Στην τελική ευθεία Ομπάμα και Ρόμνει

Η Ευρώπη ψηφίζει «δαγκωτό»… Ομπάμα, ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η μάχη θα κριθεί στο νήμα.

Πάντως, τα περισσότερα γκάλοπ δίνουν ελαφρύ προβάδισμα στον Δημοκρατικό υποψήφιο έναντι του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του. 

Προβάδισμα μόλις 32 ψήφων δίνει στον Ομπάμα έναντι του Ρόμνει το «Harry’ s Bar», το μυθικό στέκι των Αμερικανών στο Παρίσι, το οποίο στήνει πρόωρες κάλπες σε όλες τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές από το 1924 και δεν έχει πέσει έξω, παρά μόνο δύο φορές.

Τα επιτελεία των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών πατούν γερά το… γκάζι, καθώς πλησιάζει η «Ημέρα της Κάλπης», επικεντρώνοντας την προσοχή τους σε τρεις πολιτείες-«κλειδιά», που θα εξασφαλίσουν στους δύο μονομάχους το «μαγικό» αριθμό των 270 εκλεκτόρων, που θα τους δώσει το πολυπόθητο εισιτήριο για τον Λευκό Οίκο.

Φλόριντα, Βιρτζίνια και Οχάιο θα καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Για τον πλανητάρχη, ο σούπερ τυφώνας «Σάντι» λειτούργησε μάλλον θετικά. Ο Ομπάμα δέχτηκε τα συγχαρητήρια για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την κρίση από έναν ένθερμο υποστηρικτή των Ρεπουμπλικανών. 

Ο Κρις Κρίστι, κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, μιας πολιτείας που επλήγη ιδιαίτερα από την «επέλαση» του «Σάντι», έπλεξε το εγκώμιο του υποψηφίου των Δημοκρατικών. 

Και δεν είναι ο μόνος. Ο άλλοτε Ρεπουμπλικανός, δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, έσπευσε με τη σειρά του να στηρίξει τον Δημοκρατικό υποψήφιο, επαινώντας την πολιτική του για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλούν τα εργοστάσια και τα αυτοκίνητα.