Συγχαρητήριο μήνυμα στον Ομπάμα από Ομήρου- Χριστόφια

 


Διαβάστε επίσης για την επιστροφή του Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. Διαβάστε ακόμα για τις συζητήσεις συζητήσεις με την Τρόικα σε ζοφερό οικονομικό κλίμα.


 

Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκς Ομήρου

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, «συγχαίροντας τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην αδιάλειπτη βούληση και αποφασιστικότητα του κ. Ομπάμα να υπηρετήσει τις προσδοκίες και τα συμφέροντα του φίλου λαού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, καθώς και την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια».

Ο κ. Ομήρου διαβεβαιώνει τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι η Βουλή και ο λαός της Κύπρου στέκονται ένθερμοι συμπαραστάτες στις προσπάθειες αυτές για ένα καλύτερο κόσμο, απαλλαγμένο από πολέμους και ένα λαμπρότερο μέλλον για τους σημερινούς νέους και τις κατοπινές γενιές, ιδιαίτερα δε, υπό το φως των προκλήσεων, που βρίσκονται ακόμα μπροστά στην ανθρωπότητα.

«Η Κύπρος», τονίζει ο κ. Ομήρου, «επενδύει τις ελπίδες της στην εμπνευσμένη ηγεσία, το υψηλό αίσθημα δικαιοσύνης και τη σταθερή προσήλωσή σας σε οικουμενικές αξίες και αρχές, που έχουν στο επίκεντρο τους την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια».

«Πάνω σε αυτές τις κοινές αξίες, οι δύο χώρες μας έχουν οικοδομήσει στενές και παραγωγικές σχέσεις τις οποίες, σε ό,τι με αφορά και στο δικό μου επίπεδο, σκοπεύω να προωθήσω περαιτέρω, προς αμοιβαίο όφελος των λαών μας», καταλήγει.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας

Συγχαρητήριο μήνυμα στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απέστειλε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στο οποίο κάνει αναφορά στην οικονομική κρίση, τις διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό και τις έρευνες στην ΑΟΖ.

Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αφού συνεχάρη τον Μπαράκ Ομπάμα, μεταφέρει τους ειλικρινείς χαιρετισμούς του κυπριακού λαού προς το φίλο λαό των Ηνωμένων Πολιτειών για ευημερία και πρόοδο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ότι η επανεκλογή Ομπάμα έρχεται σε μια στιγμή, κατά την οποία οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης είναι έντονες σε όλο τον κόσμο.

“Η Κύπρος, και ως Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υποστηρίζει σθεναρά την πρόοδο και την ανάπτυξη ως μέσο για να ξεπεράσουμε την κρίση και γνωρίζω ότι υπό την Προεδρία σας, οι ΗΠΑ έχουν επικεντρωθεί στο θέμα της δημιουργίας θέσεων εργασίας ως ένα σημαντικό συστατικό προς την κατεύθυνση αυτή”, αναφέρει ο Πρόεδρος Χριστόφιας , προσθέτοντας ότι “εντός της ΕΕ, αλλά και σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι προσβλέπουν στις ΗΠΑ ως ένα κύριο εταίρο σε μια συλλογική προσπάθεια αντιμετώπισης των τεράστιων προκλήσεων που βαραίνουν τους πολίτες και τα κράτη και πρέπει όλοι να είμαστε ενωμένοι για να διασφαλίσουμε την ειρήνη, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εξάλειψη της φτώχειας, την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την ευημερία για όλους”.

Στο συγχαρητήριο μήνυμά του ο Πρόεδρος αναφέρει ακόμη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προσβλέπει “στην περαιτέρω ενίσχυση των εξαίρετων διμερών μας σχέσεων σε όλα τα επίπεδα” και επαναλαμβάνει τη βαθιά του ευγνωμοσύνη προς τις ΗΠΑ “για την αμέριστη στήριξη τους προς την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιλαμβανομένου και του κυρίαρχου δικαιώματος της Κύπρου να προβαίνει σε έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη”.

Εκφράζει εξάλλου τη βαθιά του ευγνωμοσύνη για το γεγονός ότι τόσο ο Πρόεδρος Ομπάμα όσο και ο Αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν έχουν επιβεβαιώσει την υποστήριξη τους στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στο Κυπριακό, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

“Είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες για αυτό, ιδιαίτερα επειδή οι ΗΠΑ ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για λύση, αλλά, επίσης, και σε σχέση με τη διατήρηση μιας ισχυρούς και αποτελεσματικής ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο για όσο διαρκεί αυτή η ανώμαλη κατάσταση στη χώρα”, προσθέτει ο Πρόεδρος Χριστόφιας.