Στρατιώτες θεραπεύονται από το σοκ της μάχης (vid)

Στρατιώτες στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο σε κατάσταση σοκ, με ανεξέλεγκτους σπασμούς, δέχονται τη φροντίδα πρωτοπόρου για την εποχή του γιατρού σε κλινική του Devon. Δείτε τα συγκλονιστικά βίντεο από τη δεκαετία του 1910, με το “πριν και το μετά” της θεραπείας.


Διαβάστε πως ρεζίλεψαν τη χώρα μας Νορβηγοί δημοσιογράφοι αλλά και γιατί δάκρυσε ξανά ο Ομπάμα.


Έως το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, περισσότεροι από 80.000 επιζώντες στρατιώτες είχαν υποστεί σοκ από όσα βίωσαν και είδαν κατά τη διάρκειά του.

Η επιστροφή τους στην πραγματικότητα ήταν από δραματική έως αδύνατη…

Κι ενώ η τότε ιατρική κοινότητα αδυνατούσε να τους κατανοήσει και να αντιμετωπίσει τα συμπτώματά τους με φροντίδα, υποβάλλοντάς τους σε ηλεκτροσόκ, ένας άγνωστος γιατρός – ήρωας, ο Arthur Hurst, έσκυψε πάνω τους με φροντίδα, δοκιμάζοντας μία πρωτοποριακή θεραπεία, που είχε άμεσα αποτελέσματα.

Το συγκλονιστικό υλικό, που διασώθηκε από εκείνη την εποχή, δείχνει τους λαβωμένους – σωματικά και ψυχικά – στρατιώτες, καθένας από τους οποίους εκδηλώνει με διαφορετικά συμπτώματα το σοκ που υπέστη, να δέχονται τη θεραπεία του Hurst με αξιοσημείωτη επιτυχία.Ο Hurst, στρατιωτικός γιατρός, πίστευε και ήθελε, να θεραπεύσει κάθε έναν από αυτούς, “επιστρατεύοντας” μεθόδους όπως ύπνωση, μασάζ, ειδική διατροφή, ακόμα και… την δύναμη της πειθούς, μέθοδοι που αποδείχθηκαν θαυματουργές, με το 90% των περιπτώσεων να επανέρχονται σε μία μόλις συνεδρία.

Ο όρος “shell shock” – “νευρική διαταραχή ή ψύχωση” που γεννήθηκε το 1917, από τον Charles Myers, είναι επίσης γνωστός ως “νεύρωση του πολέμου”, “καταπολέμηση του στρες” και “μετα-τραυματική διαταραχή” και θεωρείτο αποτέλεσμα της έκθεσης των στρατιωτών στην πρώτη γραμμή του πολέμου.

Δεδομένου όμως του ότι οι γιατροί δεν μπορούσαν να αποδώσουν τα συμπτώματα σε σωματική βλάβη, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις δεν έφεραν τραύματα, συνειδητοποίησαν ότι οι αιτίες της “ψύχωσης” ήταν πολύ βαθύτερες.

Οι εικόνες που ακολουθούν είναι συγκλονιστικές. Στρατιώτες που δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους, που “σπαρταρούν” στο έδαφος από τους σπασμούς…

Τα βίντεο έχουν τραβηχθεί στην κλινική Newton Abbott’s Seale Hayne στο Devon.

Για περισσότερες διεθνείς διαβάστε στο news247.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.