Στη φυλακή ο πρώην πρωθυπουργός της Κροατίας

 

Την ίδια στιγμή ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός απέρριψε όλες τις κατηγορίες. Η ετυμηγορία κατά του Σανάντερ εκδόθηκε βάσει δύο σημείων του κατηγορητηρίου, τα οποία εν συνεχεία συμπτύχθηκαν σε ένα.


 Διαβάστε τι συζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος με τους Τροϊκανούς και γιατί έφτασαν τα 135 εκ. ευρώ τα διακστικά εντάλματα.


 Ο πρώην πρωθυπουργός της Κροατίας, Ίβο Σανάντερ, κατηγορείτο για κερδοσκοπία εν μέσω πολέμου στην υπόθεση με την Hypo Bank και δωροληψία στην υπόθεση Ina – Mol και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών και οδηγήθηκε με χειροπέδες στη φυλακή Ρεμετίνατς του Ζάγκρεμπ. Η Εισαγγελία ζήτησε να καταδικαστεί ο Σανάντερ σε 15 χρόνια φυλάκιση.

Ο Ίβο Σανάντερ ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης της Κροατίας από το 2003 ως το 2009, οπότε και παραιτήθηκε οικειοθελώς.

Τα 3,5 χρόνια από την ποινή του επιβλήθηκαν για την προμήθεια 3,6 εκ. κούνα (460.00 ευρώ) που έλαβε από την αυστριακή τράπεζα Hypo Bank στα μέσα της δεκαετίας του 1990 την περίοδο του πολέμου, όταν ήταν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, ενώ τα άλλα 7,5 χρόνια είναι η ποινή του για δωροληψία ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ από τον ουγγρικό πετρελαϊκό όμιλο MOL με αντάλλαγμα την παραχώρηση των διαχειριστικών δικαιωμάτων της κροατικής πετρελαϊκής εταιρίας INA.

«Ο Ίβο Σαναντέρ όχι μόνο δεν προστάτευσε τα εθνικά συμφέροντα της Κροατίας, αλλά τα πούλησε για 10 εκ. ευρώ» υποστήριξε η εισαγγελέας Βάνια Μάρουσιτς αναφερόμενη στο δεύτερο μέρος του κατηγορητηρίου σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού τονίζοντας ότι ο Ίβο Σανάντερ μετά από συμφωνία να του καταβληθεί προμήθεια παραχώρησε διαχειριστικά δικαιώματα της κροατικής πετρελαϊκής εταιρίας INA στην ουγγρική MOL.

«Δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί ένας πρωθυπουργός θεωρεί ότι η Κροατία δεν έχει αρκετούς ικανούς ανθρώπους να διοικούν την INA και την παραχωρεί στους Ούγγρους» είπε η εισαγγελέας στην τελική αγόρευσή της στην πρώτη δίκη του Ίβο Σανάντερ, στο Ζάγκρεμπ.

Επίσης, πέρα από την κάθειρξη, ο πρώην πρωθυπουργός σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση, θα πρέπει να επιστρέψει το παράνομα αποκτηθέν ποσό των 41,1 εκ. Κούνα.

Σε όλη την διαδικασία ο Ίβο Σανάντερ παρέμεινε ήρεμος και άκουσε χωρίς να κάνει σχόλια, την καταδικαστική απόφαση κατά της οποίας έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κροατίας.