Στο «ακουστικό» για το «πάρε – δώσε» – Βέβαιος ο Σιαρλή για υπογραφή

 

Χθες το απόγευμα το υπουργείο οικονομικών απέστειλε και τις τελευταίες διευκρινήσεις που ζήτησε η Τρόικα με βάση το πρόγραμμα που εχει η ίδια καταργήσει για ολοκλήρωση του προπαρασκευαστικού διαλόγου για την επίτευξη συμφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τρόικα εμφανίζεται ικανοποιημένη από την ανταπόκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ολόκληρη την διαδικασία..

Κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα σε λιγότερο από μία εβδομάδα από την στιγμή που θα έρθει στην Κύπρο υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις εκατέρωθεν.   

Το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και του τελικού ποσού που θα απαιτηθεί είναι το μεγάλο αγκάθι καθώς η διαφορά ανάμεσα στη κυβέρνηση και την Τρόικα ξεπερνά τα €6δις. Καθοριστικός αναμένεται να είναι ο διαγνωστικός έλεγχος της Pimco που θα δώσει την ξεκάθαρη εικόνα του τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο αυτό δεν πρόκειται να γίνει πριν τα τέλη Ιανουαρίου.  

Το τελικό ποσό της χρηματοδότησης θα κρίνει και την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, γεγονός που θα καθορίσει σημαντικές εξελίξεις.

Ο 13ος μισθός φαίνεται πως διασώζεται, ενώ το «πάγωμα» της ΑΤΑ για τα χρόνια του μνημονίου που προτείνει η κυβέρνηση και όχι η κατάργησή της, μάλλον θα είναι μια μάχη που θα κερδηθεί. 

Σιαρλή: Μέχρι τέλος του έτους θα υπογράψουμε

Ο Βάσος Σιαρλή μιλώντας στο ΡΙΚ μετέθεσε την υπογραφή του μνημονίου μέχρι τέλος του έτους. Επιβεβαίωσε μάλιστα τις πληροφορίες του 24H ότι  τονίζοντας ότι “με καλή θέληση και από τις δύο πλευρές  θα ξεπεράσουμε τα λίγα εμπόδια, που παραμένουν, και θα καταλήξουμε σύντομα πάνω σε όλα τα σημεία, γιατί αυτό απαιτεί το συμφέρον του τόπου”.

Ο Υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει στάση πληρωμών, λέγοντας ότι έγιναν όλες οι πληρωμές του Οκτωβρίου και ότι τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά αναφορικά με τις πληρωμές του Νοεμβρίου.

Για το Δεκέμβριο είπε ότι από τη στιγμή που θα επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα, θα ξεπεραστεί και αυτό το πρόβλημα, αλλά αν κάτι πάει στραβά υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια.