν ημερομηνία καθόδου, είπε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι “αναμένουμε ότι αυτές οι διαδικασίες δεν θα πάρουν άλλο χρόνο και θα καθοριστεί ημερομηνία να έρθουνστην Κύπρο.

“Αναμένουμε την ημερομηνία καθόδου της Τρόικας” για να ξεκινήσουν οι απευθείας διαπραγματεύσεις, συμπλήρωσε ο Εκπρόσωπος και σημείωσε ότι “η επαφή μας (με την Τρόικα) είναι καθημερινή”.

“Έχουμε επικοινωνία με την Τρόικα και δεν ξέρω αν αυτό θεωρείται και προπατορικό αμάρτημα”, είπε ο κ. Στεφάνου, απαντώντας σε ερώτηση, προσθέτοντας ότι όπως και οι δημοσιογράφοι θέλουν να έχουν επαφή με την Τρόικα, πόσον μάλλον η Κυβέρνηση “που είναι σε επαφή, συνεργασία και συζητεί, μέσα από τη διαπραγμάτευση, να κλείσουμε μια συμφωνία”.

Κληθείς να πει κατά πόσον ο μη καθορισμός ημερομηνίας καθόδου, από μέρους της Τρόικας, οφείλεται στη διαφορά στις εκτιμήσεις ΕΕ και ΔΝΤ σε σχέση με το ύψος του ποσού που θα χρειαστεί η Κύπρος, ο κ. Στεφάνου είπε ότι “κοντά μας δεν έχει φθάσει τίποτε”, προσθέτοντας ότι “αυτό που περιμένουμε να φθάσει κοντά μας είναι να μας πουν πότε θα κατέβει η Τρόικα κάτω στην Κύπρο, έχοντας υπόψη ότι εμείς έχουμε απαντήσει σε όλα τα ζητήματα που είχαν εγερθεί, έχουμε διευκρινίσει όλα τα ζητήματα, έγινε μια πολυήμερη εντατική διαβούλευση και εξ αποστάσεως διαπραγμάτευση με την Τρόικα και αναμένουμε να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις με την κάθοδο της Τρόικας στην Κύπρο”.

Σε παρατήρηση ότι το σκηνικό παραμένει θολό και γκρίζο σε σχέση με τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι “από τη στιγμή που η Τρόικα δεν έρχεται για να συζητήσουμε και να κλείσουμε τη διαπραγμάτευση, μένει σε εκκρεμότητα”, ενώ ερωτηθείς γιατί δεν έρχεται η Τρόικα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν γνωρίζει.  

Σε ερώτηση αν τίθεται θέμα στάσης πληρωμών με το νέο έτος, ο κ. Στεφάνου είπε ότι “όπως η Κυβέρνηση μέχρι σήμερα έχει κάνει τη δουλειά της θα την κάνει” και στη συνέχεια.

Κληθείς να πει τι έχει συζητηθεί με την Τρόικα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν προτίθεται να αναφέρει δημόσια τι λέει η Κυβέρνηση με την Τρόικα, προσθέτοντας ότι “το δημόσιο συμφέρον πολλές φορές είναι να μην βγάζεις στη φόρα το τι λες με κάποιους”.  

Ερωτηθείς κατά πόσον έχει ζητηθεί από την Τρόικα όπως το μνημόνιο υπογραφεί από τους αρχηγούς των κομμάτων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι “δεν έχει τεθεί ένα τέτοιο ζήτημα”.

Ερωτηθείς για ρωσικό δάνειο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι το θέμα είναι εκκρεμές και ανοικτό, από την ώρα που εμείς υποβάλαμε ένα αίτημα να πάρουμε δάνειο και από τη Ρωσική Ομοσπονδία δεν είχαμε οριστική απάντηση”.

Σε σχέση με τις προσπάθειες της ΕΕ για δημιουργία Μηχανισμού Ενιαίας Εποπτείας για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η Κύπρος υποστηρίζει “τη δημιουργία ενός τέτοιου Μηχανισμού και ασφαλώς θέλει και η Κύπρος ως ένα θύμα του τραπεζικού συστήματος και της κρίσης που υπάρχει στο τραπεζικό σύστημα να μπορέσει να επωφεληθεί από τον Μηχανισμό όταν και εφόσον αυτός συσταθεί”.

Εταιρικός φορολογικός συντελεστής

Απαντώντας σε ερώτηση για τον εταιρικό συντελεστή, ο κ. Στεφάνου είπε ότι το θέμα του ενιαίου φορολογικού συστήματος έχει κατά καιρούς τεθεί στα πλαίσια της ΕΕ, έχουν διαπιστωθεί έντονες διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών και το θέμα έχει παραμείνει στα υπό συζήτηση θέματα”.

Ερωτηθείς αν μέσα από δημοσιεύματα και πληροφορίες γίνεται μια προσπάθεια να ασκηθούν πιέσεις στη Λευκωσία στο θέμα του εταιρικού φορολογικού συντελεστή, ο κ. Στεφάνου είπε ότι “δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται θέμα δυσφήμησης της Κύπρου είτε για το φορολογικό της σύστημα είτε για οτιδήποτε άλλο“.

Ο κ. Στεφάνου υπενθύμισε ότι “όταν η Κύπρος αναλάμβανε την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ υπήρξαν ξανά δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο που αφορούσαν την Κύπρο με στόχο να την δυσφημίσουν” και παρέπεμψε “στις εκθέσεις που υπάρχουν για την Κύπρο για τα εύσημα που έχουμε πάρει και για το νομικό πλαίσιο που έχουμε υιοθετήσει εδώ και καιρό και για τον τρόπο που εφαρμόζουμε αυτό το νομικό πλαίσιο”.

Πηγή: ΚΥΠΕ